19. března 2012 • 04:00

Stav Muamby zůstává kritický. Oživoval ho i doktor-fanoušek z tribuny!

Autor: šq, jon
TOP VIDEA
Bojovník Šín, tvář nového Baníku. Čím připomíná Ševčíka a kde má strop?
Jarolím: Slavia? Míň arogance, víc kreativity. Drahé posily zatím nejsou znát
VŠECHNA VIDEA ZDE

Góly a kličky šly ve světě fotbalu o víkendu stranou. Fabrice Muamba, třiadvacetiletý záložník Boltonu, zkolaboval v sobotním duelu Anglického poháru proti Tottenhamu kvůli srdeční zástavě a od té doby bojuje v nemocnici o život. Jeho stav nadále zůstává kritický.



Všichni hned věděli, že je opravdu zle. Fabrice Muamba se uprostřed hřiště složil k zemi a zůstal ležet. Téměř nehybně – jen nohy mu lehce škubaly, srdce však nepracovalo. To se rozběhlo až v nemocnici, do té doby přežil jen díky okamžité pomoci lékařů obou týmů. Zápas o jeho život pokračuje dál.

Reprezentanta Anglie do 21 let oživovalo na trávníku šest lékařů z obou týmů. Ve snaze obnovit činnost Muambova srdce použili defibrilátor, resuscitace trvala nejméně deset minut.

Týmovým doktorům podle britského serveru The Sun pomáhal i fanoušek z publika, povoláním kardiolog. Diváci i hráči sledovali děsivé momenty, než byl Muamba převezen do nemocnice.

Lékaři nemocnému poskytovali kardiopulmonální resuscitaci. Stadion v těch chvílích strašidelně mlčel. Jermaine Defoe plakal, Gareth Bale ho utěšoval jako malého chlapce. Van der Vaart a mnozí další se modlili s rukama sepnutýma k nebi. Trenér Boltonu Owen Coyle se běžel podívat, co se děje. Když viděl, že nemůže pomoci, vrací se.

Lékaři stále prováděli resuscitaci a defibrilaci, aby donutili srdce k činnosti. Permanentně, i na nosítkách, i cestou do nemocnice, na níž ho doprovázejí také trenér Coyle a kapitán Kevin Davies. Dlouho marně, ale nakonec přece – v nemocnici srdce začíná znovu bít.

Fabrice Muamba sám od sebe zkolaboval a musel být oživován.
Video se připravuje ...

Spoluhráči i soupeři se na hřišti neubránili slzám a modlili se.
Video se připravuje ...

„Je to velmi vážné, nemá cenu si nic nalhávat. Když dá Bůh, tak se z toho dostane,“ řekl v neděli ráno před londýnskou nemocnicí Chest Hospital kouč Coyle. „Následujících čtyřiadvacet hodin bude pro něj naprosto klíčových.“

Mezitím k Muambovi letí podpora z celého fotbalového světa. Jemu i jeho snoubence Shauně, s níž má tříletého syna a letos na Valentýna ji požádal o ruku, ji vyjadřují Rooney, Ferdinand, Lineker, Pirlo a další a další.

Hráči vyjadřovali oblíbenému fotbalistovi podporu i během nedělních zápasů. V duelu Anglického poháru mezi Chelsea a Leicesterem odhalil střelec jedné z branek blues Alex Cahill pod dresem nápis Pray 4 Muamba, tedy Modlete se za Muambu.

Podporu před ligovým utkáním s Malagou vyjádřili i fotbalisté Realu Madrid. Dokonce pozdravili Erica Abidala, hráče nesmiřitelného rivala z Barcelony. Francouzského obránce totiž v nejbližších týdnech čeká transplantace jater.

Muambu s Abidalem, kterého čeká transplantace jater, na dálku podpořili i hráči Realu Madrid
Muambu s Abidalem, kterého čeká transplantace jater, na dálku podpořili i hráči Realu Madrid

EURO 2024 v Německu

Program EURO 2024 Los EURO 2024 Vstupenky na ME ve fotbale Kvalifikace na EURO 2024

Mistrovství Evropy ve fotbale 2024 se koná od 14. června do 14. července v Německu. Turnaje se zúčastní 24 týmů. Česká fotbalová reprezentace se představí ve skupině F proti Portugalsku, Turecku a Gruzii.

Fotbal dnes * Evropská liga

36. kolo
Články odjinud


Články odjinud