Pavel Janega
28. června 2016 • 12:30

Věřte, nevěřte. Hra na pravdu o Vrbově odchodu od reprezentace do Ruska

Autor: Pavel Janega
Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Speciál o Slovácku. Co kouč a kádr? Svědík do Baníku či Plzně? Posunul se, říká Nguyen
SESTŘIH: NY Islanders - Carolina 2:3. Nečas asistencí přiblížil Hurricanes k postupu
VŠECHNA VIDEA ZDE

Pavel Vrba končí u reprezentace. A je to konec bez fanfár. Po neúspěchu na EURO a po tvrdé kritice veřejnosti zvolil nejnevhodnější způsob, jak dát sbohem. Dejme si jeden příklad: Antonio Conte, trenér italské reprezentace. Před šampionátem ve Francii svolal tiskovou konferenci, na které oznámil svůj konec. Jasně řekl, že od další sezony převezme londýnskou Chelsea. Žádné schovávání, popírání.



Vrba mohl zvolit totožnou cestu, ale neudělal to. Přitom je to nejschůdnější způsob, jak připravit veřejnost na změnu. I jeho rozhodnutí by postupem času každý přijal, snáze pochopil.

Anži Machačkala je klub; a každodenní práce v klubu Vrbovi chyběla. S tím se svěřil mockrát. Navíc se bavíme o klubu z ruské ligy, bohatším, než je kterýkoliv celek v Česku. Takže si přijde i na slušnou mzdu.

Jasné jako facka. Místo toho Vrba zvolil jiný způsob, jak odejít. A nikoliv upřímnost. Na otázky ohledně možné změny adresy odpovídal vždy arogantně. Takovým tónem, aby zesměšnil tázajícího se novináře a shodil téma ze stolu.

Motivaci vést reprezentaci mám dál, tvrdil Vrba po EURO
Video se připravuje ...

„Já a odchod? Zeptejte se v deníku Sport,“ odvětil reprezentační kouč ještě před EURO.

To pak chvíli vypadáte jako blbec, který píše nesmysly. Ale sami dobře víte, že informace máte celkem přesné. Čemu má ovšem věřit čtenář? Takže se o Vrbův případný odchod logicky zajímáte dál. A ptáte se.

„Zeptejte se sami sebe, vy furt o tom píšete. Nevidím důvod, proč bych neměl u týmu pokračovat.“

Anebo se ani neptáte...

„Můj sen? Abyste mi konečně našli klub, kam v létě půjdu,“ prskal smíchy Vrba po otázce, čeho chce na EURO dosáhnout a jaký je jeho sen. Asi fór.

Přitom bylo zřejmé, že o Vrbově odchodu se nezačalo jednat ani včera, ani minulý týden. Jednání nejspíš nějakou dobu trvají. A to, že Vrba v tiskové zprávě přiznal, že „v nejbližší době ho čeká se zástupci ruského klubu finální schůzka“, to fakticky přiznává. Schůzek tedy muselo být už víc.

Otázkou je, jak dlouho o Vrbově záměru věděl předseda FAČR Miroslav Pelta . Byl si jeho odchodem jistý? Tušil to? Nebo snad věřil, že s trenérem může počítat i pro další kvalifikační cyklus? Oba do poslední chvíle utvrzovali veřejnost, že k žádné změně na reprezentační lavičce nedojde...

Anebo o tom Pelta nevěděl. To by znamenalo, že Vrba s národním týmem zametl jako s Plzní a šéfovi Fotbalové asociace nyní zbývají jen dva měsíce na to, aby do začátku kvalifikace o mistrovství světa stihl najít nového trenéra.

Co je pravděpodobnější? Ne, jinak – čemu můžeme věřit spíš? Hra na pravdu pokračuje.

Pelta našel na EURO hodně pozitivních věcí. Spoléhal na turecké výkyvy
Video se připravuje ...

Vstoupit do diskuse
0
Články odjinud


Články odjinud