20. dubna 2018 • 10:59

Wenger KONČÍ! Legendární kouč Arsenalu oznámil odchod po sezoně

Autor: ČTK, iSport.cz
Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Co má Třinec a nemá Sparta? V čem selhali lídři poražených?
Střeďáci na EURO: Koho k Součkovi? Dilema s parťáky i rozestavením
VŠECHNA VIDEA ZDE

Od fotbalistů Arsenalu, mezi které patří i brankář Petr Čech, po sezoně odejde trenér Arséne Wenger. Osmašedesátiletý kouč o tom informoval v prohlášení na internetových stránkách londýnského klubu, kde působí téměř 22 let. Jeho nástupce zatím jmenován nebyl.



"Pečlivě jsem to zvážil a probral s vedením. Cítím, že přišel správný čas, abych po sezoně odstoupil," uvedl Wenger, který přišel do Arsenalu v září 1996. S klubem vyhrál anglickou ligu v letech 1998, 2002 a 2004. Naposledy navíc jeho tým za titulem došel bez jediné porážky, což se dosud v Premier League nikomu nepodařilo.

Arsenal také pod vedením bývalého kouče Nancy, Monaka nebo Nagoji sedmkrát vyhrál Anglický pohár a v letech 1998 až 2017 se dokázal devatenáctkrát za sebou probojovat do základní skupiny Ligy mistrů, ve které v roce 2006 postoupil až do finále.

"Tohle je jeden z nejtemnějších dní, jaký jsem ve sportu zažil," prohlásil majitel Arsenalu Stan Kroenke. "Jeden z hlavních důvodů, proč jsme klub kupovali, bylo to, co z něj Arséne udělal nejen na hřišti, ale i mimo něj. Jeho dlouhověkost a dlouhodobě vyrovnané výsledky už na nejvyšší úrovni nikdo nikdy nezopakuje," dodal.

V posledních letech však Wenger na minulé úspěchy navázat nedokázal a čím dál častěji se mluvilo o jeho odchodu. V této sezoně patří Arsenalu čtyři kola před koncem šesté místo se ztrátou 14 bodů na čtvrtý Tottenham, který drží poslední příčku zajišťující účast v Lize mistrů.

Arsenal, kde v minulosti působil i Tomáš Rosický , má sice oproti londýnskému rivalovi ještě zápas k dobru, ale jeho jedinou reálnou šancí na místo v prestižní soutěži i tak nejspíš bude případný triumf v Evropské lize. V ní Wengerův tým v semifinále narazí na Atlético Madrid.

Podle spekulací je největším favoritem stát se Wengerovým nástupcem bývalý trenér Dortmundu Thomas Tuchel, o kterého se však údajně zajímá také Paris St. Germain.

Vítězný rok 1998 - Arséne Wenger s tehdejším kapitánem Tony Adamsem s trofejemi pro vítěze FA Cupu a anglické ligy
Vítězný rok 1998 - Arséne Wenger s tehdejším kapitánem Tony Adamsem s trofejemi pro vítěze FA Cupu a anglické ligy

Vstoupit do diskuse
0

EURO 2024 v Německu

Program EURO 2024 Los EURO 2024 Vstupenky na ME ve fotbale Kvalifikace na EURO 2024

Mistrovství Evropy ve fotbale 2024 se koná od 14. června do 14. července v Německu. Turnaje se zúčastní 24 týmů. Česká fotbalová reprezentace se představí ve skupině F proti Portugalsku, Turecku a vítězi baráže C.

Fotbal dnes * Evropská liga * Slavia - AC Milán v TV * Liverpool - Sparta v TV

34. kolo
Články odjinud


Články odjinud