6. ledna 2018 • 10:48

Vardy zase ve Fleetwoodu. Tady začal ve vytahaném tričku cestu za slávou

Autor: pav
Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Penalty ve šlágrech? Křapka měl proti Krejčímu namále, Chorý pádu přidal
Kdo je favoritem finále hokejové extraligy a jaké faktory mohou rozhodnout?
VŠECHNA VIDEA ZDE

Když Jamie Vardy před pár lety poprvé oblékl dres Fleetwoodu, byl „pan nikdo.“  Teď se vrací jako šampion Premier League, který si za anglickou reprezentaci zahrál i na evropském šampionátu. Sentimentální návrat na místo, ze kterého se odrazil k hvězdné kariéře, čeká útočníka Leicesteru v sobotním zápase FA Cupu.



Byl srpen roku 2011, sezona anglické poloprofesionální National Conference sotva začala, ale Fleetwood Town už řešil problémy. Tým měl velké plány, chtěl postoupit do profesionální League Two, čtvrté nejvyšší soutěže anglického fotbalu, jenže chyběla jedna podstatná věc – nikdo nedával góly. V prvních čtyřech zápasech se hráči Fleetwoodu prosadili jen třikrát, a tak se ředitel Andy Pilley rozhodl k velké investici. Za 150 tisíc liber si z Halifaxu pořídil čtyřiadvacetiletého střelce Jamieho Vardyho .

„Ta částka byla za hráče na takové úrovni poměrně vysoká. Ale náš šéf se na samém konci přestupního období rozhodl, že ji zaplatí,“ vzpomněl pro BBC viceprezident klubu Phil Brown. Vardy pak k podpisu své první velké smlouvy dorazil ve vytahaném tričku a džínách a po boku svého otce. V kabině se hned přidal mezi partu vtipálků, která na ostatní chystala kanadské žertíky.

Na hřišti s ním ale velká legrace nebyla. Alespoň pokud se zeptáte těch, co ho měli bránit. „Obránci se báli jeho rychlosti. Dal jim deset metrů náskok a stejně je předběhl,“ popsal Vardyho hlavní zbraň tehdejší spoluhráč Nathan Pond.

Vardyho jméno se ve vyšších patrech začalo skloňovat po jednom ze zápasů FA Cupu. Fleetwood sice s druholigovým Blackpoolem prohrál jasně 1:5, jeho jediný zásah si ale připsal právě Jamie Vardy. Tehdejší kouč Blackpoolu, Ian Holloway, si jej nemohl vynachválit, a prohlásil, že by za něj klidně zaplatil jeden milion liber.

SESTŘIH Premier League: Leicester - Huddersfield 3:0. Řádil Mahrez
Video se připravuje ...

Nabídka přišla v lednu, jak od Blackpoolu, tak od West Hamu, šéf Fleetwoodu Pilley ale Vardyho nechtěl pustit. Zvýšil mu plat a slíbil, že mu případný odchod dovolí v létě.

Tak se přesně stalo. Vardy vystřílel Fleetwoodu titul a postup do čtvrté ligy a po necelém roce se pakoval. V květnu za něj tehdy druholigový Leicester zaplatil milion liber, rekordní částku za hráče přicházejícího z ligy, která není plně profesionální. Dál ten příběh všichni známe.

Další řádka gólů brzy jednatřicetiletého rodáka ze Sheffieldu pomohla Leicesteru k postupu do Premier League, pak i k senzačnímu titulu a účasti v Lize mistrů. Teď se po dlouhých šesti letech vrátí na půdu týmu, který mu dal první pořádnou šanci.

„Fanoušci ho po zásluze přijmou skvěle. Je to jejich hrdina, nejlepší hráč, kterého kdy Fleetwood měl. Vždy, když nastoupí za Anglii, tak se o Fleetwoodu mluví, Jamie ten tým dostal do širšího povědomí,“ prohlásil bývalý spoluhráč Nathan Pond. „Je vzorem pro všechny mladé hráče v našem týmu. Vždy jim můžete říct: Podívejte se na Jamieho Vardyho a na vše, co dokázal,“ dodal.

Nepůjde ale jen o oslavy návratu ztraceného syna. Fleetwood, který mezitím stačil postoupit až do třetí ligy a v ní dosáhnout na čtvrté místo, chce poprvé postoupit přes čtvrté kolo FA Cupu. I pro Vardyho je to výzva, ten se totiž nikdy nedostal přes kolo páté. V něm Leicester loni nestačil na Millwall.

Vstoupit do diskuse
0

EURO 2024 v Německu

Program EURO 2024 Los EURO 2024 Vstupenky na ME ve fotbale Kvalifikace na EURO 2024

Mistrovství Evropy ve fotbale 2024 se koná od 14. června do 14. července v Německu. Turnaje se zúčastní 24 týmů. Česká fotbalová reprezentace se představí ve skupině F proti Portugalsku, Turecku a vítězi baráže C.

Fotbal dnes * Evropská liga * Slavia - AC Milán v TV * Liverpool - Sparta v TV

33. kolo
Články odjinud


Články odjinud