27. května 2019 • 10:24

Dlouhán Holý jde do přepychu! Ipswich? Zázemí jako z Premier League

Autor: dvo
Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Hvězdy vyvedly partnerky: kdo dorazil na vyhlášení Fotbalisty roku?
PRVNÍ DOJEM ze čtvrtfinále: Motor se zlepšuje, ale dostává lekci, co Třinec umí
VŠECHNA VIDEA ZDE

Na začátku ostrovního dobrodružství udivoval neobvyklou výškou (206 cm), po dvou a půl letech jsou to především výkony. Právě ty brankáře Tomáše Holého vyšvihly z Gillinghamu za lepším angažmá. 27letý gólman, který za poslední tři sezony udržel ve 107 zápasech 25 nul, přestoupil do Ipswiche, kde se upsal na dva roky s opcí. Klubu, který má v Anglii velkou tradici a v roce 1962 ovládl Premier League. „Tomáše berou jako novou jedničku a počítají s tím, že se v následujícím roce vrátí zpátky do Championship. Do tří let je cílem Premier League,“ říká David Balda, který Holého během jeho anglické štace zastupuje.



Nikdo jej nepřehlédne. Jeho 206 centimetrů vzbuzuje dodnes na Ostrovech rozruch. Dlouhán z Česka, říká se o něm. V posledních dvou sezonách na sebe ale Tomáš Holý upoutal především dobrými výkony. Ačkoliv působil v Gilinghamu, který byl ve třetí lize ekonomicky slabší klub, vychytal český brankář během 107 zápasů 25 čistých kont. Maličký klub nedaleko Londýna začal pomalu přerůstat a tak se po hned po skončení sezony upsal Ipswichi.

„Dva a půl roku v Gillinghamu jsem si opravdu užil a chtěl bych mu poděkovat za šanci, kterou mi dal. Nyní však cítím, že je ideální čas se posunout dál,“ uvedl Holý po podpisu smlouvy. „Ipswich je obrovský klub a opravdu se těším, až se potkám s hráči a začne nová sezona. Věřím, že budu připravený sehrát roli v tom, abych pomohl klubu k návratu do Championship,“ dodal Holý.

„Už byl čas na změnu. Posunout se kupředu po sportovní i finanční stránce,“ říká Holého manažer David Balda. „O Tomáše byl zájem ze zahraničí a dokonce i přímo z Championship, ale tam se přestupy dělají až od června a necítili jsme tak silný zájem jako od Ipswiche. Ten byl skutečně šíleně silný. Tomáš sice mohl jít výš, ale neměl by tak dobrou startovací pozici, jako bude mít nyní,“ vysvětluje, proč Holý zvolil tým, který sestoupil do třetí ligy.

Ipswich má špičkové zázemí, které by mohlo konkurovat klubům z Premier League
Ipswich má špičkové zázemí, které by mohlo konkurovat klubům z Premier League

Na první pohled se sice může zdát, že se Holý nikam neposunul. Pravda – v rámci soutěže nikoliv, ale kdo anglický fotbal sleduje, ví, že FC Ipswich má zvuk. V sezoně 1961/62 vyhrál Premier League a v roce 1981 Pohár UEFA. Jedná se o tradiční klub, který se může pyšnit špičkovým zázemí, které by konkurovalo, ne-li převýšilo to Slavie či Plzně. Už nyní má klub pro 30 tisícový stadion prodáno přes 15 tisíc permanentek.

Jen pro A-tým má Ipswich tři tréninkové hřiště. Každý rok na ně pokládá nový trávník. Dalších osm ploch má k dispozici mládežnická akademie, která je na velmi slušné úrovni. Tréninkové centrum je vybaveno posilovnou, krytou hlavou a k tomu personál, který o hráče pečuje. O tom si hráči v Gillinghamu, kde je trenér brankářů zaměstnán na poloviční úvazek, mohou nechat pouze zdát. „Zázemí klubu je na úrovni Premier League,“ myslí si Balda.

Za vším stojí manažer Paul Lambert, který na přípravu hodně dbá. Jeho plán je takový, že v příští sezoně se chce okamžitě s týmem vrátit do Championship a následně se porvat o Premier League. S Norwichem už něco podobného dokázal, když se jej v roce 2009 ujal, hrál tehdy třetí anglickou ligu. Cílová destinace byla Premier League.

Vstoupit do diskuse
0

EURO 2024 v Německu

Program EURO 2024 Los EURO 2024 Vstupenky na ME ve fotbale Kvalifikace na EURO 2024

Mistrovství Evropy ve fotbale 2024 se koná od 14. června do 14. července v Německu. Turnaje se zúčastní 24 týmů. Česká fotbalová reprezentace se představí ve skupině F proti Portugalsku, Turecku a vítězi baráže C.

Fotbal dnes * Evropská liga * Slavia - AC Milán v TV * Liverpool - Sparta v TV

29. kolo
Články odjinud


Články odjinud