6. června 2016 • 04:56

Udělá Arsenal revoluci kvůli Vardymu? Styl hry nezměnil už 10 let

Autor: dvo
Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
PRVNÍ DOJEM: Jágr v kondici, Kladno jede. Smoleňák vzýval pána z Vysočiny
Samek o Slavii a italském trápení: Těžký půlrok. Řešil se návrat do Česka
VŠECHNA VIDEA ZDE

Velká přestupová bomba zřejmě přijde na svět ještě před fotbalovým EURO ve Francii. Arsenal je jen krůček před podpisem útočníka Jamieho Vardyho z mistrovského Leicesteru. Získal by tak největší objev uplynulé sezony Premier League a také autora 24 ligových branek. Co by však tento transfer pro „Kanonýry“ znamenal? Tak třeba například jistou změnu herního systému, který se v Arsenalu naposledy změnil před deseti lety.



Dlouhá léta praktikuje francouzský trenér Arséne Wenger v londýnském klubu styl s jedním klasickým hrotem. Pro jeho oblíbenou formaci 4-2-3-1 má v kádru tři hrotové útočníky. Francouzského reprezentanta Oliviera Girouda, zraněného Dannyho Welbecka a z hostování v Charltonu se v létě na Emirates vrátí mladý Yaya Sanogo, který se v Arsenalu nemůže od roku 2013 prosadit.

Příchod 29letého Vardyho by zřejmě vše narušil. S tím souhlasí i dosavadní ofenzivní jednička Giroud. „Pravděpodobně bychom přešli na systém se dvěma útočníky,“ neváhal Francouz s odpovědí na dotaz v rozhovoru pro televizní stanici Sky Sports, jak by Arsenal hrál po příchodu útočníka Leicesteru.

To by pro „Kanonýry“ znamenalo obrovskou revoluci. Naposledy praktikoval klub toto rozestavení ještě v dobách, kdy se v jeho dresu prohánělo legendární duo Thierry Henry a Dennis Bergkamp. Ti spolu nastoupili do 173 zápasů a postarali se o 151 branek Arsenalu.

Aktuální ofenziva Arsenalu

Střední útočníci: Giroud, Welbeck (zraněn), Sanogo (vrací se z host.)
Křídla: Sánchez, Walcott, Campbell, Iwobi, Chamberlain, 

Naposledy se vedle sebe objevili v sezoně 2005/06. Poté Bergkamp ukončil kariéru a trenér Wenger přešel na systém s jedním útočníkem, kdy na hrotu operoval samotný Henry.

Změna systému by s angažováním Vardyho byla takřka nutná. I v Leicesteru neoperoval na hrotu sám. V překonávání obranných linií soupeřů mu pomáhali Šindži Okazaki či Leonardo Ulloa. Navíc Arsenal hraje zcela odlišným stylem. Zatímco Leicester profitoval z bleskových protiútoků založených na velké rychlosti v přechodové fázi, Arsenal sází na postupné útoky.

Ani to však Arsenal a Vardyho od přestupu zřejmě neodradí. Londýnský klub se chystá anglického reprezentanta vyplatit ze smlouvy (klauzule je přibližně 700 milionů korun) a týdenní plat mu údajně nabízí 120 tisíc liber (cca 4,2 milionu) po dobu tří let. Velké revoluci v kádru „Kanonýrů“ schází už jenom kousek.

Jamie Vardy slaví gól za Leicester
Jamie Vardy slaví gól za Leicester

TOP 5 gólů sezony v Premier League: Krajule Vardyho dělovka z dálky
Video se připravuje ...

Vstoupit do diskuse
0

EURO 2024 v Německu

Program EURO 2024 Los EURO 2024 Vstupenky na ME ve fotbale Kvalifikace na EURO 2024

Mistrovství Evropy ve fotbale 2024 se koná od 14. června do 14. července v Německu. Turnaje se zúčastní 24 týmů. Česká fotbalová reprezentace se představí ve skupině F proti Portugalsku, Turecku a vítězi baráže C.

Fotbal dnes * Evropská liga * Slavia - AC Milán v TV * Liverpool - Sparta v TV

34. kolo
Články odjinud


Články odjinud