Jakub Dvořák
13. března 2018 • 04:55

Dúbravka věnoval nulu Srníčkovi. Ten mu věštil Anglii a chtěl ho do Sparty

Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
SESTŘIH: Toronto - Boston 2:4. Bruins znovu vedou, Pastrňák asistoval
Lokvenc: Chemie Kuchty a Birmančeviče je úžasná! Chorý není zákeřňák
VŠECHNA VIDEA ZDE

Fotbal občas píše příběhy, nad kterými se člověku zastavuje dech. Například ten o propojení zesnulého Pavla Srníčka a brankáře Martina Dúbravky. Že ho neznáte? Společného tito dva měli víc než dost. Spartu, Newcastle a velkou oblibu u anglických fanoušků. A když v sobotu jednička slovenské reprezentace udržela druhé čisté konto v Premier League, bylo to v den, kdy by Srníček oslavil 50. narozeniny.



Chytal za Newcastle, byl reprezentační jedničkou a později se věnoval sparťanským brankářům v roli kouče. Martin Dúbravka to vzal oproti Pavlu Srníčkovi opačně. Nejdřív Sparta, výsadní postavení v reprezentaci a poté přesun na Ostrovy. Přestěhovat se do Prahy však mohl mnohem dřív, než minulý rok v létě.

Před lety někdejší trenér brankářů Sparty a bývalý vynikající gólman Newcastlu Srníček lanařil slovenský objev ze Žiliny do Sparty.

„Několikrát mi říkal, ať do Sparty přestoupím. Vážně mě chtěl. Já byl tehdy ještě na Slovensku a Pavel mi neustále opakoval: ‚Podívej se na tvoje možnosti. Co třeba kdybys šel do Sparty?‘ prozradil před pár týdny v rozhovoru pro britský deník  Chronicle Live Dúbravka, jak byli se Srníčkem v kontaktu.

Jenže jeho angažmá na Letné tehdy okolnosti příliš nepřály. Neotřesitelnou jedničkou Sparty byl Tomáš Vaclík a Dúbravka by dle svých slov musel jít na hostování do nižší soutěže. To se mu po třech titulech na Slovensku nechtělo.

„I pak jsme se ale s Pavlem Srníčkem potkávali. Například jednou, když mi předával ocenění pro nejlepšího brankáře na Slovensku, mi řekl: ‚Dál tvrdě pracuj a jednou budeš v nejlepší lize na světě‘, prozradil Dúbravka.

A vyplnilo se. Ještě předtím se však oklikou přeci jen podíval do Sparty.

Když mu po minulé sezoně skončila v Liberci smlouva, Letenští po něm okamžitě skočili. I přes to, že mu nevyšla první utkání, stal se Dúbravka brankářem číslo jedna a mimo to i jedním z mála hráčů, kteří se dali považovat za opory v kádru Andrey Stramaccioniho.

V zimě navíc přišel pro jeho kariéru další zlomový okamžik. Se zájmem se ozval anglický Newcastle, klub, kde Srníčka fanoušci zbožňují. Dúbravka i Sparta podmínky transferu, který je zatím jen v podobě hostování, přijali a slovenský brankář se vydal v Srníčkových stopách.

Bývalý reprezentační brankář však u toho už být nemohl. V zimě 2015 zemřel na srdeční selhání. V Anglii ale na něho nezapomněli. Když v sobotním utkání proti Southamptonu (3:0) Dúbravka vychytal druhé čisté konto v dresu Newcastlu, a pár dní předtím byl zvolen Hráčem měsíce, bylo to zrovna v den, kdy by Srníček oslavil 50. narozeniny.

Po zápase tak trenér brankářů Simon Harris na Twitteru pozdravil fanoušky se slovy: „Mluvil jsem s Martinem a rádi bychom tohle čisté konto věnovali právě Pavlovi.“

SESTŘIH Premier League: Newcastle - Southampton 3:0. Druhé čisté konto pro Dúbravku
Video se připravuje ...

Parádní debut Martina Dúbravky - čisté konto a výhra nad Manchesterem United!
Parádní debut Martina Dúbravky - čisté konto a výhra nad Manchesterem United!

NEJ zákroky Premier League: Zachránce Dúbravka, Čechův skok
Video se připravuje ...

Vstoupit do diskuse
0

EURO 2024 v Německu

Program EURO 2024 Los EURO 2024 Vstupenky na ME ve fotbale Kvalifikace na EURO 2024

Mistrovství Evropy ve fotbale 2024 se koná od 14. června do 14. července v Německu. Turnaje se zúčastní 24 týmů. Česká fotbalová reprezentace se představí ve skupině F proti Portugalsku, Turecku a Gruzii.

Fotbal dnes * Evropská liga

35. kolo
Články odjinud


Články odjinud