12. prosince 2022 • 14:40

Rozkol v týmu USA. Talent naštval na MS parťáky: hlasovali o odletu domů

Autor: jon
Vstoupit do diskuse
0
Video se připravuje ...
TOP VIDEA
Speciál o Slovácku. Co kouč a kádr? Svědík do Baníku či Plzně? Posunul se, říká Nguyen
SESTŘIH: NY Islanders - Carolina 2:3. Nečas asistencí přiblížil Hurricanes k postupu
VŠECHNA VIDEA ZDE

Nadchli v prvním poločase proti Walesu, do světového šampionátu v Kataru vtrhli zajímavým způsobem a postoupili ze skupiny. Mladé mužstvo USA skončilo v osmifinále proti Nizozemsku (1:3). Po turnaji vylézají na povrch problémy uvnitř týmu - trenér Gregg Berhalter potvrdil, že jeden z hráčů měl být poslán domů a o jeho osudu hlasovali parťáci z týmu. Šlo o talentovaného záložníka Borussie Dortmund Giovanniho Reynu (20). Hráčův agent se proti obviněním ohradil.



Reyna se na turnaji nevešel do základu, v základní skupině nastoupil na pouhých osm minut ve druhém zápase proti Anglii (1:1). Větší minutáž dostal až v osmifinále proti Nizozemsku (1:3), kde se Američané rozloučili s turnajem. Média dlouho spekulovala, proč se nadaný záložník neukázal na hřišti častěji.

„Byli jsme připravení mu zamluvit letenku domů, takhle extrémní to bylo. Situace se horšila, měli jsme s ním pohovor. Sdělili jsme mu, k čemu může dojít a že další přestupky už tolerovat nebudeme,“ popsal zpětně atmosféru v týmu trenér reprezentace USA Gregg Berhalter.

49letý kouč se rozhodl utnout spekulace kolem dění v týmu během turnaje v Kataru. Konkrétní jméno hráče nesdělil, renomovaný server The Athletic později uvedl, že podle jeho několika zdrojů šlo o Giovanniho Reynu.

Proč k rozkolu v týmu došlo? Mužstvo nebylo spokojené s tím, jak se dvacetiletý záložník Dortmundu chová. Zkušenější parťáci mu vyčítali nedostatek zájmu i pracovitosti na trénincích. Realizační štáb pak nadanému hráči důrazně promluvil do duše.

Nizozemsko - USA: Gól, jaký svět neviděl. Podívejte se na kuriózní trefu Wrighta
Video se připravuje ...

„Jedna z věcí, kterou jsme mu řekli, že se musí omluvit spoluhráčům, ale ne jen tím, že řekne pouhé 'omlouvám se'. Musíš před týmem říct mnohem víc,“ řekl Berhalter. „On se pak omluvil, ale jeden z hráčů na to reagoval: 'OK, omluvil ses, ale tohle je málo. Nesplnil si naše očekávání spoluhráče a chceme vidět změnu. Od té chvíle ale už s hráči další problémy nebyly,“ dodal americký kouč, aniž by konkrétně jmenoval hříšníka. Že šlo o Reyu později potvrdil hráčův agent.

Server ESPN ještě doplnil detaily - trenér Berhalter nechal kabinu hlasovat o Reynově setrvání v mužstvu. Třináct hráčů bylo pro to, aby v Kataru zůstal, dvanáctka naopak požadovala jeho odjezd domů. Těsnou většinou tedy Reyna vydržel na turnaji až do osmifinálového vyřazení.

Celá záležitost má ještě dohru. Reynův agent Dan Segal se důrazně ohradil proti tomu, že se interní věci probírají veřejně a nezůstávají uvnitř mužstva. „Gio si určitě z turnaje neodvezl takové zážitky, jaké od mistrovství světa předpokládal. Celá situace, vztahy a vazby mezi všemi stranami v Kataru byly mnohem složitější, než jak jsou prezentovány,“ napsal v prohlášení pro média.

Čímž potvrdil, že trenér mluvil o jeho klientovi. „Je velmi znepokující, že někdo komentuje interní záležitosti z týmu. Obzvlášť, když to podá jednostranně bez úplného podání faktů. Dále se k celé záležitosti nebudeme vyjadřovat,“ dodal Segal.

Vstoupit do diskuse
0

EURO 2024 v Německu

Program EURO 2024 Los EURO 2024 Vstupenky na ME ve fotbale Kvalifikace na EURO 2024

Mistrovství Evropy ve fotbale 2024 se koná od 14. června do 14. července v Německu. Turnaje se zúčastní 24 týmů. Česká fotbalová reprezentace se představí ve skupině F proti Portugalsku, Turecku a Gruzii.

Fotbal dnes * Evropská liga

Aktuální zápasy
Články odjinud


Články odjinud