16. srpna 2018 • 17:20

Brankářský guru brání Čecha: Proč ho nutí rozehrávat? Lepší je odkop

Autor: apr
Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Zimák k play off NHL. Lener i analytik tipují postup Bostonu. V čem se Nečas blíží Pastovi?
Mám rád, když Ostrava žije Baníkem, říká Buchta. Je rychlejší než Tanko?
VŠECHNA VIDEA ZDE

Bylo okolo toho velké haló. Brankář Petr Čech si málem po pokažené rozehrávce vstřelil v nedělním šlágru Premier League proti Manchesteru City (0:2) vlastní gól. Podobné chyby při rozehrávce vídáme u gólmanů čím dál častěji. Z podobných důvodů zaváhali třeba Francouz Hugo Lloris ve finále MS a Loris Karius, jehož kiks potopil Liverpool ve finále Ligy mistrů. „Jsem stará škola. Vím, že se na mě trenéři brankářů osočí, ale dlouhý odkop od branky je efektivnější, než nějaká rozehrávka, při níž jsou brankáři vystaveni velkému riziku,“ říká Bob Wilson, první trenér brankářů v Anglii, pro web listu Daily Mirror.



Chyby brankářů jsou na rozdíl od chyb hráčů více vidět a mají často fatální následky. „Lloris ve vápně ztratil míč a byl z toho gól. Udělat něco takového ve finále mistrovství světa je nemyslitelné. Stejně na tom je Karius, kterému fanoušci Liverpoolu nikdy neodpustí za chybu ve finále Ligy mistrů a on s tím musí žít do konce života,“ rekapituluje Wilson.

Jeho názor má váhu, v Arsenalu trénoval brankáře 28 let, může se pochlubit záplavou zkušeností. Trvá na tom, že je na čase, aby trenéři pochopili, že vystavují gólmany velkému nebezpečí. „Rozehrávka brankáře Manchesteru City Edersona sice může vypadat hezky, ale přesný dlouhý odkop je mnohem efektivnější,“ tvrdí. „Jsem stará škola. Vím, že se to trenérům brankářů nebude líbit a osočí mě, ale při sledování finále Ligy mistrů a mistrovství světa se mi to potvrdilo,“ dodal.

Vidina kvalitní rozehrávky podle Wilsona ovlivnila i výběr anglické brankářské jedničky pro mistrovství světa. „Trenér Gareth Southgate si na světový šampionát vybral Jordana Pickforda. Proč? Důvodem byla jeho rozehrávka. Ale podíváme-li se na to podrobněji, když měl Pickford možnost volby, tak rozehrál míč dlouhým nákopem a měl s nimi přesnost až 90 procent,“ poznamenal.

V dnešní době se gólmani často nacházejí v roli falešných stoperů. „Brankář je nejtěžší pozice na hřišti, věřte mi. Lidé jsou vždy překvapení, když jim vysvětluji, čemu všemu musí čelit. Jsou nuceni hrát konstruktivně v nebezpečných místech, kde operují rychlonozí útočníci jako Agüero či Sterling. Ti ve zlomku sekundy dokážou uzavřít prostor a dostávají brankáře pod tlak a ti musí hodně riskovat,“ uvedl Wilson.

Čech bude chytat také v dalším šlágru

Zmiňuje také výhodu dlouhých nákopů - dostávají pod tlak obránce soupeře. „Hráče jako John Stones vidíte v takových situacích často panikařit. Snaží se vypadat sebevědomě, ale většinou to jen předstírají. Nechtějí se dostat do situací, kdy můžou vypadat jako hlupáci,“ dodal na závěr Wilson.

V neděli se o rozehrávku od brankáře pokusil také Arsenal. Brankář Petr Čech chtěl hru zrychlit z prvního dotyku, ale příliš se mu to nepovedlo, míč mu uskočil a prošel po zemi jen těsně vedle tyče. „Čech vyhrál podle mě úplně všechno, co jde a je to jeden z nejlepších brankářů, jaké jsme tu kdy měli. A ani on se při rozehrávce nevyhnul chybě, za níž schytává nadávky, i když by neměl,“ brání ho Wilson.

Nárokům na brankáře nerozumí. „Rozehrávka zezadu je pro ně největším prokletím. Čecha, který je stále skvělý, kritizují kvůli vysokému věku a době, kterou mu trvá si na takový styl hry zvyknout,“ konstatoval Wilson.

Navzdory tomu, že si Čech při pokusu o rozehrávku vstřelil v zápase s Manchesterem City málem vlastní gól, svůj tým několika skvělými zákroky podržel a uchránil od vyššího přídělu. „Bez něj by prohrál Arsenal 0:5," odhadl brankářský specialista.

Chytat by měl Čech i v dalším zápase, který Arsenal v sobotu odehraje na Stamford Bridge proti Chelsea. „Nadále věřím Čechovi," prozradil trenér Arsenalu Unai Emery. „Pokud v budoucnu nastoupí Leno, budu věřit i jemu. Byl jsem spokojený s tím, co Čech předvedl. Má zkušenosti, kvalitu i schopnosti," dodal.

Vstoupit do diskuse
0

EURO 2024 v Německu

Program EURO 2024 Los EURO 2024 Vstupenky na ME ve fotbale Kvalifikace na EURO 2024

Mistrovství Evropy ve fotbale 2024 se koná od 14. června do 14. července v Německu. Turnaje se zúčastní 24 týmů. Česká fotbalová reprezentace se představí ve skupině F proti Portugalsku, Turecku a vítězi baráže C.

Fotbal dnes * Evropská liga * Slavia - AC Milán v TV * Liverpool - Sparta v TV

34. kolo
Články odjinud


Články odjinud