12. prosince 2017 • 18:01

Dozvuky rvačky u šatny City! Kéž by tu byl respekt jako v sumu, řekl Wenger

Autor: pav
Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Speciál o Slovácku. Co kouč a kádr? Svědík do Baníku či Plzně? Posunul se, říká Nguyen
SESTŘIH: NY Islanders - Carolina 2:3. Nečas asistencí přiblížil Hurricanes k postupu
VŠECHNA VIDEA ZDE

Emoce v neděli plány na hřišti i v zákulisí. Příliš hlasité oslavy hráčů Manchesteru City po výhře nad městským rivalem United (2:1) vyvolaly kárání poraženého kouče Josého Mourinha, které se nakonec zvrhlo v hromadnou rvačku, po které skončil portugalský kouč politý vodou a asistent jeho soupeře Mikel Arteta s roztrženým obočím. K médii velmi propírané situaci se oba hlavní aktéři vyjádřili i na tiskových konferencích před dalším kolem. Zatímco Mourinho novináře odbyl pár větami, Pep Guardiola se celkem rozpovídal. A k situaci se překvapivě vyjádřil i kouč Arsenalu Arséne Wenger, který zmínil, že by ve fotbale rád viděl prvky oblíbeného japonského sportu sumo.



Mourinho už při prvních slovech vůči médiím jasně nalajnoval situaci. "Tohle je tisková konference před Bournemouthem, ne po City," zdůraznil hned. Přesto se k roztržce, která zápas následovala, musel vyjádřit. "Jde o to, jak moc jsou naše týmy odlišné co se týče chování a výchovy. To je vše, nic víc," rýpl si do vítězů nedělního derby, po kterých v šatně požadoval více respektu.

To Guardiola, který se narozdíl od Mourinha či svého asistenta Mikela Artety pozápasové mely neúčastnil, se k celé roztržce rád vrátil, a své svěřence obhajoval. "Když prohrajeme, přijmeme to, když vyhrajeme, tak slavíme. Kluky v tom podporuji," prohlásil španělský stratég.

"Doufám, že to, co se stalo po derby, se už nebude opakovat," přál si. "Jde o to, že domácí hráči musí na Old Trafford vždy projít kolem šatny hostí, v níž jsme my v neděli hlasitě slavili. Ale nešlo o nic zvláštního, dělali jsme to v předchozích sezonách a budeme to dělat i v těch dalších, byla to prostě normální oslava plná štěstí. Naše soupeře respektujeme. Všechny, nejen Manchester United," vykládal katalánský kouč Guardiola.

"Vyhráli jsme derby proti největšímu rivalovi a lidé očekávají, že nebudeme slavit? Jistě, že budeme," zakončil celou obhajobu, ve které i zmínil, že stejnou hlasitou radost jistě projevovali i hráči United nebo Arsenalu po vyhraném derby nebo nedávném zisku FA Cupu.

NEJ moment Premier League: Jak skončila série United a City brali rekord
Video se připravuje ...

Právě kouč Arsenalu se k vyhrocené strkanici vyjádřil před zápasem proti West Hamu. "Budujeme tyhle zápasy jako otázku života a smrti, a pak jsme překvapení, že se něco takového stalo. Je to součást intenzity a důležitosti zápasu, i když se to někdy může zvhrnout," komentoval Arséne Wenger.

Sám jednu takovou rvačku zažil - když United v říjnu 2004 porazili Arsenal a ukončili  jeho sérii neporazitelnosti, hráči a trenéři si to pak vyřídili v tunelu. Tenhle incident vešel do historie britské kopané pod názvem Pizzagate, protože Cesc Fabregas, v tu chvíli záložník "kanonýrů," trefil v zápalu boje tehdejšího trenéra United Alexe Fergusona kouskem pizzy.

"V ideálním případě chcete, abyste dali 100, 200 procent do zápasu a po záverečném hvizdu byli úplný andílek, ale to se vždycky nepoštěstí. Nevím, co se na Old Trafford přesně stalo, ale podle mě to lze vnímat jako urážku," řekl Wenger.

"Proto jsem si v Japonsku užíval sumo," dodal trenér, který v sezoně 1995/96 velel lavičce japonského týmu Nagoya Grampus Eight. "Tam nikdy nepoznáte, který chlap vyhrál, protože z úcty ke svému soupeři vůbec neslaví, nedává najevo své štěstí. Ukazuje to, jak mají vzájemný respekt zakořeněný v japonské kultuře. Nemyslím si, že bychom byli schopni něco takového převzít, protože součástí naší kultury to není," dodal francouzský taktik.

Guardiola a jeho svěřenci se evidentně obejdou i bez klidné nátury tradičního japonského způsobu boje. Z 16 ligových zápasů vydolovali 15 výher a jedinou remízu, s komfortním  jedenáctibodovým náskokem kráčí za prvním titulem od sezony 2013/14, málokdo jim předpovídá, že by v cestě k trofeji mohli klopýtnout. S takovou formou mohou slavit co jen hrdlo ráčí.

SESTŘIH Premier League: Manchester United - Manchester City 1:2. Hosté mají rekord a velký náskok
Video se připravuje ...

Vstoupit do diskuse
0

EURO 2024 v Německu

Program EURO 2024 Los EURO 2024 Vstupenky na ME ve fotbale Kvalifikace na EURO 2024

Mistrovství Evropy ve fotbale 2024 se koná od 14. června do 14. července v Německu. Turnaje se zúčastní 24 týmů. Česká fotbalová reprezentace se představí ve skupině F proti Portugalsku, Turecku a Gruzii.

Fotbal dnes * Evropská liga

35. kolo
Články odjinud


Články odjinud