Radek Špryňar
27. února 2022 • 11:45

Výbor „vyslyšel“ Nedvěda. Češi proti Rusům v baráži o MS nenastoupí

Vstoupit do diskuse
7
TOP VIDEA
PRVNÍ DOJEM: Že Třinec nemá nohy? Omyl. Pardubice tíhu neunesly
Speciál o Slovácku. Co kouč a kádr? Svědík do Baníku či Plzně? Posunul se, říká Nguyen
VŠECHNA VIDEA ZDE

Ani Česko proti Rusku v baráži nenastoupí. Fotbalová asociace České republiky se stejně jako Švédsko připojila k sobotní výzvě Polska nehrát proti reprezentaci země, která napadla Ukrajinu a zabíjí stovky nevinných lidí. Rozhodl o tom v neděli dopoledne mimořádný výkonný výbor poměrem hlasů 12:0.



„VV FAČR schválil jednomyslně rozhodnutí, že česká národní reprezentace v žádném případě v baráži kvalifikace MS 2022 nenastoupí do případného utkání proti výběru Ruska,“ stojí v oficiální svazové zprávě bez širšího komentáře předsedy Petra Fouska.

V sobotu se celý den čekalo na reakci Strahova. Polsko svoji výzvu fotbalovým svazům, s nimiž je v „ruské“ větvi baráže o postup na mistrovství světa, zveřejnilo prostřednictvím předsedy Cezary Kuleszy už během dopoledních hodin. Švédsko se připojilo odpoledne, český svaz se vyjádřil až pozdě večer a ještě nejasně s tím, že rozhodnutí padne druhý den po jednání výkonného výboru. „Za daných okolností je téměř nemožné představit si sehrání takového zápasu a je velmi pravděpodobné, že budeme následovat polský a švédský scénář, ale nelze obejít procedurální kroky,“ vyjádřil se předseda Petr Fousek.

Veřejnost evidentní váhavost nepřijala. Na sociálních sítích se strhla lavina negativních reakcí. Své si k věci řekl i legendární fotbalista Pavel Nedvěd. „Polsko a Švédsko prohlásily, že nebudou hrát proti Rusku, což je správně. Čekám od svého národu to samé. Nevím, na co čekají,“ kroutil hlavou v rozhovoru pro DAZN.

„Nic jiného než odmítnutí hrát není akceptovatelné. A včera bylo pozdě,“ jasně napsal na Twitter šéf Slavie Jaroslav Tvrdík krátce před jednáním výkonného výboru.

VV v neděli dopoledne kromě odmítnutí hrát s Ruskem pověřil Petra Fouska a generálního sekretáře Michala Valtra jednáním směrem k UEFA a FIFA ve věci rozhodnutí výkonného výboru nehrát případné utkání proti Rusku.

Dále vzal na vědomí iniciativu některých OFS o postoji k ruským klubům v soutěžích UEFA a pověřil předsedu FAČR Petra Fouska a generálního sekretáře FAČR Michala Valtra jednáním s UEFA v této věci.

Pod výzvou je podepsáno třicet okresních svazů, pětice krajských svazů a Etická a Ekonomická komise FAČR. Fouska vyzývají, aby jednal v otázce okamžitého vyřazení ruských klubů a výběrů ze všech mezinárodních soutěží.

„Nejedná se o akt proti ruským sportovcům, ale je třeba bezodkladně využít veškerých dostupných, byť represivních, opatření k zastavení bezprecedentní vojenské agrese vůči suverénnímu státu - Ukrajině. Standardní diplomatické kroky dle našeho názoru v tuto chvíli pozbývají své účinnosti, neboť již přicházejí lidé o životy a další ztráty na životech hrozí dál. Rusko samo musí pochopit, že jeho jednání a postup vládnoucí garnitury jsou v moderní době nepřijatelné a trestuhodné,“ píše se ve výzvě, kterou má iSport.cz k dispozici.

„V tuto chvíli jde z našeho pohledu o vyjádření jednoznačného postoje směrem ke společenským hodnotám a morálce. Náš i Váš současný postoj může zásadně ovlivnit nejen sportovní budoucnost v Evropě i ve světě,“ píše se na závěr výzvy.

Vstoupit do diskuse
7

EURO 2024 v Německu

Program EURO 2024 Los EURO 2024 Vstupenky na ME ve fotbale Kvalifikace na EURO 2024

Mistrovství Evropy ve fotbale 2024 se koná od 14. června do 14. července v Německu. Turnaje se zúčastní 24 týmů. Česká fotbalová reprezentace se představí ve skupině F proti Portugalsku, Turecku a Gruzii.

Fotbal dnes * Evropská liga

Články odjinud


Články odjinud