4. března 2020 • 12:55

Mladík z Chelsea (18) uchvátil Anglii! Muž zápasu, řídil hru, žasnou hvězdy

Autor: krm
Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Bořil v ofsajdu? Asi ano, ale žádný záběr není stoprocentní. Nejasná ČK pro Petráka
SESTŘIH: Boston - Toronto 2:3. Pastrňák dal první gól v play off, rozhodl ale Matthews
VŠECHNA VIDEA ZDE

Jméno, které stojí za zapamatování. Jaké? Billy Gilmour! Že vám zatím nic moc neříká? Je to možné, ovšem mělo by se to změnit. Osmnáctiletý mladíček z Chelsea včera zaujal celou Anglii, když pomohl svému týmu k vyřazení Liverpoolu z FA Cupu (2:0). Chválí jej kouč Frank Lampard i legendy minulosti. „Už je jasné, proč ho sledoval Real, Barcelona nebo kluby z Manchesteru,“ podotkl bývalý skvělý útočník Ian Wright. Souboj gigantů v létě 2017 vyhrála Chelsea a teď si může mnout ruce.



Gilmour nastoupil v základní sestavě áčka „Blues“ teprve potřetí v kariéře, proti mužstvu trenéra Jürgena Kloppa šlo o tu zřejmě vůbec nejtěžší možnou prověrku. Střední záložník a skotský reprezentant do jednadvaceti let ji však zvládl výborně.

V tříčlenné záloze spolupracoval s Rossem Barkleym a Mateem Kovačičem, kterého posléze nahradil Mason Mount. Gilmour odehrál celých devadesát minut, britská média jeho výkon hodnotila vysokými známkami. Někde osmička, jinde devítka. Jednoduše nejlepší muž zápasu, za což převzal i cenu.

Slušné, že?

„On ovládl celou show, šéfoval hru Chelsea,“ pomyslně smekl ve studiu televize BBC Alan Shearer. „Cokoliv měl zvládnout, zvládnul skvěle. Sbíral míče, posouval je vpřed, pomáhal obraně… Úžasný výkon,“ přidal.

„Chelsea jsem v téhle sezoně viděl mnohokrát. Jorginho je silný v držení míče, ale nedělá to, co Gilmour proti Liverpoolu. Aby získal balon a hned ho poslal dopředu – to vždycky byla jeho první myšlenka. Všechno, co udělal, bylo správné,“ chválil Shearer osmnáctiletého Skota.

Trenér Frank Lampard si může libovat, že mu tah s nasazením mladíka do osmifinále FA Cupu vyšel. Navíc proti patrně nejsilnějšímu týmu světa, byť je třeba říct, že Liverpool v úterý několik klíčových opor šetřil. Po gólech Williana a Barkleyho prohrál potřetí z posledních čtyř utkání, Anglií přesto nejvíc rezonuje působivý příběh Gilmoura.

Billy Gilmour brání Sadia Maného
Billy Gilmour brání Sadia Maného

„Billy hrál proto, že si zasloužil hrát. A myslím, že na tak mladého hráče předvedl neuvěřitelný výkon. Všechno se seběhlo rychle, ale on od úvodu zachoval chladnou hlavu. Mohli jste vidět, jak je silný s míčem. Pořád se k němu chce dostat,“ poznamenal spokojený Lampard.

„Lidé si při pohledu na něj možná řeknou, že je ještě slabý, že by potřeboval zesílit. Ale on je obrovská osobnost. Obrovská. Jsem za něj moc rád, všechno si zaslouží. Cenu pro muže zápasu i to, jak se o něm mluví. Je to velký den pro Billyho i celou jeho rodinu,“ uvedl ještě kouč Chelsea.

Gilmour prošel akademií Glasgow Rangers, odkud ho v létě 2017 získala Chelsea. O šikovného středopolaře usilovaly také další kluby. Ve frontě stála třeba Barcelona, za ní Bayern Mnichov, Real i Manchester City. Za zhruba 15 milionů korun ovšem tehdy čerstvě šestnáctiletý hráč putoval do Londýna. „Když se na něj díváte, je už jasné, proč ho všichni chtěli. Hrál neuvěřitelně,“ řekl bývalý střelec Arsenalu Ian Wright.

Sám Gilmour po velkém představení zůstal při zemi. „Byl to dobrý zápas, hodně jsem pro tuhle šanci trénoval. Teď musím pracovat dál a pokračovat v tom, co dělám,“ prohodil pro BBC.

V Premier League zatím stihl jen dvě kratičká střídání, brzy by ale i na téhle scéně mohl dostat větší prostor. Chelsea totiž aktuálně má vykartovaného Jorginha, proti Liverpoolu se navíc zranil Kovačič. „Uvidíme. Každopádně má za sebou skvělý start, ukázal sebevědomí a odvahu,“ zmínil Lampard.

Tak ještě jednou – tohle jméno si zapište: Billy Gilmour.

Chelsea FC Vše o klubu ZDE

SESTŘIH: Chelsea - Bayern 0:3. Výhru hostů režírovali Gnabry s Lewandowskim
Video se připravuje ...

Vstoupit do diskuse
0

EURO 2024 v Německu

Program EURO 2024 Los EURO 2024 Vstupenky na ME ve fotbale Kvalifikace na EURO 2024

Mistrovství Evropy ve fotbale 2024 se koná od 14. června do 14. července v Německu. Turnaje se zúčastní 24 týmů. Česká fotbalová reprezentace se představí ve skupině F proti Portugalsku, Turecku a Gruzii.

Fotbal dnes * Evropská liga

Články odjinud


Články odjinud