Michal Kvasnica
26. listopadu 2021 • 19:30

Švédsko: chybí Zlatan, ale doma válí! Dál Čechům hrozí Lewandowski

Vstoupit do diskuse
1
  • Video se připravuje ...

    S hvězdným Ibrahimovicem se Češi v březnové baráži o mistrovství světa v Kataru vzhledem ke karetnímu trestu nepotkají. I tak však Šilhavého svěřence čeká zajímavá a na horké půdě Friends Areny složitá konfrontace s hráči z evropských velkoklubů. Manchester United, Juventus... Takovými adresami se Schick a spol. zatím chlubit nemohou. Platí to i pro dalšího případného soupeře ve finále play off, polského snajpra Lewandowského netřeba připomínat. Posuďte sami.

  • ŠVÉDSKO

    poslední vzájemný zápas

    Švédsko-Česko 1:1 (příprava 2016)

    celková bilance

    0-2-1, 5:6

    největší hvězdy

    Emil Forsberg (Lipsko)

    Victor Lindelöf (Manchester United)

    Alexander Isak (Real Sociedad)

    Hned na úvod nejdůležitější informace: Zlatan Ibrahimovic mančaft trenéra Jaroslava Šilhavého nepotrápí. Největší hvězda v historii švédského fotbalu si totiž stejně jako pravý bek Emil Krafth z Newcastlu odpyká karetní trest z kvalifikace. Upřímně? Uf... I tak by nicméně byla chyba výběr kouče Janneho Anderssona podceňovat, zvlášť když se s nejvyšší pravděpodobností bude semifinále hrát v moderní  Friends Areně s kapacitou padesát tisíc lidí. A věřte, že Skandinávci tam umějí vytvořit fakt bouřlivou atmosféru. Už dávno neplatí, že jsou jen hokejovým národem. Domácí prostředí může hrát klíčovou roli, protože Švédi v Solně vyhráli všechna čtyři kvalifikační utkání včetně toho se Španělskem (2:1)!

    Venku jsou poloviční, protože zvítězili jen v Kosovu, jinak pokaždé padli, což ale Čechy nemusí zajímat. Navíc se opírají o hvězdy z největších evropských klubů. Defenzivu ze stoperské pozice diriguje kapitán Victor Lindelöf (27) z Manchesteru United a vybírat má Andersson rozhodně z čeho i vpředu. Vše se točí kolem zkušeného záložníka Emila Forsberga (30) z Lipska, který vymýšlí akce pro dvojici talentovaných šikulů: Dejana Kulusevského (21) z Juventusu a Alexandera Isaka (22) z Realu Sociedad. Skórovat však Forsberg umí i sám, což hned čtyřmi trefami demonstroval na letním EURO 2020. Nejvíce mu to pasuje na levém křídle.

    Emil Forsberg a Alexander Isak jsou hlavními ofenzivními zbraněmi ŠvédskaFoto Reuters

  • RUSKO

    poslední vzájemný zápas

    Rusko-Česko 5:1 (příprava 2018)

    celková bilance

    1-1-2, 7:13

    největší hvězdy

    Alexandr Golovin (Monako)

    Alexej Mirančuk (Atalanta)

    Fjodor Smolov (Lokomotiv Moskva)

    Poslední dostaveníčko s Rusy si Češi střihli před třemi roky, po výprasku 1:5 byl odvolán kouč Karel Jarolím a začala éra Jaroslava Šilhavého. Ale zpět k současnosti. Na první pohled jde možná o outsidera „cesty B“, ale je třeba připomenout, že vítěz kvalifikační skupiny H, tedy Chorvatsko, nakonec nasbíralo jen o bodík více. Kdyby v závěrečném vzájemném zápase ve Splitu před dvěma týdny Rusové neprohráli 0:1, ale udrželi aspoň bod, trenér Valerij Karpin už připíjel na postup do Kataru.

    Tahounem je špílmachr Alexandr Golovin (25) z Monaka, který zazářil na domácím šampionátu v roce 2018 a vysloužil si přestup z CSKA Moskvy na jih Francie. Když má ofenzivní technik den, je k nezastavení. Ne nadarmo se mu přezdívá „ruský Ronaldo“. Poláci – a doufejme, že pak případně i Češi, si budou muset dát pozor i na Alexeje Mirančuka (26) z Atalanty Bergamo či hroťáka Fjodora Smolova (31). V nároďáku se trefil již šestnáctkrát. Do Karpinova kádru patří i pravý bek Vjačeslav Karavajev (26), jenž hrával ve Spartě, Jablonci či Dukle.

    Alexandr Golovin řídí zálohu RuskaFoto Reuters

  • POLSKO

    poslední vzájemný zápas

    Polsko-Česko 0:1 (příprava 2018)

    celková bilance

    4-0-4, 9:10

    největší hvězdy

    Robert Lewandowski (Bayern)

    Wojciech Sczczesny (Juventus)

    Piotr Zielinski (Neapol)

    Pokud vás v souvislosti se Švédskem okamžitě napadne Zlatan Ibrahimovic, pak co se týče Polska, bude to podobné. Robert Lewandowski, samozřejmě. Horký kandidát na zisk Zlatého míče s neuvěřitelnou pravidelností pálí nejen za Bayern, ale i za reprezentaci. V kvalifikaci se „Lewa“ trefil osmkrát, celkem dal v nároďáku 74 branek!

    Anglie byla ve skupině I nad síly Poláků, byť v září ve Varšavě s ní uhráli cennou plichtu 1:1. Letní EURO 2020 jim nicméně nevyšlo, s jediným bodem za remízu 1:1 se Španělskem neměli nárok na postup ze základní fáze. Porazili je i Slováci. Velkou sílu má portugalský trenér Paulo Sousa v bráně, kde čaruje spolehlivý Wojciech Szczesny (31). Zkušený gólman působil v Arsenalu, AS Řím, poslední roky chytá v Juventusu.

    Hlavní hvězda polského národního týmu Robert LewandowskiFoto Reuters

Vstoupit do diskuse
1

EURO 2024 v Německu

Program EURO 2024 Los EURO 2024 Vstupenky na ME ve fotbale Kvalifikace na EURO 2024

Mistrovství Evropy ve fotbale 2024 se koná od 14. června do 14. července v Německu. Turnaje se zúčastní 24 týmů. Česká fotbalová reprezentace se představí ve skupině F proti Portugalsku, Turecku a Gruzii.

Fotbal dnes * Evropská liga

Články odjinud


Články odjinud