23. dubna 2018 • 11:35

Loučící se Wenger: Měl jsem občas pocit, že asistuji u svého pohřbu

Autor: ČTK, iSport.cz
Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Hvězdy vyvedly partnerky: kdo dorazil na vyhlášení Fotbalisty roku?
PRVNÍ DOJEM ze čtvrtfinále: Motor se zlepšuje, ale dostává lekci, co Třinec umí
VŠECHNA VIDEA ZDE

Poprvé od pátečního překvapivého oznámení, že po sezoně po téměř 22 letech skončí na lavičce fotbalistů Arsenalu, promluvil trenér Arséne Wenger k tématu obšírněji po nedělním vítězství 4:1 nad West Hamem v 35. kole Premier League. "Jsem dojatý chválou, které se mi dostalo z prostředí anglického fotbalu. Jsem rád, že jsem to všechno mohl prožít v této zemi, kde je fotbal něčím výjimečným. Ta vášeň zde je mimořádná. Vím, že to už nikdy nezažiju," uvedl francouzský kouč.



"Měl jsem občas pocit, že v přímém přenosu asistuji u svého pohřbu, neboť lidé mluví o tom, jaký jste byl. Takže už nemusím umírat," vtipkoval na tiskové konferenci po zápase.

S větší vážností už se Wenger vyjadřoval k přístupu anglických fanoušků k týmu. Podle něj se Arsenal těší většímu respektu ve světě než ve své domovině. "Naši fanoušci nevystupovali tak jednotně, jak bych si přál. To bylo zraňující," uvedl osmašedesátiletý rodák ze Štrasburku, podle kterého mohli příznivci "Kanonýrů" věnovat víc pozornost klubu a ne jemu.

Nepřál si ale, aby jeho výroky vyzněly tak, že je na fanoušky naštvaný. "Nechci vytvářet žádné hloupé titulky, nejsem z našich fanoušků roztrpčený. Nebyli spokojení, to dokážu pochopit."

SESTŘIH Premier League: Arsenal - West Ham 4:1. Výhra pro končícího Wengera
Video se připravuje ...

"Hodně cestuji a klub je respektován po celém světě. Díky tvrdé práci, díky našemu hernímu stylu, způsobu, jakým se chováme a zacházíme s lidmi. Sport je také o něčem jiném, než jen o vítězstvích a prohrách. Vždy mi záleželo na tom, jak klub berou děti, které hrají fotbal v Africe, Číně, Americe. Zda může být něčím, o čem mohou snít," přidal bývalý kouč Nagoji, Monaka a Nancy.

Za dobu působení v Arsenalu získali jeho svěřenci třikrát titul v Premier League, v roce 2004 navíc bez jediné porážky, což se žádnému jinému týmu dosud nepovedlo. Právě od té doby ale "Kanonýři" na další úspěch v soutěži čekají. V poslední době se jim dařilo zejména v Anglickém poháru, který vyhráli pod Wengerem celkem sedmkrát, z toho třikrát v posledních pěti ročnících.

Arsene Wenger mohl být s výkonem svého týmu spokojenFoto Reuters

"Snažil jsem se mít vliv na klub z hlediska jeho stavby, vývoje jednotlivých hráčů, stylu hry i výsledků. Není jednoduché to vše zkombinovat. Věřím, že opustím klub, který má na všech frontách silnou pozici, to bylo mým cílem. A také předat možnost být ještě úspěšnějším v příštích dvaceti letech člověku, který přijde po mně," podotkl. Jméno Wengerova nástupce zatím není známo.

"Budu s klubem navždy spojený. Věnoval jsem mu své nejlepší roky. Přišel jsem v 46 letech a pracoval jsem celou dobu ne šest, ani šest a půl, ale sedm dní v týdnu. Takže nemůžete prostě odejít a říct: Děkuju moc, nashledanou," přiznal Wenger. O své budoucnosti zatím příliš hovořit nechtěl. "Nechci, abyste mi za půl roku říkali, že jsem vám lhal. Nechci dnes být konkrétní," uvedl.

S Arsenalem bude v posledních čtyřech ligových utkáních bojovat o co nejlepší umístění. V současnosti je šestý se šestibodovou ztrátou na Chelsea, za čtvrtým Tottenhamem zaostává už o 11 bodů. Wenger však může své působení v Arsenalu ukončit trofejí v Evropské lize. V semifinále se utká s Atléticem Madrid.

Vstoupit do diskuse
0

EURO 2024 v Německu

Program EURO 2024 Los EURO 2024 Vstupenky na ME ve fotbale Kvalifikace na EURO 2024

Mistrovství Evropy ve fotbale 2024 se koná od 14. června do 14. července v Německu. Turnaje se zúčastní 24 týmů. Česká fotbalová reprezentace se představí ve skupině F proti Portugalsku, Turecku a vítězi baráže C.

Fotbal dnes * Evropská liga * Slavia - AC Milán v TV * Liverpool - Sparta v TV

29. kolo
Články odjinud


Články odjinud