29. června 2016 • 04:59

Kdo nahradí Vrbu? Náročný Jarolím, vizionář Hřebík či sázka na "Itala"

Autor: iSport.cz, Sport
Vstoupit do diskuse
0
  • Kdo nahradí na lavičce národního týmu Pavla Vrbu?Kdo nahradí na lavičce národního týmu Pavla Vrbu?FOTO: sport

    Český fotbal se po neúspěchu na evropském šampionátu ve Francii nachází na rozcestí. Dosavadní kouč národního týmu Pavel Vrba má totiž v nejbližších dnech podepsat smlouvu s ruskou Machačkalou a před předsedou FAČR Miroslavem Peltou tak leží jasný úkol. Najít pro reprezentaci nového trenéra, který se pokusí vybojovat postup na světový šampionát, který se za dva roky koná právě v Rusku. Podívejte se na přehled možných nástupců explzeňského trenéra a vyberte svého favorita v anketě na konci článku.

  • Karel Jarolím



    Věk: 59 let
    Pozice: trenér FK Mladá Boleslav
    Největší úspěchy: 2x mistr české ligy se Slavií, 1x mistr Slovenska se Slovanem Bratislava

    V současném ligovém rozložení sil, kde se o moc hašteří Viktoria a Sparta, dosáhl s Mladou Boleslaví pokaždé téměř maxima. Od svého příchodu v lednu 2014 dovedl středočeský klub třikrát po sobě do kvalifikace Evropské ligy. To je slušná vizitka, která hovoří pro jeho oslovení stejně jako náročný způsob práce, jenž se podobá západním nesmlouvavým praktikám. Slavii dovedl ke dvěma titulům i do Ligy mistrů, byť se pak nesmyslnými přestupy podílel i na jejím zničení.

    Karel JarolímFoto Michal Beránek (Sport)

  • Vítězslav Lavička

    Věk: 53 let
    Pozice: trenér reprezentace U21
    Největší úspěchy: 1x mistr české ligy se Spartou, 1x mistr české ligy s Libercem, 1x mistr australské ligy se Sydney

    Nejplynulejší a asi nejméně bolestivá varianta, co se zdlouhavého vyjednávání o podmínkách týče. Pelta by prostě jen sáhl do jednadvacítky a zalepil díru po Vrbovi , zároveň by tím dodržel jistou návaznost práce od mladších výběrů až po áčko. Lavička zná mladé fotbalisty, mohl by je pozvolna zařadit do seniorského výběru a pomalu kousat generační obměnu. S jeho manažerskými schopnostmi a dobře sestaveným realizačním týmem potlačil tenhle problém v současné U21.

    Vítězslav Lavička na tiskové konferenci Sparty, která potvrdila příchody Kadlece a Řezníčka...Foto Jaroslav Legner (Sport)

  • Jaroslav Hřebík



    Věk: 67 let
    Pozice: sportovní ředitel AC Sparta Praha
    Největší úspěchy:
    vicemistr EURO U19, 1x mistr ligy se Spartou

    Pokrokový trenér, vizionář, který by navíc údajně o místo reprezentačního trenéra stál, pokud by byl osloven. V dobách, kdy s devatenáctkou udělal stříbro na EURO, vedl například Krejčího , Brabce, Kalase, Kadeřábka a Skaláka , tedy ty, s nimiž by mohl nastartovat novou éru v seniorském výběru, a kteří by ho hlavně s důvěrou následovali. Otázka je, zda by musel položit ředitelování sportovního úseku na Spartě, na kterém mu záleží z hlediska působení na vývoj mladých hráčů.

    O Jaroslava Hřebíka měl zájem Miroslav Pelta, kouč mohl vystřídat u reprezentace Michala BílkaFoto Barbora Reichová (Sport)

  • Ivan Hašek



    Věk: 52 let
    Pozice: bez angažmá
    Největší úspěchy: 2x mistr ligy se Spartou

    Má blízko k návratu do arabského světa kvůli dalšímu angažmá, kam si prý sebou hodlá vzít Luďka Klusáčka. Jako vodítko může sloužit fakt, že Klusáček odmítl nedávno Bohemians z důvodu, který je napsán v předchozí větě. Takže tahle varianta by se spíš probírala jako přání, které je závislé na rozhodnutí samotného Haška . Ten se pro Sport vyjádřil, že si myslí, že v otázce nového reprezentačního kouče nefiguruje.

    Jako trenérský záskok u reprezentace na konci kvalifikace MS 2010Foto Jaroslav Legner (Sport)

  • Zdeněk Zeman



    Věk: 69 let
    Pozice: Momentálně bez angažmá
    Největší úspěchy: 2. a 3. místo v Serii A s Laziem

    Ještě v době, kdy po Pavlu Vrbovi hledala trenéra Viktoria Plzeň, neměl do západočeského křesla úplně daleko. Prý o tu pozici stál a zrovna tak se staví i k místu hlavního kouče české reprezentace. Trenér s otevřenou náručí pro útočnou hru „bez záruky“, na kterou ale v několika svých angažmá dojel. Na konci osmdesátých let byl úspěšný s Parmou, v polovině devadesátých let dovedl Lazio ke druhé a třetí příčce. Na konci minulé sezony neprodloužil smlouvu ve švýcarském Luganu.

    Zdeněk Zeman na lavičce Pescary, kterou svým útočným fotbalem dovedl do Serie AFoto Michal Beránek (Sport)

  • Zahraniční expert



    Neortodoxní varianta, v českých poměrech nevyzkoušená, když bychom nepočítali slovenského rodáka Jozefa Chovance, který zdomácněl v Praze. Tahle varianta už na stole byla za vlády Miroslava Pelty nad strahovským kopečkem, kdy se nejčastěji a docela reálně objevovalo jméno Němce Klause Toppmöllera. Jaké osobnosti by přicházely v úvahu nyní, je v daný okamžik těžko zjistitelná věc, šlo by ale patrně o ty, kde je Pelta schopný využít dobrých kontaktů a známostí.

    Motivaci vést reprezentaci mám dál, tvrdil Vrba po EURO
    Video se připravuje ...

  • ANKETA

    Další zajímavosti o reprezentačním týmu a probíhajícím evropském šampionátu ve Francii najdete ve středečním vydání deníku Sport. Elektronickou verzi si můžete přečíst ZDE>>>

    Titulní strana středečního vydání deníku SportFoto sport

    Deník Sport v čtečce přímo ve vašem počítači objednávejte zde, nebo přímo na www.isport.cz/epaper >>

    Deník Sport v App Storu pro mobily a smart phony se systémem iOS (Apple) stahujte zde >>

    Deník Sport v Google play pro mobily a smart phony se systémem Android stahujte zde >>



Vstoupit do diskuse
0

EURO 2024 v Německu

Program EURO 2024 Los EURO 2024 Vstupenky na ME ve fotbale Kvalifikace na EURO 2024

Mistrovství Evropy ve fotbale 2024 se koná od 14. června do 14. července v Německu. Turnaje se zúčastní 24 týmů. Česká fotbalová reprezentace se představí ve skupině F proti Portugalsku, Turecku a Gruzii.

Fotbal dnes * Evropská liga

Skupina D
Články odjinud


Články odjinud