26. listopadu 2022 • 16:20

SESTŘIH: Polsko - Saúdská Arábie 2:0. Szczesny zářil, pálil Lewandowski

Autor: ČTK, iSport.cz
Vstoupit do diskuse
3
Video se připravuje ...
TOP VIDEA
Zimák k play off NHL. Lener i analytik tipují postup Bostonu. V čem se Nečas blíží Pastovi?
Mám rád, když Ostrava žije Baníkem, říká Buchta. Je rychlejší než Tanko?
VŠECHNA VIDEA ZDE

Fotbalisté Polska porazili v druhém kole skupinové fáze mistrovství světa 2:0 Saúdskou Arábii a připsali si první vítězství na turnaji v Kataru. Na stadionu Education City v Dauhá otevřel skóre ve 39. minutě záložník Piotr Zieliňski. V 82. minutě přidal další trefu a svůj premiérový zásah na MS hvězdný útočník Robert Lewandowski. Za stavu 1:0 chytil penaltu Wojciech Szczesny.



Polsko porazilo dnešního soupeře i ve čtvrtém vzájemném duelu a se čtyřmi body se posunulo do čela neúplné tabulky. Saúdská Arábie nenavázala na senzační výhru 2:1 proti Argentině a zůstala na třech bodech. Druhý dnešní zápas skupiny C mezi Argentinou a Mexikem je na programu od 20:00 SEČ.

V závěrečném třetím kole se ve středu utkají dvojice Saúdská Arábie - Mexiko a Polsko - Argentina.

Saúdové stejně jako proti Argentině vstoupili do utkání s velkou energií a Poláci si museli v úvodu dokonce třikrát pomoct "žlutým" faulem. Po čtvrthodině navíc mohl Kanú otevřít skóre, Szczesny jeho ránu ze střední vzdálenosti vyrazil nad bránu.

Polský tým se v ofenzivě prosazoval jen ztěžka, ačkoliv nastoupil se dvěma čistokrevnými útočníky Lewandowským a Milikem. Kapitán Lewandowski ale nakonec byl ve 39. minutě u prvního gólového momentu, když přebral ve vápně míč a vrátil ho pod sebe na nabíhajícího Zieliňského. Opora Neapole už neměla problém do odkryté brány vstřelit desátý gól v národním týmu.

O chvíli později Šahrí upadl ve vápně po nepatrném kontaktu s Bielikem a brazilský sudí Sampaio nařídil po konzultaci s videorozhodčím pokutový kop. Kapitán Sálim Davsárí ale druhou trefu na šampionátu nepřidal, Szczesny navíc následně přidal další fantastický zákrok proti Braíkově dorážce. Ani druhá penalta v utkáních Polska neskončila gólem, v úvodním duelu s Mexikem neuspěl Lewandowski.

Polsko - Saúdská Arábie: Penalta po sporném faulu, tu i s dorážkou senzačně kryl Szczęsny
Video se připravuje ...

Sudí rozdal v prvním poločase pět žlutých karet, což je nejvíc na MS od finále v roce 2010 mezi Nizozemskem a Španělskem. Po změně stran tento trend nepokračoval, nepolevila ale aktivita arabského týmu. V 55. minutě se po zmatcích v obraně opět blýskl Szczesny proti Sálimu Davsárímu a vyrovnávací brankou neskončila ani nadějná Buraikánova rána z úhlu.

Bránící se Poláci tak mohli z brejků přidat pojistku, Milikova hlavička i Lewandowského krkolomné zakončení kolenem ale skončily na brankové konstrukci. Hvězda Barcelony a se 77 trefami nejlepší polský střelec se ale v pátém zápase přece jen premiérové trefy na MS dočkal. V 82. minutě obral Lewandowski o míč Malkího a sám před gólmanem Uvaísem levačkou nezaváhal.

Druhý gól Saúdskou Arábii zlomil a zbytek utkání už Polsko dohrálo s přehledem. Svěřenci kouče Michniewicze udrželi počtvrté za sebou čisté konto.

Góly

Domácí: 39. Zieliński, 82. Lewandowski

Hosté:

Sestavy

Domácí: Szczęsny – Bereszyński, Glik, Kiwior – Cash, Bielik, Krychowiak, Frankowski – Zieliński (63. Kamiński) – Milik (71. Piątek), Lewandowski (C).

Hosté: al-Uwajs – Abdulhamíd, al-Amrí, al-Bulajhí, al-Brajk (65. al-Ghanám) – al-Málkí (85. al-Abúd) – al-Burajkán, an-Nadžií (46. al-Ábid, 90+5. Báhibrí), Kanú, al-Dawsarí (C) – aš-Šahrí (85. ad-Dawsarí).

Náhradníci

Domácí: Skorupski, Grabara, Bednarek, Jędrzejczyk, Gumny, Wieteska, Zalewski, Szymański, Grosicki, Szymański, Skóraś, Żurkowski, Kamiński, Świderski, Piątek

Hosté: ar-Rubají, al-Aqídí, Tambaktí, Mádú, al-Ghanám, ad-Dawsarí, al-Ábid, Utajf, Báhibrí, al-Abúd, al-Hassan, Asírí

Karty

Domácí: Kiwior, Cash, Milik

Hosté: al-Málkí, , al-Amrí

Rozhodčí

Wilton Pereira Sampaio

Stadion

Education City Stadium, Al Rayyan

Návštěva

44 259 diváků

Skupina C

Z V R P Skóre B
1. Argentina 3 2 0 1 5:2 6
2. Polsko 3 1 1 1 2:2 4
3. Mexiko 3 1 1 1 2:3 4
4. Saúdská Arábie 3 1 0 2 3:5 3

Vstoupit do diskuse
3

EURO 2024 v Německu

Program EURO 2024 Los EURO 2024 Vstupenky na ME ve fotbale Kvalifikace na EURO 2024

Mistrovství Evropy ve fotbale 2024 se koná od 14. června do 14. července v Německu. Turnaje se zúčastní 24 týmů. Česká fotbalová reprezentace se představí ve skupině F proti Portugalsku, Turecku a vítězi baráže C.

Fotbal dnes * Evropská liga * Slavia - AC Milán v TV * Liverpool - Sparta v TV

Aktuální zápasy
Články odjinud


Články odjinud