5. února 2015 • 19:30

Fotbalistova mrazivá zpověď: Proč skočil pod auto a mrzelo ho, že přežil

Autor: iSport.cz, rjm
Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Speciál o Slovácku. Co kouč a kádr? Svědík do Baníku či Plzně? Posunul se, říká Nguyen
SESTŘIH: NY Islanders - Carolina 2:3. Nečas asistencí přiblížil Hurricanes k postupu
VŠECHNA VIDEA ZDE

Tohle je zpověď, ze které mrazí. Bývalý fotbalista anglické Premier League Clarke Carlisle (35) už jednou veřejně promluvil o tom, že v mládí se pokusil spáchat sebevraždu. Pak zvládl udělat solidní kariéru, stal se šéfem Asociace profesionálních hráčů v Anglii (PFA), dělal výborně placeného komentátora v televizi. Jenže o práci a sto tisíc liber ročně před časem přišel a deprese plnou silou udeřila znovu. Prohrál rodinné úspory, byl zatčen za řízení v opilosti. Vše mohlo skončit pod koly náklaďáku na silnici A64. Neskončilo. Carlisle se štěstím přežil a mohl promluvit o svém utrpení, které ho (už podruhé v životě) vehnalo do náruče smrti.



Z nemocnice se po hrozivé nehodě, kdy skočil pod nákladní auto, dostal po šesti týdnech. Pětatřicetiletý bývalý šéf PFA se pak rozhodl promluvit o svém životě plném karambolů pro deník The Sun.

Přiznal, že jej osmnáct měsíců trápily deprese, proto se 22. prosince rozhodl své trápení ukončit. Skočil pod kola nákladního vozu, ale nezemřel. Otec dvou dětí byl přepraven letecky do nemocnice v Leedsu.

Policie z North Yorkshire v prosinci pouze potvrdila, že došlo k nehodě, kdy nákladní auto srazilo muže. Vše vyšetřovala jako nehodu. Ale když se Carlisle minulý pátek vrátil z nemocnice, rozhodl se odvážně o všem promluvit.

Jeho život se prý vymkl kontrole poté, co mu bylo řečeno, že už s jeho službami nepočítá televizní společnost ITV, s níž spolupracoval při Lize mistrů. Přišel tak o roční odměnu ve výši sta tisíc liber (asi 3,7 milionu korun), což je pořádný zásah do rozpočtu.

Carlisle se z toho zhroutil, sebral rodinné úspory a zamířil do kasina, kde je během jediné noci rozfofroval. Jen o několik hodin později si pak opilý sedl do auta, zadržela jej policie a byl obviněn z řízení pod vlivem alkoholu. „Chtěl jsem umřít,“ přibližoval se slzami v očích své tehdejší pocity.

V policejní cele o všem přemýšlel, cítil, že se mu zhroutil svět a dospěl k názoru, že musí vše jednou provždy vyřešit. Nemohl prý nechat žít své děti s pocitem, že mají otce „trestance“.

Clarke Carlisle v dresu Burnley. Skvělé kariéry dosáhl i jako šéf PFA či televizní expert. Jenže pak se vše zhroutilo jako domeček z karet... Clarke Carlisle v dresu Burnley. Skvělé kariéry dosáhl i jako šéf PFA či televizní expert. Jenže pak se vše zhroutilo jako domeček z karet...Foto Profimedia.cz

Když byl pak propuštěn na svobodu, začal už podruhé v životě plánovat sebevraždu. Carlisle přitom přiznal v rozhovoru pro The Sun, že uvažoval o tom, že se utopí, skočí pod autobus nebo pod vlak. „Nechtěl jsem nic ponechat náhodě,“ řekl reportérovi.

„Jednou už jsem stál u trati a koukal na blížící se vlak. Říkal jsem si, že když už něco takového udělám, musí to být definitivní. Na poslední chvíli jsem ale uskočil z cesty,“ svěřil se.

A pak se definitivně rozhodl. „U silnice A64 jsem viděl přijíždějící velký náklaďák. Nikam jsem nespěchal, vůz byl asi dvacet metrů ode mne, řidič nemohl nic tušit. Přeskočil jsem bariéru a vrhl se pod auto. Pamatuji si na ten náraz a ohromnou ránu,“ popsal Carlisle okamžik, který se mu měl stát osudným.

„Pak jsem po nějaké době, možná to bylo pár minut, otevřel oči. Viděl jsem své ruce, jak z nich kape krev a pomyslel si, že to je nějaká hloupá legrace. Nevyšlo mi to.“

VIDEO | Zde se můžete v angličtině podívat na dokument o sebevraždách fotbalistů

V nemocnici pak bývalý hráč londýnského QPR či Burnley strávil šest týdnů. Sice měl kromě odřenin a modřin i vnitřní krvácení, zlomená žebra a poraněné levé koleno, hrůzný plán mu však nevyšel. „V tu chvíli jsem se strašně styděl a měl hrozný pocit viny,“ prozradil Carlisle, který později skončil na psychiatrické klinice.

Teď po propuštění se spolu s manželkou Gemmou omluvil řidiči zmíněného náklaďáku, který utrpěl velké trauma z toho, že přejel člověka. „Je mi to vážně líto. Měl jsem deprese a to je vážná nemoc. Udělal jsem to proto, že se mi zhroutil svět,“ dodal.

Vstoupit do diskuse
0

EURO 2024 v Německu

Program EURO 2024 Los EURO 2024 Vstupenky na ME ve fotbale Kvalifikace na EURO 2024

Mistrovství Evropy ve fotbale 2024 se koná od 14. června do 14. července v Německu. Turnaje se zúčastní 24 týmů. Česká fotbalová reprezentace se představí ve skupině F proti Portugalsku, Turecku a Gruzii.

Fotbal dnes * Evropská liga

35. kolo
Články odjinud


Články odjinud