Karel Häring
15. dubna 2014 • 12:48

5 důvodů, proč vede Liverpool: Gólové mašině pomáhají i fanoušci v nebi

Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Speciál o Slovácku. Co kouč a kádr? Svědík do Baníku či Plzně? Posunul se, říká Nguyen
SESTŘIH: NY Islanders - Carolina 2:3. Nečas asistencí přiblížil Hurricanes k postupu
VŠECHNA VIDEA ZDE

Už dvacet čtyři let čekají fotbalisté FC Liverpool na další mistrovský titul. Teď se k němu dostali velmi blízko. „Stačí“, aby zvítězili ve čtyřech následujících zápasech, a zrodí se zřejmě nejsenzačnější šampion v éře Premier League. Čím to je, že se gólová mašina z Anfield Road tak vzepřela největším favoritům? Za úžasnou jízdou nestojí jen palebná síla dvojice Luis Suárez a Daniel Sturridge.



Trenér, který ví, co chce

Když v roce 2012 přišel Brendan Rodgers ze Swansea do Liverpoolu, nechal vrátit nad schody vedoucí k trávníku starou verzi nápisu „This is Anfield“, stejně jako červené sítě do branek. Ale to je jen detail jeho podílu na tom, proč se do červené části města vrátila atmosféra ze slavné éry 70. let. Kouč založil hru na kontrole míče a kombinačním stylu. I když umí udeřit z bleskových kontrů, mívá Liverpool ve většině zápasů vyšší procento držení míče. Rodák z Belfastu navíc dokázal probudit hráče jako Henderson či Sterling.

56 Takovou procentuální úspěšnost má Liverpool pod vedením Brendana Rodgerse.

Inspirativní lídr Gerrard

Pro hrající legendu Stevena Gerrarda vytvořil Rodgers novou pozici. Z ofenzivního záložníka jej stáhl hlouběji. Čtyřiatřicetiletý reprezentant si na roli á la Andrea Pirlo chvíli zvykal, ale nyní předvádí vynikající výkony. A hlavně svými zkušenostmi zklidňuje celý tým, v klíčových momentech (při penaltách) na sebe bere zodpovědnost. Bezprostředně po výhře nad Manchesterem City svolal slavící spoluhráče do hloučku a emotivně jim připomněl: „Tohle už je pryč. Jedeme do Norwiche. A odvedeme úplně to stejné. Společně.“

11 Tolik gólů vstřelil Gerrard v této sezoně z penalt.

SAS – duo gólových zabijáků

Pro neutrální fanoušky je nyní Liverpool nejatraktivnějším týmem na sledování. Předvádí krásný fotbal a střílí góly. Hodně gólů. Po neděli jich má na kontě 93, čímž mimo jiné překonal klubový rekord ze sezony 1963/1964. Střelecky na tom má největší podíl dvojice přezdívaná SAS. Luis Suárez a Daniel Sturridge. První z nich si dosud připsal 29 zásahů, druhý 20. Společně vévodí tabulce kanonýrů. I když se na sebe někdy na hřišti rozčilují – když střílející nepřihraje lépe postavenému – fungují skvěle.

49 Tolik gólů z celkových 93 branek Liverpoolu obstarala dvojice Suárez–Sturridge.

Speciální motivace pro „96“

Přesně dnes si Liverpool připomene 25 let od tragédie v Hillsborough, při níž zahynulo devadesát šest fanoušků „Reds“. Může to znít až pateticky, jenže pro klub je tohle smutné výročí jeden ze speciálních motivačních faktorů, což potvrdily i slzy Stevena Gerrarda po výhře nad City (v Hillsborough přišel o desetiletého bratrance). A také Rodgers připouští, že je to jeden z hnacích motorů: „Vím, že v nebi je 96 lidí, kteří budou vždy podporovat tento tým. A my chceme uspět pro celou rodinu FC Liverpool.“

25 Před tolika lety došlo k tragédii v Hillsborough.

Pomoc psychologa

Loni na podzim se objevila zpráva, že anglická reprezentace využije před mistrovstvím světa schopnosti renomovaného psychologa Steva Peterse. Vzbudilo to ironické poznámky, jenže v Liverpoolu s ním spolupracují a Steven Gerrard si to nemůže vynachválit. „Nezajistí vám, že budete běhat rychleji, můžu ale garantovat, že tomu, kdo věří jeho metodám, pomůže s mentální připraveností, což se projevuje hlavně v situacích pod tlakem,“ prohlásil kapitán „Reds“. A hráči zatím narůstající očekávání zvládají.

10 Tolik utkání v řadě už vyhrál Liverpool, což je čtvrtá nejdelší série v PL. I díky speciální přípravě.

Autor vítězné branky Liverpoolu proti Manchesteru City Philippe Courtinho slaví se svým kapitánem Stevenem Gerrardem
Autor vítězné branky Liverpoolu proti Manchesteru City Philippe Courtinho slaví se svým kapitánem Stevenem Gerrardem

Vstoupit do diskuse
0

EURO 2024 v Německu

Program EURO 2024 Los EURO 2024 Vstupenky na ME ve fotbale Kvalifikace na EURO 2024

Mistrovství Evropy ve fotbale 2024 se koná od 14. června do 14. července v Německu. Turnaje se zúčastní 24 týmů. Česká fotbalová reprezentace se představí ve skupině F proti Portugalsku, Turecku a Gruzii.

Fotbal dnes * Evropská liga

35. kolo
Články odjinud


Články odjinud