25. června 2012 • 22:35

Kdo za Rosického? Bílek musí hledat dál, i když kapitán neskončí

Autor: kah, jp
Vstoupit do diskuse
1
TOP VIDEA
Zůstaň, jaký jsi... Řepku hráči žerou, bude výborný trenér, předpovídá Páník
Plekanec promluvil o Kladně: Když se pořád opakují stejné chyby, tak…
VŠECHNA VIDEA ZDE

Kdo za Tomáše Rosického? Tu otázku si kladl trenér Michal Bílek před duely s Polskem a Portugalskem, do kterých nemohl klíčový záložník nastoupit. Nyní kouči hrozí, že tenhle problém bude muset řešit dlouhodoběji. Stále není jisté, jestli kapitán mužstva bude pokračovat.



Necelou polovinu zápasů národního týmu odehrál od loňského června Tomáš Rosický. Pro národní tým dál zůstává nepostradatelnou postavou, ovšem právě vyšší počet absencí by měl trenéra Michala Bílka vést k tomu, aby hledal variantu, jak kapitánovu nepřítomnost eliminovat, i když reprezentační dres ještě nesvlékne.

„Je zbytečné se o tom bavit. Říkám to na každém našem setkání: když nehraje, chybí nám,“ tahle slova použil trenér Michal Bílek po porážce od Portugalska ve čtvrtfinále EURO 2012.

Ví to i malé dítě, které pochytilo základy fotbalu, a dobře to dokládá statistika. Ze čtyř gólů, které Češi vstřelili na šampionátu v Polsku, padly tři v době, kdy byl na hřišti Tomáš Rosický - tedy za 135 minut. Jen v závěrečném duelu skupiny proti domácím se mužstvo prosadilo bez něj.

Proto bude z pohledu ambicí v kvalifikaci mistrovství světa 2014 velmi důležité, jestli bude záložník Arsenalu v reprezentační kariéře pokračovat.

Své pochybnosti naznačil už před šampionátem v rozhovoru pro Sport Magazín, kdy prohlásil, že si v létě nechá vše projít hlavou.

Právě zdravotní potíže, respektive větší volno pro doléčení šrámů během sezony, je pro Rosického hlavním plusem případného konce v národním týmu.

Podle jeho prohlášení bezprostředně po turnaji se to lehce naklání k variantě, že pokračovat bude.

„Už dřív jsem řekl, že po šampionátu si všechno promyslím, a to taky udělám. Teď neříkám nic,“ uvedl, ovšem s dodatkem, že mistrovství světa v Brazílii ho „strašně láká“.

I kdyby se rozhodl pokračovat, trenér Bílek se musí ještě víc soustředit na nalezení varianty, která by mohla fungovat i v případě, že Rosický nebude moct nastoupit vinou zranění. Jak ukazují čísla, kapitán vedl svůj tým od loňského června jen v sedmi z šestnácti duelů reprezentace.

Náhrada? Nejvhodnější je Darida

Během turnaje vystřídal Bílek dvě varianty. Nejprve Daniela Koláře, proti Portugalsku pak nasadil Vladimíra Daridu. Pavlu Karochovi, bývalému hráči Dukly a televiznímu expertovi, se víc zamlouvá druhá možnost.

„Je to velmi vhodný typ hráče do kombinace, rozhodně víc než třeba Daniel Kolář, který je víc tahový, což nemyslím v negativním smyslu k němu. Navíc si myslím, že by Darida dokázal pracovat na ještě větším prostoru než Rosický.“

Pod Daridu by se v tuto chvíli podepsala zřejmě většina expertů i fanoušků, na šampionátu zanechal ve svém jediném vystoupení dobrý dojem, i když nastoupil na místě, které pro něj není ideální. Kdo by mohl přicházet ještě v úvahu?

Jiří Štajner už po předšampionátových událostech ne, určitou šanci stále má Marek Matějovský - ale jen pokud se pod trenérem Vítězslavem Lavičkou dostane do bývalé formy.

Podle Václava Daňka, někdejšího reprezentačního útočníka, by se problém s absencí Rosického mohl vyřešit změnou rozestavení.

„Nevidím totiž u nás žádného záložníka podobného typu. Bílek na jeho post zkoušel Daniela Koláře, jenže ten na něj nebyl zvyklý, je to jiný typ hráče. To samé platí u Vladimíra Daridy. Není to šéf hry.“

Ideální varianta tak jednoznačně zůstává: zdravý Rosický.

Tomáš Rosický na tiskové konferenci před čtvrtfinále s Portugalskem, do kterého kvůli zranění nakonec nezasáhl
Tomáš Rosický na tiskové konferenci před čtvrtfinále s Portugalskem, do kterého kvůli zranění nakonec nezasáhl

Vstoupit do diskuse
1

EURO 2024 v Německu

Program EURO 2024 Los EURO 2024 Vstupenky na ME ve fotbale Kvalifikace na EURO 2024

Mistrovství Evropy ve fotbale 2024 se koná od 14. června do 14. července v Německu. Turnaje se zúčastní 24 týmů. Česká fotbalová reprezentace se představí ve skupině F proti Portugalsku, Turecku a vítězi baráže C.

Fotbal dnes * Evropská liga * Slavia - AC Milán v TV * Liverpool - Sparta v TV

Skupina D
Články odjinud


Články odjinud