13. března 2018 • 11:05

V United bučí na svůj talent. Vybral si Skotsko, Mourinho ho brání

Autor: pav
Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Hvězdy vyvedly partnerky: kdo dorazil na vyhlášení Fotbalisty roku?
PRVNÍ DOJEM ze čtvrtfinále: Motor se zlepšuje, ale dostává lekci, co Třinec umí
VŠECHNA VIDEA ZDE

V kádru plném hvězd s nemalými zkušenostmi z Premier League vyčnívá. Scott McTominay, jednadvacetiletá hvězdička s pouhými deseti ligovými zápasy na kontě, diktuje tempo hry Manchesteru United po boku Nemanji Matiče a Paula Pogby. A rozhodně se neztrácí. Za svou krátkou kariéru už si ale musel vyslechnout nejednu kritickou poznámku. Do odchovance United šijí vlastní fanoušci, kterým se mimo jiné nelíbí jeho rozhodnutí navléknout dres skotské reprezentace místo anglické.



McTominay odehrál v sobotu plných 90 minut proti Liverpoolu, po výhře 2:1 měl co oslavovat. Pokud mu tedy ještě v hlavě nezněl pískot, který se na něj snesl z řad vlastních fandů. Když se jednadvacetiletý středopolař ve druhé půli rozhodl jednu situaci vyřešit nahrávkou dozadu místo pasu směrem k útočícím hráčům, příznivci jeho vlastního týmu se do něj s vervou pustili.

Trenér José Mourinho tohle chování na tiskové konferenci odsoudil. „Jsem naštvaný z reakcí na Scotta. Je to mladý kluk, který se celý zápas rozhodoval dobře, zatímco fanoušci chtěli, aby se rozhodl špatně. Touhle nahrávkou narušil intenzitu zápasu, to je skvělé řešení,“ postavil se za mladého středopolaře portugalský stratég. A nebylo to poprvé.

„Myslím si, že si Scott zaslouží víc pozornosti a podpory,“ řekl v únoru. „Možná je to tím, že vypadá jako obyčejný kluk. Má normální účes, žádná tetování, žádná velká auta a hodinky, je to skromný chlapec.“

Kritika McTominaye ze strany fanoušků United je o to překvapivější vzhledem k tomu, že se jedná o odchovance klubu. Rodák z Lancasteru přišel do akademie "rudých ďáblů" už v pěti letech a od té doby dres jiného klubu nenavlékl. Mnohým z nich ale neleží v žaludku Scottův výběr klubu, nýbrž reprezentace.

Anglie ho přehlíží, tvrdí Mourinho

Vysoký středopolař je sice rodilý Angličan, skrze rodinu svého otce ale může reprezentovat i Skotsko. Právě k tomu se přiklonil, což mu mnozí angličtí fanoušci vyčítají. Naopak i tohle jeho rozhodnutí podpořil kouč Mourinho. „Vypadá to, že Anglie ho přehlíží. Kdybych byl trenér Skotska Alex McLeish, chtěl bych ho přesvědčit, ať se přidá k nám,“ řekl portugalský trenér v únoru.

McLeish mladého záložníka skutečně nominoval k březnovým přátelským utkáním. A udělal pro to hodně. Možná víc, než potřeboval. „Jel jsem Scotta přesvědčit přímo do Manchesteru, byla to šílená noc, hrozně sněžilo. Byl jsem hrozně překvapený, že už během naší první diskuse mi rovnou řekl, že chce hrát za Skotsko,“ řekl bývalý kouč Glasgow Rangers či Birminghamu, který skotský národní tým přezval podruhé po 11 letech.

Pro McTominaye budou přátelské zápasy s Kostarikou a Maďarskem vůbec první mezinárodní zkušeností. Anglii ani Skotsko totiž nereprezentoval v žádné mládežnické kategorii, dres národního týmu tak poprvé oblékne až jako hráč áčka.

NEJ góly Premier League: Vardyho volej i Rashfordova zasekávačka
Video se připravuje ...

SESTŘIH Premier League: Manchester United - Liverpool 2:1. Dvěma góly rozhodl Rashford
Video se připravuje ...

NEJ zákroky Premier League: Ryan chytil penaltu, Schmeichel zářil proti dělovce
Video se připravuje ...

Vstoupit do diskuse
0

EURO 2024 v Německu

Program EURO 2024 Los EURO 2024 Vstupenky na ME ve fotbale Kvalifikace na EURO 2024

Mistrovství Evropy ve fotbale 2024 se koná od 14. června do 14. července v Německu. Turnaje se zúčastní 24 týmů. Česká fotbalová reprezentace se představí ve skupině F proti Portugalsku, Turecku a vítězi baráže C.

Fotbal dnes * Evropská liga * Slavia - AC Milán v TV * Liverpool - Sparta v TV

29. kolo
Články odjinud


Články odjinud