Jiří Fejgl
27. listopadu 2022 • 11:40

Ostatní makají, Mbappé válí: lepší je jen Pelé. Dotáhne Francii ke zlatu?

Autor: Jiří Fejgl, inf
Vstoupit do diskuse
0
Video se připravuje ...
TOP VIDEA
Je nedotknutelnost Třince pryč? Dynamo a Spartu táhnou schovaní lídři. Překvapí Litvínov?
Spor o Kováče: kouč budoucnosti a opravdová trefa, nebo jen bublina?
VŠECHNA VIDEA ZDE

Ne, naběhané kilometry nejsou jeho doména. Nakonec ani práce. Francouzské nepolapitelné křídlo Kylian Mbappé je na hřišti od toho, aby dodal góly, nahrávky, potažmo trofeje. Na mistrovství světa v Kataru zatím válí, po dvou utkáních má bilanci 3 plus 1. Dánsko sestřelil v sobotu v podvečer dvěma trefami a po výhře 2:1 jsou obhájci titulu v play off.



Každý zná hausnumera z jeho tříleté přebubřelé smlouvy: 70 milionů eur ročně plat, k tomu bonusy, s nimiž se kontrakt vyšplhá na 630 milionů hrubého, nějakých 15 miliard korun…

Mbappé proti Dánsku

Minuty: 100
Góly: 2
Asistence: 0
Střely/na bránu: 6/4
Přihrávky: 36
(29 úspěšných)
Dlouhé pasy: 3
(2 úspěšné)
Driblingy: 14
(7 úspěšných)
Souboje: 24
(12 úspěšných)
Hlavičkové souboje: 2 (oba neúspěšné)
Získané míče: 0
Ztráty: 12 (žádná na vlastní polovině)

Zkusme však najít jiná čísla, která Mbappého charakterizují. „Překvapivě“ se budou týkat gólů, tedy těch nastřílených.

Mbappé je teprve druhý hráč v historii, který před dovršením čtyřiadvaceti let zapsal na světových šampionátech sedm branek. Před čtyřmi lety v Rusku se trefil čtyřikrát, nyní je na čísle tři. Ještě dřív než on to zvládl - kdo jiný - Pelé. V Chile v roce 1962 mu bylo necelých dvaadvacet.

Mbappé je už nyní druhým nejlepším kanonýrem Francie na Mundialech. V sobotu překonal Thierry Henryho (6), až za ním jsou pětigóloví Michel Platini a Zinedine Zidane. Na trůnu sedí (zatím) nedostižný Just Fontaine, rekordman jednoho turnaje. Ve Švédsku v roce 1958 (tam začala Pelého kariéra) nastřádal třináct zásahů. To je neskutečné, ale na druhou stranu Mbappé má dost času, aby i jeho překonal.

Stačí pokračovat v sobotních výkonech. 

„Nechci posuzovat, jestli je nejlepší útočník světa. Je to fantastický hráč,“ řekl dánský trenér Kasper Hjulmand. 

Francie - Austrálie: A konečně i Mbappé! Superhvězdu našel centr a hlavičce ještě pomohla tyč
Video se připravuje ...

„Kylian je výjimečný, umí rozhodovat zápasy. Kromě fotbalových kvalit je navíc i důležitou součástí kolektivu. Je to lídr týmu, má mentalitu vítěze. Neřeší, co se kolem něj děje, vždycky chce vyhrát,“ přidal se francouzský kouč Didier Deschamps, který na Mbappého spoléhal už před čtyřmi roky při cestě za titulem na MS v Rusku. „Důležití jsou ale i spoluhráči kolem něho, díky kterým může dostat na hřišti větší volnost,“ připomněl.

Ano, Mbappé je vskutku nastavený především směrem do ofenzivy. Cílí na atak soupeřovy obrany, například proti Dánsku naběhal za první poločas necelé tři kilometry. Ale pozor, nejde o propadák, pohybuje se v jiných intenzitách, rychlostech, než například střední záložníci, kteří v této statistice tradičně dominují.

Jeho hra je podobná jako v Paris St. Germain, kde tvoří útočné trio s Neymarem a Lionelem Messim. „Hrají sedm, tři. Ti tři vůbec nebrání, jen Neymar se občas stáhne. Někdo hraje jedna, devět, někdo, dva, osm, sedm, tři už je hodně velký extrém. Musíte mít dozadu velkou kvalitu, aby to těch sedm hráčů ubránilo. Na druhou stranu vědí, že ti tři vepředu jsou individuálně vyspělí, fantasticky řeší situace v soupeřově území, hrají třeba na výsledek 4:3. Vědí, že dají víc gólů, než dostanou,“ popsal bývalý trenér Sparty Václav Kotal.

Ve Francii jsou kolem něj přece jen pracovitější Antoine Griezman, Ousmane Dembélé, Olivier Giroud. Navíc Mbappé hraje trošku jinou pozici, maličko staženější. I z ní je však nebezpečný. Tři góly za dva zápasy budiž důkazem.

Francie Vše o klubu ZDE

Skupina D

Z V R P Skóre B
1. Francie 3 2 0 1 6:3 6
2. Austrálie 3 2 0 1 3:4 6
3. Tunisko 3 1 1 1 1:1 4
4. Dánsko 3 0 1 2 1:3 1

Vstoupit do diskuse
0

EURO 2024 v Německu

Program EURO 2024 Los EURO 2024 Vstupenky na ME ve fotbale Kvalifikace na EURO 2024

Mistrovství Evropy ve fotbale 2024 se koná od 14. června do 14. července v Německu. Turnaje se zúčastní 24 týmů. Česká fotbalová reprezentace se představí ve skupině F proti Portugalsku, Turecku a vítězi baráže C.

Fotbal dnes * Evropská liga * Slavia - AC Milán v TV * Liverpool - Sparta v TV

Aktuální zápasy
Články odjinud


Články odjinud