Štěpán Filípek
27. listopadu 2022 • 23:25

Sfli(c)kovali naději. Hřebík Němcům nevěřil, ale... Poučili se, řekl

Vstoupit do diskuse
3
Video se připravuje ...
TOP VIDEA
Zimák k play off NHL. Lener i analytik tipují postup Bostonu. V čem se Nečas blíží Pastovi?
Mám rád, když Ostrava žije Baníkem, říká Buchta. Je rychlejší než Tanko?
VŠECHNA VIDEA ZDE

Schluss? Auf Wiedersehen? Ba ne. Ještě ne. Němečtí fotbalisté měli na mistrovství světa nůž na krku – a na poslední chvíli ho Španělům vyrazili z ruky. Bod za remízu 1:1, první zisk na šampionátu v Kataru, znamená naději na postup, v posledním zápase čeká Kostarika. „Španělsko i Německo hrály doopravdy odpovědně, aby soupeř přečíslením neohrozil bránu. Bylo i vidět, jak k tomu hráče dirigují trenéři,“ upozornil expert Jaroslav Hřebík, jenž byl hostem zápasového studia iSport TV. „Tedy ne k většímu riziku v útočné fázi: vyhodnotili si, že bod vzhledem ke kvalitě obou protivníků a eventuálně i posledních zápasů je lepší než riskovat.“



Španělsko 3 body, Japonsko 3 body, Kostarika 3 body. A Německo – 0. Taková byla situace před klíčovým utkáním, které Němcům mohlo téměř zatarasit cestu k postupu.

A Hřebík jim zrovna dvakrát nevěřil. Respektive: vůbec nevěřil. Důvod? Defenziva týmu vedeného Hansem Flickem. „Nemyslím si, že to zvládnou, jsou v katastrofálním stavu co do obranné činnosti. Když jsem viděl, jak Flick reagoval v minulém zápase...“ pravil ještě před utkáním někdejší kouč pražských „S“ a připomněl prohru 1:2 s Japonskem. „Myslel jsem si, že už v prvním zápase obranu přeskupí, protože minimálně dva hráči v ní byli problémoví,“ dodal posléze.

Jenže bylo znát, že Němci se z překvapivé porážky poučili. A sáhli k přesunům v základní sestavě. Pravého beka Niklase Süleho přestěhovali na pozici stopera, z ní se naopak pakoval Nico Schlotterbeck. Iilkay Gündogan se vysunul dopředu, střed pole vyztužil Leon Goretzka. A bylo to znát.

SESTŘIH: Německo - Španělsko 1:1. Němci krůček od dalšího pádu, pak ale přišla záchrana
Video se připravuje ...

„Němci umějí analyzovat, dělají to dostatečně kvalitně a do hloubky. S kvalitnější obranou teď měli i lepší situační míče dopředu,“ glosoval Hřebík. „Navíc přibyl jeden hráč Bayernu, už jich bylo na hřišti šest,“ přidal fotbalový expert deníku Sport a serveru iSport.cz ve studiu Jiří Fejgl s poukazem na Goretzku.

Výsledkem byl opatrný fotbal a také hodně ofsajdových situací. „Obejití jeden na jednoho bylo minimum,“ prohlásil Hřebík. Po hodině však přece jen defenziva povolila – ta německá.

Španělským hrdinou okamžiku byl útočník Álvaro Morata, jenž nahradil Ferrána Torrese. Skvěle si naběhl na centr Jordiho Alby a nastavil nohu tak šikovně, že míč poslal nad ruce brankáře Manuela Neuera. Süle se snažil, seč mohl, ale byl o fous pozadu.

„Neuděláte skoro nic skoro nic špatně, a stejně dostanete gól,“ glosoval moment Hřebík. „Süle nemůže chytit okamžik, kdy Morata vystartuje. Může trochu počítat s tím, že centr tam půjde, mohl být blíž, ale Morata jde ze zákrytu.“

Němci se ovšem nehodlali vzdát. Usilovali alespoň o vyrovnání. A v 83. minutě na něj dosáhli. Znovu se předvedl náhradník: Niclas Füllkrug, který vystřídal Thomase Müllera, v podstatě sebral balon Jamalu Musialovi a nechytatelně ho napálil do brány. Způsob, jak si poradil, oba hosté ve studiu také náležitě ocenili. „To jeho zakončení... Musiala přemýšlel, koukal...“ shodli se.

Za gólovým úspěchem Němců však stálo samozřejmě něco víc. „Vyšel jim tah s nasazením ofenzivních hráčů jako Leroye Saného, kteří jsou častěji v náběhu. Hodně zlepšili vertikálu, kolmý směr na bránu,“ analyzoval Hřebík.

Největší pozornost ve studiu nicméně směřovala k Musialovi. „Pro útočnou činnost byl důležitý, zúčastňoval se situací, které byly nebezpečné. Bylo tam něco navíc, na co se Španělé museli soustředit. Otevíralo to situace v jiném prostoru,“ řekl šéf sparťanské mládeže.

Fejgl pak našel zajímavé přirovnání k české legendě. „Musiala je podobný typ jako Tomáš Rosický. O něm trenér Tobiáš řekl, že nikdy nehrál špatně. I když špatně hrál, stejně při tom vypadal dobře,“ vzpomínal s úsměvem.

Sazka a její fotbalová novinka – online los Fotbalový duel. Rozehrajte s ním zápas a vyhrajte až 900 000 Kč na www.sazka.cz/fotbal.

Skupina E

Z V R P Skóre B
1. Japonsko 3 2 0 1 4:3 6
2. Španělsko 3 1 1 1 9:3 4
3. Německo 3 1 1 1 6:5 4
4. Kostarika 3 1 0 2 3:11 3

Vstoupit do diskuse
3

EURO 2024 v Německu

Program EURO 2024 Los EURO 2024 Vstupenky na ME ve fotbale Kvalifikace na EURO 2024

Mistrovství Evropy ve fotbale 2024 se koná od 14. června do 14. července v Německu. Turnaje se zúčastní 24 týmů. Česká fotbalová reprezentace se představí ve skupině F proti Portugalsku, Turecku a vítězi baráže C.

Fotbal dnes * Evropská liga * Slavia - AC Milán v TV * Liverpool - Sparta v TV

Aktuální zápasy
Články odjinud


Články odjinud