4. srpna 2018 • 04:30

Lampardova premiéra: z „nudy“ velký obrat! Trénování řešil s Gerrardem

Autor: adl
Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Je nedotknutelnost Třince pryč? Dynamo a Spartu táhnou schovaní lídři. Překvapí Litvínov?
Spor o Kováče: kouč budoucnosti a opravdová trefa, nebo jen bublina?
VŠECHNA VIDEA ZDE

Hráčskou kariéru zakončil před rokem a půl. Od té doby působil Frank Lampard jako televizní expert britské stanice BT Sport. Ne že by ho tato práce nebavila, ale cítil se až moc pohodlně. Potřeboval více tlaku, být zase blíže hráčům. A tak v létě kývnul na vábení Derby County z druhé anglické ligy. „Chci být nejlepším trenérem, jakým mohu být,“ uvedl ještě před prvním zápasem proti Readingu, ve kterém jeho tým euforicky otočil na 2:1 gólem ve čtvrté minutě nastavení.



Patřili mezi stálice anglické reprezentace. Frank Lampard a Steven Gerrard, dlouholeté ikony Chelsea, respektive Liverpoolu. Oba dva pojí v posledních letech podobný osud: dohrání kariéry v americké MLS a rychlý nástup na trenérskou lavičku.

Lampard se od nové sezony postavil na střídačku druholigového anglického týmu Derby County, kde působí i český útočník Matěj Vydra, Gerrard zase vede slavný skotský klub Glasgow Rangers.

Na startu trenérských štací jsou spolu stále v kontaktu. „V úterý jsme si se Stevenem psali o šíleném životě trenérů, a jak to oba vidíme. Jsme oba stejní, užíváme si každou minutu. Je to divné, nemůžete ani na chvilku vypnout, pokud to chcete dělat dobře. Takhle to cítím,“ líčil Lampard pro britský deník Telegraph.

Frank Lampard skončil jako televizní expert a od nové sezony vede jako hlavní trenér Derby County, kde působí i Matěj Vydra
Frank Lampard skončil jako televizní expert a od nové sezony vede jako hlavní trenér Derby County, kde působí i Matěj Vydra

Lampard odehrál poslední zápas v listopadu 2016, kariéru oficiálně ukončil v únoru dalšího roku a začal dělat televizního experta stanici BT Sport. „Práce v televizi je pohodlná. Je tam i trochu tlak, protože chcete dělat svou práci, jak nejlépe dovedete, ale když hrajete fotbal tak dlouho, začne vám to chybět,“ zmínil bývalý kapitán Chelsea důvod jeho návratu do fotbalové šatny.

V létě tak kývl na nabídku Derby County, které už několik sezon aspiruje na postup do Premier League, hned třikrát za posledních pět let skončily jejich naděje až v play off. V klubu se také často mění trenéři, Lampard je už sedmým trenérem za tři roky.

V týmu stále figuruje i český útočník Matěj Vydra, který ale v současné době laboruje se zraněním třísel. Ohledně nejlepšího střelce minulé sezony Championship (21 gólů) se v posledních dnech spekulovalo o přestupu. Přesun do Leedsu nicméně padl, ve hře jsou ale i další možnosti. Lampard si mezitím v přestupním období přivedl jiné hráče jako Mason Mount (Chelsea), Harry Wilson (Liverpool) nebo Jack Marriott (Peterborough).

V současné době Lampard ještě studuje trenérskou profi licenci, která je nutná ke koučování v Premier League. K angažmá dostal gratulace od trenérských veličin jako José Mourinho, Carlo Ancelotti či Brendan Rodgers. Preferovat bude ofenzivní rozestavení 4 – 3 – 3. „Chci být nejlepším trenérem, jakým mohu být. Nezáleží na mém jménu, na mé hráčské minulosti. Začínám zcela od nuly,“ uvedl.

„Budeme potřebovat trpělivost, pokud nezačneme dobře. Někdy jde o dlouhý příběh, než dosáhneme úspěchu, o kterém se nám všem zdá,“ řekl Lampard. Jako důvod svého nástupu na střídačku zmínil i přání, aby se více prosazovali mladí angličtí trenéři. „V posledních letech jich je nedostatek. Zdá se mi, že jsme se v posledních letech soustředili na mladší trenéry z Evropy, než s důvěrou na naše vlastní.“

Z nové životní zkoušky je Lampard nadšený. „Mohl bych mít drobné líbánky, protože je to moje první práce. Hrál jsem dlouho na nejvyšší úrovni, ale nejsem první ani poslední, kdo se dal na trénování. Vím, že budu souzen, za to, co se v příštích týdnech a měsících stane,“ je si vědom toho, že případný neúspěch by mohl ohrozit jeho dlouho budované renomé.

Lampardova soutěžní premiéra na lavičce Derby skončila euforickým vítězstvím. I když to tak v průběhu zápasu úplně nevypadalo. V prvním poločase měl jeho tým výrazně navrch v držení míče, ale nevystřelil na branku. „Nudné, nudné Derby,“ zpívali fanoušci Readingu.

Na začátku druhé půle se domácí dostali dokonce do vedení, Mount však o chvíli později srovnal. Rozhodnutí si hráči Derby nechali až na úplny závěr, ve čtvrté minutě nastavení vystřelil výhru Tom Lawrence. Lampard tak prožil vítěznou premiéru.

Jeho kamarád Gerrard už toho má za sebou více, s Rangers se zatím úspěšně probíjí předkoly Evropské ligy. Nejdříve vyřadil makedonské Škupi (2:0 a 0:0), ve čtvrtek pak dokonal postup přes chorvatský Osijek (1:0 a 1:1). Ve třetím předkole se slavný klub utká s Mariborem.

Vstoupit do diskuse
0

EURO 2024 v Německu

Program EURO 2024 Los EURO 2024 Vstupenky na ME ve fotbale Kvalifikace na EURO 2024

Mistrovství Evropy ve fotbale 2024 se koná od 14. června do 14. července v Německu. Turnaje se zúčastní 24 týmů. Česká fotbalová reprezentace se představí ve skupině F proti Portugalsku, Turecku a vítězi baráže C.

Fotbal dnes * Evropská liga * Slavia - AC Milán v TV * Liverpool - Sparta v TV

30. kolo
Články odjinud


Články odjinud