16. prosince 2022 • 12:30

Rošády koučů po MS: Special One, „no name“ za Enriqueho či změna v Anglii?

Autor: paš
Vstoupit do diskuse
0
  • Video se připravuje ...

    Před startem mistrovství světa v Kataru si plánovali, jak 18. prosince budou křepčit před novináři s trofejí pro nového šampiona. Jenže opak je pravdou. Žhaví kandidáti na triumf jako Španělsko, Brazílie, Belgie nebo Anglie vyhořeli, proto zástupci asociací okamžitě jednali. Někteří trenéři už dostali padáka, jiní jsou na hraně a Němec Hansi Flick zázrakem přežil. Kde nastala po krachu na MS rázná změna a kdo vyhozené kouče nahradí? Web iSport.cz přináší přehled nejzajímavějších rošád, třeba v Portugalsku se spekuluje také o José Mourinhovi.

  • Brazílie

    Konec: Tite (v angažmá 2016-2022)
    Možný nástupce: ???

    Po výhře tanečky, po zklamání ve čtvrtfinále slzy. Tite s brazilskou reprezentací pomýšlel na jediné - titul. V kádru měl hvězdy světového formátu, zářili Richarlison, Casemiro či Neymar. Přesto se „kanárci" pakovali domů po čtvrtfinále s Chorvatskem a smutek byl tak obrovský, že Tite neváhal. Dodržel rok a půl starý slib. „Jak jsem už avizoval, byl to můj poslední zápas na lavičce brazilského národního týmu," prohlásil bezprostředně po vyřazení. Jméno jeho nástupce je dosud neznámé.

    Brazilský kouč Tite během šampionátuFoto Reuters

  • Belgie

    Konec: Roberto Martínez (2016-2022)
    Možný nástupce: Vincent Kompany (Burnley), Philippe Clement (Monako), Hein Vanhaezebrouck (Gent)

    Na povel měl asi nejtalentovanější belgickou generaci za poslední roky. Jenže s ní zůstal výrazně za očekáváním. Roberto Martínez dotáhl národní tým nejvýš k bronzu na mundialu 2018 v Rusku. Nic víc. S hráči jako Eden Hazard, Romelu Lukaku, Thibaut Courtois nebo Kevin De Bruyne je to prostě málo. Proto 49letý kouč už je bez práce. Ale kdo místo něj? Spekuluje se o bývalém reprezentačním kapitánovi Vincentu Kompanym, Philippe Clementovi z Monaka nebo Heinu Vanhaezebrouckovi, jenž nyní vede Gent. Každopádně jedno je jisté - „zlatá generace" potenciál nenaplnila. 

    Roberto Martínez skončil u belgické reprezentaceFoto Reuters

  • Portugalsko

    Konec: Fernando Santos (2014-2022)
    Možný nástupce: José Mourinho (AS Řím), Paulo Fonseca (Lille), Rui Jorge (Portugalsko U21)

    Fernando Santos vydržel na lavičce Portugalska dlouhých osm let, v roce 2016 ho dovedl k titulu mistra Evropy. O podobný úspěch se chtěl pokusit i na šampionátu v Kataru. Jenže... Jeho poslední zápas u národního týmu bude zřejmě už navěky čtvrtfinále s Marokem, kdy Cristiano Ronaldo a spol. překvapivě podlehli 0:1 Maroku. 68letý zkušený trenér skončil téměř okamžitě, se stejnou rychlostí se začalo spekulovat i o jeho náhradě. Mezi možnými nástupci se objevil také José Mourinho. Slavný kouč aktuálně působí u AS Řím, k reprezentační nabídce se dosud odmítl vyjádřit. 

    José Mourinho se odmítl vyjádřit ke spekulacím o angažmá u portugalské reprezentaceFoto profimedia.cz

  • Španělsko

    Konec: Luis Enrique (2019-2022)
    Nástupce: Luis de la Fuente

    Španělé do turnaje vlétli neskutečně, na úvod zničili Kostariku 7:0. Ale byla to taky poslední výhra na mistrovství světa. Remíza 1:1 s Německem, prohra 1:2 s Japonskem a nakonec šokující vyřazení v osmifinále s Marokem po penaltách. Trenér Luis Enrique odnesl neúspěch na šampionátu vyhazovem, revoluci u národního týmu pak dostal na povel Luis de la Fuente. Poměrně neznámý kouč. Krátce působil v Athleticu Bilbao, Deportivo Alavés a reprezentaci vedl na olympiádě v Tokiu. Vrátí Španělsko znovu na výsluní?

    Luis de la Fuente se stal novým trenérem španělské reprezentaceFoto ČTK / AP / Paul White

  • Anglie

    Spekulace o konci: Gareth Southgate (2016-?)
    Možný nástupce: Thomas Tuchel, Mauricio Pochettino (oba bez angažmá)

    Dlouhé čekání na úspěch nebere konce. Gareth Southgate je u anglické reprezentace už od roku 2016, nejblíž k zisku trofeje byl loni na mistrovství Evropy, kdy Albion prohrál s Itálií na penalty. Vrchol měl přijít v Kataru, parta kolem Harryho Kanea dozrála. Výsledek? Náraz ve čtvrtfinále s Francií. Zoufalost, hořkost a taky emotivní diskuze. Co dál? Southgate má smlouvu až do roku 2024, ale sám zvažuje, jestli vůbec pokračovat. O náhradě už se pochopitelně v médiích spekuluje, variantou jsou i zahraniční trenéři jako Mauricio Pochettino nebo Thomas Tuchel.

    Trenér Albionu Gareth SouthgateFoto ČTK / AP / Frank Augstein

  • Německo

    Spekulace o konci: Hansi Flick (2021-?)

    Fiasko, tragédie, krach... Takhle komentovali novináři a experti konec Německa už po základních skupinách. Zodpovědnost za neúspěch na MS v Kataru převzal Hansi Flick, přesto ho vedení (možná překvapivě) podrželo. Pokračovat totiž bude až do domácího mistrovství Evropy v roce 2024, do kterého má smlouvu. Jedna změna nakonec přece jen nastala. Sportovní ředitel Oliver Bierhoff rezignoval.

    Zklamaný kouč Hansi Flick po vyřazení NěmeckaFoto ČTK / AP / Matthias Schrader

  • Nizozemsko

    Konec: Louis van Gaal (2021-2022)
    Nástupce: Ronald Koeman (bez angažmá)

    Nizozemci narazili na opravdu těžkou překážku, ve čtvrtfinále je vyřadila po penaltách Argentina s hvězdou šampionátu Lionelem Messim. A emotivní zápas byl poslední tečkou v reprezentaci pro Louise van Gaala. Nedostal padáka, konec avizoval už dopředu. „Nebudu pokračovat, tohle byl můj poslední zápas," řekl. Na jaře úspěšně absolvoval léčbu rakoviny prostaty, o případném pokračování trenérské kariéry se zatím nerozhodl. Už od dubna se ale počítá s tím, že funkci po něm opět převezme staronový kouč Ronald Koeman, Nizozemce vedl už mezi lety 2018 až 2020.

    Legendární Van Gaal se loučí. V Kataru byl až nezvykle pozitivní, říkají experti
    Video se připravuje ...

Vstoupit do diskuse
0

EURO 2024 v Německu

Program EURO 2024 Los EURO 2024 Vstupenky na ME ve fotbale Kvalifikace na EURO 2024

Mistrovství Evropy ve fotbale 2024 se koná od 14. června do 14. července v Německu. Turnaje se zúčastní 24 týmů. Česká fotbalová reprezentace se představí ve skupině F proti Portugalsku, Turecku a vítězi baráže C.

Fotbal dnes * Evropská liga * Slavia - AC Milán v TV * Liverpool - Sparta v TV

Aktuální zápasy
Články odjinud


Články odjinud