Radek Špryňar
5. prosince 2022 • 20:25

Hrdina Livakovič psal historii. A minimálně odložil Modričův konec

Vstoupit do diskuse
0
Video se připravuje ...
TOP VIDEA
Hvězdy vyvedly partnerky: kdo dorazil na vyhlášení Fotbalisty roku?
PRVNÍ DOJEM ze čtvrtfinále: Motor se zlepšuje, ale dostává lekci, co Třinec umí
VŠECHNA VIDEA ZDE

Velký příběh ještě nekončí. Chorvatsko se protlačilo přes Japonsko do čtvrtfinále mistrovství světa. Postoupilo na penalty a spekulace o konci reprezentační kariéry Luky Modriče se utiší minimálně do pátečního večera, kdy se „kostky“ mezi nejlepší osmičkou potkají s vítězem duelu Brazílie - Jižní Korea. Zásadní podíl na vyřazení odolných samurajů měl hrdina v zeleném brankářském úboru – Dominik Livakovič. V rozstřelu se zapsal do historie. Teprve jako třetí gólman chytil tři penalty v jedné sérii.



Ještě o poločase byli Japonci na nohou. Vedli 1:0, soupeře šikanovali rychlostí a neočekávanými manévry v okolí pokutového území. Po pauze ale přišla na řadu evropská zkušenost. Chorvaté vyrovnali. Navzdory několika šancím na obou stranách se v pořadí páté osmifinále turnaje vřítilo do penalt, při kterých svět uhranul Dominik Livakovič.

Sedmadvacetiletý gólman Dinama Záhřeb se okamžitě stal hrdinou svého národa. Postupně zlikvidoval pokusy Takumy Minamina, Kaory Mitomy a Maji Jošidy. „Zdá se, že se neobejdeme bez trochy dramatu. Livi se postaral o zázrak,“ usmíval se kapitán Luka Modrič.

Livakovič se stal teprve třetím brankářem, jemuž se unikátní kousek na MS povedl. Prvním byl v roce 2006 ve čtvrtfinále s Anglií portugalský démon Ricardo Pereira, chytil tři pokusy ze čtyř. Před čtyřmi lety jej v Rusku napodobil další Chorvat – Daniel Subašič. Šlo o osmifinále, stejně jako s Japonskem.

Bývalá jednička „kostek“ zneškodnila tři rány z pěti. Livakovič byl tehdy na lavičce. Šou kolegy pozorně sledoval, o čtyři roky předvedl to samé. Jen s tím rozdílem, že pátou penaltu už chytat nemusel. Hotovo bylo po čtvrté sérii.

SESTŘIH: Japonsko – Chorvatsko 1:2. Pašalič ukončil japonský sen, v penaltách čaroval Livakovič
Video se připravuje ...

„Popravdě je lepší rozhodnout dříve, penalty jsou vždy riskantní. Díky bohu, že to skončilo dobře. Je to rozhodně největší moment mé kariéry,“ ubezpečil Livakovič.

Po zápase rodáka ze Zadaru, který si v létě vzal krásnou modelku Helenu Matičovou, dlouze objímal kouč Zlatko Dalič a všichni hvězdní spoluhráči. „Měli jsme skvělého gólmana. Liva vyřešil všechny naše problémy a penalty zneškodnil famózním způsobem. Byl jsem klidný, věřil jsem mu,“ pronesl Dalič.

Za Livakovičem přišel i Luka Modrič. S širokým úsměvem mu cosi špitl do ucha.

Chorvatský bůh možná řekl jen strohé „díky“.

Reprezentační příběh borce z Realu Madrid se totiž díky famóznímu Livakovičovi prodlužuje. Spekuluje se totiž o konci úchvatné etapy. Modričovi je sedmatřicet, kombinace klubového a reprezentačního fotbalu je vysilující. Další světový šampionát bude v Severní a Střední Americe za čtyři roky a to už bude ikoně přes čtyřicet…

Copak o to, fotbalově stále stačí. V Kataru byl dvakrát vyhlášen mužem zápasu. Stačí fyzicky. I proti Japonsku vydržel dlouho, stažen z trávníku byl až v průběhu prvního prodloužení. Otázkou únava materiálu. Tělo se hlásí o odpočinek.

Je jasné, že Modrič bude po návratu z Kataru řešit velké dilema, protože chuť pokračovat stále má. „Lidé se mě ptají, proč hraji za národní tým, místo abych se soustředil na Real,“ zamyslel se v rozhovoru v průběhu šampionátu. „Hraju dál, protože je to pro mě pořád něco speciálního. Není lepší pocit než hrát za svou zemi. Rád bych pokračoval, dokud mě budou potřebovat a dokud budu moci Chorvatsku pomáhat.“

Po dramatické šavlovačce se samuraji si evidentně vydechl. Chorvatsko učinilo další krok k obhajobě stříbra. Upřímně, moc se s nimi nepočítá, ale to se nepočítalo ani v Rusku. Přesto byli ve finále. Až tam havarovali s Francií po výsledku 2:4.

Mimochodem, tenhle zápas je Modričovou noční můrou. „Smutek ve mně dodnes zůstává. Pořád myslím na finále, pořád se mě to drží,“ klopí zrak.

Aby si dal šanci zahnat démony, musí v pátek Chorvatsko převést přes Brazílii, největšího favorita katarského šampionátu.

Vstoupit do diskuse
0

EURO 2024 v Německu

Program EURO 2024 Los EURO 2024 Vstupenky na ME ve fotbale Kvalifikace na EURO 2024

Mistrovství Evropy ve fotbale 2024 se koná od 14. června do 14. července v Německu. Turnaje se zúčastní 24 týmů. Česká fotbalová reprezentace se představí ve skupině F proti Portugalsku, Turecku a vítězi baráže C.

Fotbal dnes * Evropská liga * Slavia - AC Milán v TV * Liverpool - Sparta v TV

Aktuální zápasy
Články odjinud


Články odjinud