5. prosince 2022 • 12:59

Rozpolcení Němci! Ikonické gesto vyvolalo hádky v kabině

Autor: Daniel Konečný
Vstoupit do diskuse
5
Video se připravuje ...
TOP VIDEA
Zimák k play off NHL. Lener i analytik tipují postup Bostonu. V čem se Nečas blíží Pastovi?
Mám rád, když Ostrava žije Baníkem, říká Buchta. Je rychlejší než Tanko?
VŠECHNA VIDEA ZDE

Největší projev nesouhlasu vůči pořadatelské zemi má svou dohru. Kontroverzní zakrytí úst Němců před úvodním zápasem s Japonskem mělo totiž vzejít z iniciativy pouhých dvou hráčů. Zbytek kabiny přitom nebyl o způsobu protestu vůbec přesvědčen a chtěl se soustředit pouze na fotbal. „Mohli jsme celou situaci zvládnout lépe,“ připustil manažer die Mannschaft, Oliver Bierhoff.  



Na zákaz FIFA ohledně použití duhové kapitánské pásky s nápisem „One Love“, tedy „jedna láska“, zareagovali po svém. A paradoxně i nejhlasitěji. Zakrytím úst před utkáním s Japonskem vyvolali Němci vlnu pozitivních i negativních reakcí po celém světě.

„Nebyla to z naší strany ukázka politického postoje, protože základní lidská práva jsou dána každému a vůbec se o nich nemá licitovat. To, že jsme nemohli navléct takovou pásku, jakou jsme chtěli, bylo pro nás stejné, jako kdyby nám zakázali se vyjádřit. Za svým gestem si stojíme,“ prohlásila Německá fotbalová asociace po šokující porážce 1:2 se zemí vycházejícího slunce.

Právě navazující matné výkony, které měly za následek vyřazení čtyřnásobných mistrů světa již v základní skupině, způsobily, že se celé gesto stalo terčem až posměšných narážek ze strany konkurence.

„Měli se radši soustředit na fotbal a začít výhrou,“ rýpnul si hned druhý den kapitán Belgie Eden Hazard . Křídelníka Realu Madrid fóry přešly, když jeho družina v Kataru rovněž skončila již po třech zápasech.

Svůj názor nyní připojila i trenérská legenda Arsenalu. „Na závěrečném turnaji jednoduše nesmíte prohrát první zápas. Týmy jako Anglie či Francie, které přijely maximálně koncetrované, vstoupily do mistrovství skvěle. Soustředily se totiž pouze na samotnou soutěž a politické demonstrace nechaly stranou,“ všiml si Arséne Wenger.

Neuer a Goretzka trvali na jednotném vystupování

Dle nejnovějších zpráv přímo z Německa je přitom zřejmé, že podobně smýšlela většina německé kabiny. Kapitán Manuel Neuer společně s parťákem z Bayernu Leonem Goretzkou však stáli za tím, že „die Mannschaft“ reagoval na porušování lidských práv ze strany pořadatelské země právě takto. Jejich spoluhráči přitom nechtěli svůj postoj buď vyjadřovat vůbec, nebo přinejmenším jej chtěli dát najevo mírnějším způsobem.

Celá akce tak měla za následek velké rozpory a mělo docházet i k vyhroceným hádkám mezi jednotlivci.  

„Podle mě se tím ve výsledku museli hráči zaobírat až příliš a na jejich výkonech se to projevilo. Na druhou stranu to ani jeden z nich nezmínil jako nějaké alibi,“ myslí si německý internacionál a držitel bronzu z domácího mistrovství světa Thomas Hitzlsperger.  

Po druhém konci v řadě již v základní skupině světového šampionátu jsou nyní pozice Olivera Bierhoffa společně s trenérem Hansim Flickem v ohrožení.

„Samozřejmě je to ohromné zklamání a cítím i vztek, protože při ohlédnutí za třemi odehranými zápasy mám pocit, že bylo v našich silách postoupit. Nejvíce mě štve, že jsme si to prohráli v prvním zápase, kdy jsme nezvládli posledních 20 minut,“ kroutil hlavou Bierhoff.

Němci opustili Katar jako tým s nejvyšší hodnotou xG, když měli dle statistiky vstřelit ve třech utkáních hned 10,4 branky. Druhá Francie dosáhla na výsledek 7,4. Tedy o celé tři góly nižší. V realitě ovšem rozvlnilo Německo síť pouze šestkrát.

Vstoupit do diskuse
5

EURO 2024 v Německu

Program EURO 2024 Los EURO 2024 Vstupenky na ME ve fotbale Kvalifikace na EURO 2024

Mistrovství Evropy ve fotbale 2024 se koná od 14. června do 14. července v Německu. Turnaje se zúčastní 24 týmů. Česká fotbalová reprezentace se představí ve skupině F proti Portugalsku, Turecku a vítězi baráže C.

Fotbal dnes * Evropská liga * Slavia - AC Milán v TV * Liverpool - Sparta v TV

Aktuální zápasy
Články odjinud


Články odjinud