31. října 2016 • 20:30

Mourinho pod palbou: Jsi stará škola a umíš vyhrávat jen ošklivým fotbalem!

Autor: pj
Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Plekanec promluvil o Kladně: Když se pořád opakují stejné chyby, tak…
Od smutné fotky ke slovenskému snu: Česko je pragmatičtější, říká Smetana
VŠECHNA VIDEA ZDE

Schytává to ze všech stran. Anglie kropí kritikou Josého Mourinha za špatný vstup Manchesteru United do sezony. Prý mu ujel vlak a „jeho filozofie vypadá unaveně“. Do toho mu předhazuje statistiku, podle níž je horším trenérem než předchůdce David Moyes, svého času daleko víc kritizovaný kouč „rudých ďáblů“.



Na Old Trafford si v létě slibovali, že s příchodem Josého Mourinha a miliardových investic se po neúspěšných třech letech pod Davidem Moyesem a Louisem van Gaalem navrátí staré dobré časy. Vítězné, s tituly. Místo bojů o ligový trůn se však United propadají tabulkou. Jsou osmí a na vedoucí trio (Liverpool, Arsenal, Man City) ztrácí osm bodů.

SESTŘIH Premier League: Manchester United - Burnley 0:0. 37 střel bez gólu a Mourinho na tribuně
Video se připravuje ...

V základních statistikách je „Special One“ dokonce horší než jeho dva předchůdci. Zatímco Mourinhův tým nasbíral za deset ligových kol všehovšudy patnáct bodů a vstřelil třináct branek, ten Moyesův dokázal během stejného počtu duelů ukořistit o dva body (i čtyři góly) víc.

José Mourinho a zisk bodů po úvodních 10 zápasech

2016/17, 15 – Manchester United
2013/14, 20 – Chelsea
2010/11, 26 – Real Madrid
2008/09, 21 – Inter Milán
2004/05, 23 – Chelsea
2001/02, 20 – FC Porto

Že nastalou situaci portugalský taktik nezvládá, o tom svědčí i jeho nepřiměřené reakce, kvůli nimž byl v posledním duelu s Burnley (0:0) za trest vykázán na tribunu – a pár zápasů tam nejspíš ještě pobude. Bezbranková remíza zároveň podtrhla krizi United, v anglické lize nedokázali zvítězit počtvrté v řadě.

„Mourinhova filozofie je tak trochu unavená,“ rýpli si kritici ze Sky Sports. „Začíná vypadat jako trenér ze staré školy,“ doplnila novinářka Alyson Ruddová z prestižního listu The Times. Jako příklad použila srovnání s Jürgenem Kloppem a Mauriciem Pochettinem, oproti nimž prý Mourinho vypadá „poměrně staře“. A také se mu dle jejích slov nepovedlo oživit anglickou ligu jako zmíněným kolegům z Liverpoolu a Tottenhamu.

„A ke všemu umí vyhrávat jen ošklivým fotbalem,“ přisadil si Antony Kastrinakis, redaktor The Sun, který v minulosti míval s Mourinhem časté spory. Několikrát si je vyřizovali přímo na oficiálních tiskových konferencích.

„Ale stojím si za tím, Mourinho neumí vyhrávat způsobem jako Pep Guardiola nebo Klopp. Takový on je. A vůbec nejhůř se zachoval v zápase proti Chelsea (0:4). Nemohl vystát, že Antonio Conte vzal stejné hráče, se který Mourinho neměl v minulé sezoně úspěchy, a dal jim fotbalovou lekci.“

SESTŘIH Premier League: Chelsea - Manchester United 4:0. Tvrdá lekce pro Mourinha
Video se připravuje ...

Nejde ale jen o Mourinha, kdo podle Ruddové vykazuje známky pokročilého věku. Chybou prý bylo i angažování švédského bombarďáka Zlatana Ibrahimovice, který neskóroval v Premier League v šestém utkání po sobě. Takovou černou sérii zažil naposledy v Interu Milán před devíti lety.

„Neumím si představit, že by hrál pod Kloppem nebo Pochettinem. Mnoho manažerů v Premier League by ho nechtělo ani zadarmo,“ zvolila ostrá slova Ruddová.

Na Mourinhovi a jeho mužích teď je, aby ostrou kritiku odvrátili. A to se podaří jedině s uspokojivými výsledky. Pomoci má i navrátivší záložník z rezervního týmu Bastian Schweinsteiger – více zde »

Manchester United po 10 zápasech v Premier League

sezona 2013/14 (trenér David Moyes)
výhry 5
remízy 2
prohry 3
bodů 17
vstřelené góly 17
inkasované 13

sezona 2014/15 (trenér Louis van Gaal)
výhry 3
remízy 4
prohry 3
bodů 13
vstřelené góly 16
inkasované 14

sezona 2015/16 (trenér Louis van Gaal)
výhry 6
remízy 2
prohry 2
bodů 20
vstřelené góly 15
inkasované 8

sezona 2016/17 (trenér José Mourinho)
výhry 4
remízy 3
prohry 3
bodů 15
vstřelené góly 13
inkasované 12

Vstoupit do diskuse
0

EURO 2024 v Německu

Program EURO 2024 Los EURO 2024 Vstupenky na ME ve fotbale Kvalifikace na EURO 2024

Mistrovství Evropy ve fotbale 2024 se koná od 14. června do 14. července v Německu. Turnaje se zúčastní 24 týmů. Česká fotbalová reprezentace se představí ve skupině F proti Portugalsku, Turecku a vítězi baráže C.

Fotbal dnes * Evropská liga * Slavia - AC Milán v TV * Liverpool - Sparta v TV

30. kolo
Články odjinud


Články odjinud