18. října 2014 • 12:30

Pocta pro Čecha! Dostal se mezi 100 NEJ hráčů Premier League

Autor: pj
Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Speciál o Slovácku. Co kouč a kádr? Svědík do Baníku či Plzně? Posunul se, říká Nguyen
SESTŘIH: NY Islanders - Carolina 2:3. Nečas asistencí přiblížil Hurricanes k postupu
VŠECHNA VIDEA ZDE

Novodobou Premier League si zahrálo pětadvacet českých fotbalistů, ale pouze jeden se probojoval mezi stovku nejlepších hráčů v její historii – brankář Chelsea Petr Čech. V žebříčku, který sestavil tým expertů britského listu Daily Telegraph, obsadil 62. příčku. Z pohledu gólmanů jde o čtvrté nejlepší umístění.



Čechova přítomnost v žebříčku je logická. Dlouhých deset let byl oporou londýnské Chelsea, v jejímž dresu odchytal 327 ligových zápasů. Vyhrál tři mistrovské tituly a podle oficiálního zdroje Premier League udržel neuvěřitelných 158 čistý kont.

„S výraznou helmou na hlavě se stal jedním z nejznámějších brankářů v Premier League a nepochybně i jedním z nejlepších,“ píše deník Telegraph, který Čecha dosadil na 62. místo. Před sebe pustil český reprezentant akorát tři gólmany Petera Schmeichela, Davida Seamana a Edwina van der Sara. Dalších pět velikánů v rukavicích nechal za sebou.

Potíž je v tom, že trenér Chelsea José Mourinho nestaví tým podle zásluh. V letošním ročníku upřednostnil nadějného Thibauta Courtoise a Čecha odsunul na lavičku náhradníků. „Ovšem jeho jméno je už dlouho vyryto v klubové historii,“ dodává Telegraph.

TOP 20 nejlepších hráčů PL najdete v galerii:

20. Tony Adams (Arsenal) 255/12
20. Tony Adams (Arsenal) 255/12

Za nejlepšího hráče v dějinách Premier League považují experti deníku Ryana Giggse, legendu Manchesteru United. S týmem „rudých ďáblů“ vyhrál třináct ligových titulů a odehrál 960 zápasů ve všech soutěžích. „Takže je důstojným vítězem naší ankety,“ píše Telegraph. „Jeho dlouhověkost a úspěchy jsou v moderním fotbale nepřekonatelné.“

Na Giggse vzpomínají jako na šlachovitého teenagera s dlouhými vlasy a hubenýma nohama, jenž neúnavně jezdil po křídle. Až v posledních letech se úspěšně přesunul na pozici středního záložníka. Odtamtud rozdával přihrávky a diktoval tempo hry. „Giggs je jednoduše nenahraditelný,“ chválí deník.

Hned za ním se umístil někdejší útočník Arsenalu Thierry Henry, jenž v 258 duelech nastřílel úctyhodných 175 gólů. Následuje bouřlivák Roy Keane, který v roce 1993 přestoupil z Nottinghamu Forest do Manchesteru United za rekordní sumu 3,75 milionu liber (v přepočtu podle tehdejšího kurzu 166 milionů korun). List upozorňuje, že po kontroverzním odchodu z Old Trafford, kdy se pohádal s trenérem Sirem Alexem Fergusonem, což detailně popsal ve své nové knize, United už nikdy nedokázali Keana nahradit hráčem stejného ražení.

Brankáři v anketě 100 NEJ podle Telegraphu:

13. Peter Schmeichel (Manchester United, Aston Villa, Manchester City) 310 zápasů/1 gól
33. David Seaman (Arsenal) 325/0
44. Edwin van der Sar (Fulham, Manchester United) 313/0
62. PETR ČECH (Chelsea) 327/0
81. Joe Hart (Birmingham City, Manchester City) 237/0
86. David James (Liverpool, Aston Villa, West Ham, Manchester City, Portsmouth) 572/0
88. Pepe Reina (Liverpool) 285/0
90. Shay Given (Blackburn, Newcastle, Manchester City, Aston Villa) 440/1
97. Tim Howard (Manchester United, Everton) 349/1

Vstoupit do diskuse
0

EURO 2024 v Německu

Program EURO 2024 Los EURO 2024 Vstupenky na ME ve fotbale Kvalifikace na EURO 2024

Mistrovství Evropy ve fotbale 2024 se koná od 14. června do 14. července v Německu. Turnaje se zúčastní 24 týmů. Česká fotbalová reprezentace se představí ve skupině F proti Portugalsku, Turecku a Gruzii.

Fotbal dnes * Evropská liga

35. kolo
Články odjinud


Články odjinud