26. února 2013 • 12:05

Mancini z Man City: Nejsem jako Wenger. Já totiž chci vyhrávat

Autor: mim
Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Lokvenc: Chemie Kuchty a Birmančeviče je úžasná! Chorý není zákeřňák
CESTA ZE DNA: Jsme silnější, než si myslíme, říká zápasník Peňáz
VŠECHNA VIDEA ZDE

Dvanáctibodová propast dělí fotbalisty Manchesteru City od jejich městských rivalů z United, kteří vévodí tabulce anglické Premier League. Nejen o obřím náskoku soupeře, ale i bídných výkonech svého týmu hovořil v rozsáhlém interview pro britský deník The Guardian italský šéf na lavičce City Roberto Mancini.



Manchester United si vedení vzít nenechá a bude mistrem Premier League. Jednoznačný názor podpořený dvanáctibodovým náskokem na druhý tým tabulky zpochybňují snad jen ti nejoddanější fanoušci City. Přesto manažer Roberto Mancini zůstává pevně přesvědčený o výsostném postavení svého týmu.

"V květnu předloňského roku jsme začali vyhrávat. Od té doby jsme nejlepším týmem v Anglii. Vyhráli jsme tři trofeje. Manchester United a Chelsea dvě, Liverpool jen jednu. Nikdo nevyhrál víc než my," vypočítává Mancini v interview pro The Guardian nedávná vítězství anglických klubů, ve kterých Manchester City skutečně vede.

Jenže už na konci sezony se situace s vysokou pravděpodobností změní. A tlak fanoušků i tisku na tým sílí. "Nyní jsme v tabulce druzí, ale stále bojujeme v Anglickém poháru. I pokud titul neobhájíme, tak za tři sezony jednou vyhrát ligu a dvakrát skončit druhý, to přece není důvod ke kritice," nepřipouští si negativní ohlasy osmačtyřicetiletý kouč.

"Kdybychom za tu dobu nic nevyhráli, nic neřeknu. To bych na svém místě už ani nebyl. Ale byli jsme úspěšní a já odvedl dobrou práci," má bývalý trenér Interu Milán jasno o svém přínosu pro City. Snad oprávněně, vždyť už tolikrát se hovořilo o jeho konci, ale Mancini všechny spekulace ustál.

Hráči se nesnaží, Hart chybuje. Klidně ho posadím na lavičku

Stejný názor jako na své úspěchy na lavičce však Mancini nesdílí, pokud přijde řeč na některé jeho svěřence na hřišti. Individuální výkony daleko za očekáváním jsou jedním z důvodů, proč modrá část fotbalového Manchesteru přenechala iniciativu té červené.

"Podívejte se na Samira Nasriho. Má svou kvalitu, mohl by být klíčovým hráčem v každém zápase, mohl by být jedním z nejlepších fotbalistů v Evropě. Jenže není," až neobvykle otevřeně hodnotí Mancini francouzského záložníka.

"Někteří hráči si myslí, že si stačí odehrát to své. Že není potřeba neustále pracovat a zlepšovat se," nešetří kritikou zkušený manažer. Podobný scénář přitom provázel vedle Nasriho i další jména.

Problémový Mario Balotelli, který se dlouho těšil Manciniho přízni, už Manchester vyměnil za AC Milán. Ostré názory na své výkony si vyslechli i David Silva nebo Carlos Tévez. Ale také brankářská jednička Joe Hart. Ten v posledních týdnech nedostál pověsti jednoho z nejlepších gólmanů v Anglii, série kiksů vyvolala otazníky nad jeho výkony nejen u kouče.

"Joe Hart u mě dostal šanci v době, kdy mu nikdo nevěřil. Dal jsem mu přednost před Shayem Givenem, který tehdy patřil k nejlepším brankářům v Evropě," vysvětluje Mancini svůj postoj k mladému anglickému reprezentantovi.

"Kdyby neměl mou důvěru, nikdy ho do branky nepostavím. Ale i tak platí, že pokud bude nadále chybovat, půjde na lavičku," říká Mancini. "Stejně jako šli právě Nasri, Silva nebo Tévez. I Joeovi se to může stát."

Nejsem Wenger. A mezi námi a United je jediný rozdíl

Ve střelbě do vlastních řad se Mancini vymyká klasickému diplomatickému vystupování většiny fotbalových trenérů. Snad největší kontrast nabízí srovnání s protějškem z Arsenalu Arsénem Wengerem, který své hráče podrží takřka bez výjimky.

"Ale já nejsem Arséne Wenger. Jsem jiný. Já totiž chci vyhrávat," vyhlašuje při poznámce na kontrast obou manažerských stylů Mancini. Rázná slova nejsou úplně neopodstatněná, klub z Londýna pod vedením francouzského kouče už osm let nic nevyhrál.

"Hráče nikam neposune, když jim neustále opakujete, že pokud udělají chybu, tak se nic neděje," popisuje manažer City rozdíl mezi jeho filozofií a přístupem, který volí právě trenér Arsenalu. "Domnívám se, že každý fotbalista musí mít určitou zodpovědnost. Jedině tak se může zlepšovat," uzavírá Mancini téma Wenger.

Srovnání úspěchů s Arsenalem sice dává šéfovi Manchesteru City za pravdu, jenže v důležitější komparaci v boji o titul Manciniho tým pokulhává za United. Ale i u této skutečnosti ale Mancini vidí jasný důvod, proč tomu tak je.

"Protože Robin van Persie hraje za United. Nám chybí nějakých deset, možná patnáct branek. Kdybychom ty dali, máme o nějakých devět bodů navíc. Van Persieho góly. To je ten rozdíl," uzavírá Mancini. Tedy to – a dvanáct bodů v tabulce.

Tenhle šejk si přeje: Ať Mancini zůstane! Kouč City má mezi fanoušky mnoho příznivců
Tenhle šejk si přeje: Ať Mancini zůstane! Kouč City má mezi fanoušky mnoho příznivců

Vstoupit do diskuse
0

EURO 2024 v Německu

Program EURO 2024 Los EURO 2024 Vstupenky na ME ve fotbale Kvalifikace na EURO 2024

Mistrovství Evropy ve fotbale 2024 se koná od 14. června do 14. července v Německu. Turnaje se zúčastní 24 týmů. Česká fotbalová reprezentace se představí ve skupině F proti Portugalsku, Turecku a Gruzii.

Fotbal dnes * Evropská liga

35. kolo
Články odjinud


Články odjinud