9. července 2013 • 14:20

Zpověď fotbalisty z Premier League: Jak jsem se pokusil zabít...

Autor: rou
Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Speciál o Slovácku. Co kouč a kádr? Svědík do Baníku či Plzně? Posunul se, říká Nguyen
SESTŘIH: NY Islanders - Carolina 2:3. Nečas asistencí přiblížil Hurricanes k postupu
VŠECHNA VIDEA ZDE

Mají peníze, slávu, vysněné povolání... Často ale také trpí depresemi, pocity zbytečnosti a marnosti svého počínání. Pak si elitní fotbalisté, do kterých by to nikdo nikdy neřekl, klidně sáhnou na život. Takový typický příběh o svém - naštěstí zmařeném - sebevražedném pokusu teď zveřejnil anglický fotbalista Clarke Carlisle v dokumentu televize BBC.



Robert Enke, Gary Speed nebo Clarke Carlisle. Ten poslední není možná tak známý, ale narozdíl od Enkeho a Speeda měl to štěstí, že svůj boj s depresemi neprohrál. Nyní tak mohl o svém temném tajemství promluvit, aby už žádný z fotbalistů nemusel své problémy řešit tím nejradikálnějším krokem...

"Každý si myslel, že jsem to dokázal. Že mám život snů. A já měl. Byl jsem 21letý profesionální fotbalista, hrál za QPR a anglickou jednadvacítku. Měl jsem krásný byt, pěkné auto a milující rodinu. Moje iracionální mysl mě donutila si myslet, že sebevražda je perfektně racionální věc," uvádí Clarke Carlisle svůj příběh, jehož část zveřejnila BBC i na svém webu.

"Zrovna jsem utrpěl vážné zranění kolene a přesvědčil jsem se o tom, že když nebudu hrát fotbal, lidé mě budou moci vidět takového, jaký jsem. Tedy absolutní nulu," svěřuje se nyní třiatřicetiletý fotbalista s myšlenkami, kvůli kterým před 12 lety vyrazil do parku s několika tubami prášků proti bolesti.

"Sním tyhle prášky a zabiju se, protože jsem úplně k ničemu," říkal si prý tehdy. A jak řekl, tak také udělal. Prášky zapil pivem a čekal, co se stane. "Měl jsem neuvěřitelné štěstí, protože mě našla má přítelkyně a stihla mě dopravit do nemocnice včas, aby mi vypumpovali žaludek," vzpomíná Carlisle.

Otevřít Pandořinu skříňku

"Přežil jsem a o tomhle incidentu jsem celá léta neřekl živé duši, ani jsem nevyhledal žádnou pomoc. Prostě jsem svůj pokus o sebevraždu zavřel do Pandořiny skříňky."

Tam tahle těžká vzpomínka zůstala zabarikádovaná až do letoška, kdy se Carlisle zapojil do unikátního dokumentu BBC Tajemství fotbalové sebevraždy. Hlavním okamžikem jeho prozření prý byl rozhovor se sestrou Garyho Speeda, velšské fotbalové legendy a trenéra reprezentace, který se před rokem a půl oběsil.

"Když jsem s ní mluvil, viděl jsem ten efekt motýlích křídel, jak jeho rozhodnutím vzít si život traumatizovalo jeho rodiče, děti, manželku, sousedy i celou fotbalovou komunitu," popisuje Carlisle. Podle Speedovy sestry nikdo nevěděl, že trpí vážnými depresemi.

"Skrýval to před námi všemi a zabránil nám tak nabídnout mu pomoc," řekla prý Lesley Speedová Carlislemu. Současný šéf hráčské asociace v Anglii je tak rád, že se odhodlal sám vyjít s pravdou ven:

"Pracovat na dokumentu bylo velkou katarzí. Mluvil jsem s dalšími profesionálními fotbalisty, kteří v tichosti trpěli depresemi a teď věřím, že jsou tu stovky profesionálů nebo bývalých profíků, kteří jsou nemocní, ať už to vědí, nebo ne. Co potřebujete je být schopný otevřít se, jakkoliv vám v tom krutost téhle nemoci chce zabránit."

Vstoupit do diskuse
0

EURO 2024 v Německu

Program EURO 2024 Los EURO 2024 Vstupenky na ME ve fotbale Kvalifikace na EURO 2024

Mistrovství Evropy ve fotbale 2024 se koná od 14. června do 14. července v Německu. Turnaje se zúčastní 24 týmů. Česká fotbalová reprezentace se představí ve skupině F proti Portugalsku, Turecku a Gruzii.

Fotbal dnes * Evropská liga

35. kolo
Články odjinud


Články odjinud