27. listopadu 2022 • 18:55

SESTŘIH: Chorvatsko - Kanada 4:1. Javorové listy končí, zářil Kramarič

Autor: iSport.cz, ČTK
Vstoupit do diskuse
1
Video se připravuje ...
TOP VIDEA
Od smutné fotky ke slovenskému snu: Česko je pragmatičtější, říká Smetana
Je nedotknutelnost Třince pryč? Dynamo a Spartu táhnou schovaní lídři. Překvapí Litvínov?
VŠECHNA VIDEA ZDE

Chorvaté po nevýrazném výkonu s Marokem brzy prohrávali s Kanadou, když je už ve 2. minutě zaskočil Alphonso Davies. Rychlá branka však byla jako rozbuška a Chorvatsko se rozehrálo k velkému výkonu. Po dvou brankách Kramariče a jedné Livaji s Majerem evropský favorit zvítězil jednoznačně 4:1. Kanada hrála opět otevřený fotbal, který bavil, ale už po dvou zápasech je jasné, že ve skupině její cesta šampionátem končí, naopak Chorvaté jsou blízko postupu. 



Chorvatsko po úvodní bezbrankové remíze s Marokem o skóre vede tabulku skupiny a v závěrečném zápase s Belgií mu stačí k postupu remíza. Kanaďané prohráli i svůj pátý duel na mistrovství světa a před čtvrtečním soubojem s Maročany už ztratili naději na účast ve vyřazovacích bojích.

Oba týmy po zaváhání v úvodním utkání potřebovaly bodovat a od začátku hrály aktivně. Kanada, která ve středu po sympatickém výkonu podlehla Belgii těsně 0:1, v předchozích čtyřech zápasech na světovém šampionátu neskórovala, dnes se ale prosadila už v druhé minutě.

Na Buchananův centr z pravé strany si do vápna naběhl Davies a hlavou otevřel skóre. Záložník Bayernu Mnichov odčinil neproměněnou penaltu z úvodu utkání s Belgií. Davies se trefil už po 68 sekundách a zaznamenal nejrychlejší gól ve skupinové fázi na mistrovství světa od roku 2014, kdy Američan Dempsey proti Ghaně skóroval po 29 vteřinách.

Brzká branka zápasu pomohla. Chorvaté přidali a ještě do pauzy otočili stav. V 27. minutě ještě Kramaričova trefa kvůli předchozímu ofsajdu neplatila a v 35. minutě Livajovu ránu vyrazil Borjan. O minut později už se ale po Perišičově přihrávce z poměrně velkého úhlu k zadní tyči prosadil Kramarič.

Chorvaté se dočkali prvního gólu na turnaji v Kataru a ještě do přestávky přidali další. Ve 44. minutě se po Juranovičově přihrávce dostal na hranici vápna k míči Livaja a přesnou přízemní střelou k tyči zaznamenal svou čtvrtou branku v reprezentaci.

Kanaďané po přestávce dvakrát vystřídali a jeden z čerstvých hráčů Osorio ve 49. minutě jen těsně minul. Na opačné straně za chvíli Borjan ve velké šanci vychytal Kramariče a vzápětí musel zasahovat i chorvatský gólman Livakovič poté, co vypálil pod břevno David.

V 70. minutě Chorvaté pojistili svůj náskok. Perišičův centr z levé strany si ve vápně zpracoval Kramarič, zbavil se obránce a zamířil přesně ke vzdálenější tyči. Dva góly v jednom reprezentačním zápase zaznamenal podruhé v kariéře.

Kanaďané dohrávali ve velkém útlumu. Proti Brozovičovi ještě zasáhl Borjan, ale ve čtvrté minutě nastavení udělal obrovskou chybu obránce Miller a přečíslení po Oršičově přihrávce s přehledem zakončil pod břevno další střídající hráč Majer. Chorvaté dali čtyři góly v jednom zápase na mistrovství světa podruhé.

Góly

Domácí: 36. Kramarić, 44. Livaja, 70. Kramarić, 90+4. Majer

Hosté: 2. Al. Davies

Sestavy

Domácí: Livaković – Juranović, Lovren, Gvardiol, B. Sosa – Modrić (C) (86. Majer), Brozović, Kovačić (86. Pašalić) – Livaja (60. Petković), Kramarić (73. Vlašić), Perišić (86. Oršić).

Hosté: Borjan – Johnston, Vitoria, Miller – Laryea (62. Hoilett), Hutchinson (C) (73. Adekugbe), Eustáquio (46. Koné), Al. Davies – Buchanan, Larin (46. Osorio), David (72. Cavallini).

Náhradníci

Domácí: Barišić, Budimir, Erlić, Grbić, Ivušić, Jakić, Majer, Oršić, Pašalić, Petković, Stanišić, Šutalo, Sučić, Vlašić

Hosté: Adekugbe, Cavallini, Cornelius, Fraser, Hoilett, Kaye, Koné, Osorio, Millar, Pantemis, Piette, St. Clair, Ugbo, Waterman, Wotherspoon

Karty

Domácí: Lovren, Modrić

Hosté: Buchanan

Rozhodčí

Matonte – Taran, Soppi

Stadion

Skupina F

Z V R P Skóre B
1. Maroko 3 2 1 0 4:1 7
2. Chorvatsko 3 1 2 0 4:1 5
3. Belgie 3 1 1 1 1:2 4
4. Kanada 3 0 0 3 2:7 0

Vstoupit do diskuse
1

EURO 2024 v Německu

Program EURO 2024 Los EURO 2024 Vstupenky na ME ve fotbale Kvalifikace na EURO 2024

Mistrovství Evropy ve fotbale 2024 se koná od 14. června do 14. července v Německu. Turnaje se zúčastní 24 týmů. Česká fotbalová reprezentace se představí ve skupině F proti Portugalsku, Turecku a vítězi baráže C.

Fotbal dnes * Evropská liga * Slavia - AC Milán v TV * Liverpool - Sparta v TV

Aktuální zápasy
Články odjinud


Články odjinud