20. ledna 2018 • 10:23

Zpověď Adebayora: Proč nesnáší Wengera a slavil před fandy Arsenalu

Autor: pav
Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Lokvenc: Chemie Kuchty a Birmančeviče je úžasná! Chorý není zákeřňák
CESTA ZE DNA: Jsme silnější, než si myslíme, říká zápasník Peňáz
VŠECHNA VIDEA ZDE

Je hned několik bývalých hráčů Arsenalu, o kterých fanoušci londýnského týmu nechtějí ani slyšet. U málokterého z nich jim ale skřípou zuby tak, jako u Emmanuela Adebayora. Vytáhlý tožský kanonýr byl vždycky polarizující postava, ale zdá se, že zrovna do Arsenalu si s gustem rýpne nejraději. Nejinak tomu bylo i v rozhovoru pro turecký pořad Beyond the Game, ve kterém zkritizoval trenéra Wengera a vzpomněl na nechvalně známou oslavu před sektorem "Kanonýrů."



Dnes obléká dres Istanbulu Basaksehir, lídra turecké Superligy, nejslavnější léta své kariéry ale třiatřicetiletý Emmanuel Adebayor zažil v anglické Premier League. V ní mu dal první šanci kouč Arsenalu Arséne Wenger, když jej v létě roku 2006 koupil za 3 miliony liber (86 milionů korun) z Monaka. Africký střelec k Wengerovi ale necítí žádný vděk, naopak. Vadí mu totiž, jak se k němu francouzský kouč zachoval tři a půl roku poté, když jej prodával do Manchesteru City.

"Jednoho dne jsem se s Wengerem potkal v jeho kanceláři. Tam mi řekl, že musím odejít, protože už pro mě v Arsenalu nevidí budoucnost. Nezbylo mi nic jiného, než přestoupit do Manchesteru City, i když jsem tam šel rád," vykládal Adebayor, který se na Etihad Stadium přesunul za 25 milionů liber (719 milionů korun).

"Když jsem se druhého dne přidal k City, pustil jsem si Wengerovu tiskovou konferenci, na které říkal, že jsem chtěl odejít já, protože jsem požadoval víc peněz," postěžoval si. "Přesně z toho momentu vzešla všechna má nenávist pro Arsenal."

Právě v bledě modrém dresu manchesterského klubu se Adebayor postaral o asi nejkontroverznější moment své kariéry. Když se trefil do sítě Arsenalu v zápase, který Citizens vyhráli 4:2, běžel přes celé hřiště jen proto, aby mohl gól oslavit přímo před sektorem fanoušků londýnského klubu. Ti ho zasypali snad vším, co měli po ruce, sám Adebayor si za tenhle čin vysloužil pokutu ve výši 25 tisíc liber (719 tisíc korun).

I k tomuto incidentu se nejlepší střelec v historii tožské reprezentace vrátil. "V tu chvíli jsem si říkal: Vězeň je volný. Pustili jste mě za částku o dvacet milionů vyšší, než za kterou jste mě koupili, a říkáte, že jsem to já, kdo odchází za penězi? Mě urážet můžete, ale mého otce ne," připomněl nechvalně známý pokřik fanoušků "Kanonýrů", který jeho matku označuje za prostitutku a otce za člověka, který myje slony.

Třiatřicetiletý Adebayor má za sebou pořádně složité období, odloučil se od rodiny, která z něj tahala peníze, jistou dobu přemýšlel i o sebevraždě, jak se přiznal v loňském rozhovoru. Teď mu ale zase jde karta, s istanbulským Basaksehirem vede Superligu o bod před městským rivalem Galatasarayem, v 15 ligových zápasech nastřílel 8 gólů.

Jeden z momentů, který proslavil Emmanuela Adebayora - oslava v dresu City před fanoušky Arsenalu
Jeden z momentů, který proslavil Emmanuela Adebayora - oslava v dresu City před fanoušky Arsenalu

Vstoupit do diskuse
0

EURO 2024 v Německu

Program EURO 2024 Los EURO 2024 Vstupenky na ME ve fotbale Kvalifikace na EURO 2024

Mistrovství Evropy ve fotbale 2024 se koná od 14. června do 14. července v Německu. Turnaje se zúčastní 24 týmů. Česká fotbalová reprezentace se představí ve skupině F proti Portugalsku, Turecku a Gruzii.

Fotbal dnes * Evropská liga

35. kolo
Články odjinud


Články odjinud