Radek Špryňar
22. března 2024 • 09:56

Hašek proti Norsku: výsledek i principy, změna tréninku kvůli EURO

Vstoupit do diskuse
0
Video se připravuje ...
TOP VIDEA
SESTŘIH: West Ham - Liverpool 2:2. Další ztráta „Reds“, hráli oba Češi
PRVNÍ DOJEM: Že Třinec nemá nohy? Omyl. Pardubice tíhu neunesly
VŠECHNA VIDEA ZDE

PŘÍMO Z OSLA | Ještě žádný trenér reprezentace neprohrál v premiéře. Ani Ivan Hašek během záskoku v roce 2010. Dnes je však v jiné roli. Národní tým přebral po Jaroslavu Šilhavém na plný úvazek a na úvod se postaví proti Norsku v čele s Erlingem Haalandem. Začíná nová etapa. Na první dobrou je potřeba udělat dojem. „Výsledek bude důležitý," přitakal kouč v předvečer zápasu.



Půl hodiny před tiskovou konferencí, která se odehrávala v menší tělocvičně v nejspodnějším patře stadionu Ullevaal, zastavil u arény velký černý mercedes. Jako první vystoupil chlapík v šedé teplákové soupravě. Mise Ivana Haška právě doopravdy odstartovala.

S redaktorem Sportu si podal ruku a zahlásil. „Nejste moc teple ustrojený. Bude vám zima,“ usmál se. V Oslu je momentálně okolo nuly, příjemné teploty z Česka se severské země netýkají. Pak odešel do útrob stadionu. Za ním hlavní analytik Miroslav Soukup a kapitán Tomáš Souček.

Na tiskovou konferenci dorazil Hašek na vteřinu přesně. Nejprve mluvil středopolař West Hamu, pak odpovídal na otázky českých žurnalistů trenér. Norská média se neúčastnila. Soupeř s novým koučem? Nezájem. Ve čtvrtek norští reportéři navštívili pouze mítink domácího mužstva, na dopolední seanci byl přítomen i Erling Haaland. Víc nepotřebovali.

Hašek před svojí velkou premiérou promlouval klidně, s nadhledem. Odhalil jen to, co opravdu chtěl. „O sestavě máme jasno, ale neřeknu vám ji. Jen prozradím, že chci, aby ve dvou následujících zápasech nastoupili dva jiní gólmani.“ Víc nic. A pak ještě přiznal. „Cítím chvění."

Fotbalové Česko netrpělivě čeká, s čím se Hašek vytasí. Jaký zvolí způsob hry, jaké personální složení. Podle zpráv z místa by mělo mužstvo vyrazit na Norsko se třemi stopery, v brance s Jindřichem Staňkem. I proto, že se na trénincích jeví ve fantastické pohodě. Ale to ostatně údajně všichni. Mnozí prý žasli i nad koncovkou Adama Hložka. Evidentně si z Leverkusenu přivezl dobrou náladu poté, co o víkendu po dlouhé době skóroval.

Ale zpátky k Haškovi. Potřebuje, aby se mužstvo předvedlo. Udělalo silný dojem. Bylo živé, dynamické, vědělo, co má na hřišti dělat a ukázalo principy hry, na kterých chce stavět.

„Když chcete vyhrát, nemůžete jen bránit, ale také se snažit být nebezpeční dopředu. Když se podíváte na mé působení v klubech, tak jsme nebyli týmem, který střílel málo branek. Naopak jsme hráče tlačili do ofenzivy. Síla Norska je individuální i týmová, takže se budeme snažit, abychom byli dopředu nebezpeční a vzadu organizovaní,“ uvažoval reprezentační trenér.

Jedna změna zaujala okamžitě při pohledu na trénink, na jehož úvodních patnáct minut měli přístup novináři. Bývalý trenérský štáb Jaroslava Šilhavého startoval jednotku pozvolna. Hašek zvolil jiný přístup, a to už s výhledem k mistrovství Evropy, kde trénink trvá dle regulí jen pětačtyřicet minut.

Proto už před Norskem najel na stejný režim. První rozcvičení hráči provedli už v kabině, zahřáli svalová vlákna, po nástupu na plochu se jen krátce proběhli a hned se přešlo do intenzity. „Všechno v rychlosti," halasil asistent Jaroslav Veselý. „Dávejte si nahrávky vysoký, ať balony protnou světla a zvyknete si. Hlavně to platí pro stopery," vybídl mužstvo Jaroslav Köstl, Haškova pravá ruka.

Realizační tým si chce vyzkoušet, co všechno lze za kratší časový úsek stihnout, aby získal zkušenosti a příště modeloval trénink už s větší časovou přesností.

Hlavní slovo měli asistenti, Hašek v deštivém počasí postával navlečený v kulichu ve středovém kruhu a sledoval cvrkot na trávníku. Smířit se musel s tím, že dnes se nebude hrát na hebkém mechu. Ještě deset dní zpátky ležel na hřišti sníh, což kvalitu zeleného obdélníku značně poznamenalo. U lajn jsou vidět tmavé fleky, terén vypadal dost podmáčeně.

I s tím se budou muset Češi vypořádat. Polehčují okolnost to ale nebude. Mužstvo má jasné zadání. Chce se ukázat a uhrát dobrý výsledek. „Obojí je důležité. Pro nás je zásadní, abychom dodržovali principy, které jsme si stanovili a do budoucna si budovali způsob hry, kterým se chceme prezentovat. Samozřejmě výsledek je v mezistátním utkání vždycky důležitý," určil Hašek priority.

V historii samostatného Česka zatím všichni reprezentační premiéry zvládli. Nikdo neprohrál. Osm trenérů se rozjelo vítězně, tři remizovali. Když byl Hašek dočasně u kormidla v roce 2010, v prvním zápase svalil 3:1 Belgii. Stejné skóre by jistě bral i dnes v podvečer v Oslu.

Celý rozhovor: Rekonstrukce kauzy Belmondo. SMS ze Sportu a překvapený sekuriťák
Video patří k placenému obsahu iSportu
Odemknout video

Vstoupit do diskuse
0

EURO 2024 v Německu

Program EURO 2024 Los EURO 2024 Vstupenky na ME ve fotbale Kvalifikace na EURO 2024

Mistrovství Evropy ve fotbale 2024 se koná od 14. června do 14. července v Německu. Turnaje se zúčastní 24 týmů. Česká fotbalová reprezentace se představí ve skupině F proti Portugalsku, Turecku a Gruzii.

Fotbal dnes * Evropská liga

Skupina D
Články odjinud


Články odjinud