Jakub Konečný
20. ledna 2021 • 12:05

Levná posila pro City? Uznávaný pořad ukázal na Buchu. Otava: Ví se o něm

Vstoupit do diskuse
5
TOP VIDEA
Hvězdy vyvedly partnerky: kdo dorazil na vyhlášení Fotbalisty roku?
PRVNÍ DOJEM ze čtvrtfinále: Motor se zlepšuje, ale dostává lekci, co Třinec umí
VŠECHNA VIDEA ZDE

Davida Silvu, který v létě odešel do Realu Sociedad, by mohli v Manchesteru City výhledově nahradit Housem Aouar z Lyonu, Florian Wirtz z Leverkusenu – nebo Pavel Bucha z Plzně. Alespoň to tvrdí YouTube kanál Tifo, který úzce spolupracuje s prestižním britským portálem The Athletic. Jak na českého reprezentanta do 21 let autoři videa s výmluvným názvem Rozumné transfery vůbec přišli? „Bucha je pohledem čísel mimořádný, ve světě datové analytiky a skautingu se o něm dobře ví. Vyniká především v ofenzivních modelech,“ říká Jakub Otava z analytické společnosti 11Hacks.



City dělají přestupy dvojího druhu. Ty první jsou bombastické, nezřídka jde o nový rekord. Příkladem budiž třeba stoper Rúben Dias, který loni v létě přišel z Benfiky Lisabon za 68 milionů eur, tedy 1,8 miliardy korun.

Zároveň však manchesterský klub skupuje po celém světě za zlomkové částky hráče s potenciálem, u kterých se teprve uvidí, zda vůbec někdy najdou v týmu Pepa Guardioly uplatnění. Viz Oscar Dorley, o jehož přestupu z Liberce do City se před rokem jednalo. Libérijský záložník však nakonec díky nadstandardním vztahům šéfů Slavie a Slovanu skončil v Edenu.

„City pracují na budoucnosti a jejich nakupování levných mladíků dává smysl,“ komentuje tuto strategii pořad YouTube kanálu Tifo, který úzce spolupracuje s prestižním webem The Athletic.

Pravidelná a oblíbená rubrika Tifa se jmenuje Sensible transfers, Rozumné přestupy, a autoři v ní rozebírají, na jakých postech a kým by se mohly jednotlivé týmy v nejbližší budoucnosti posílit. Identifikují obvykle tři varianty – ideální, ale také patřičně drahou, náhradní a vyloženě levnou.

Například na hrot útoku Citizens za Sergia Agüera Tifo doporučuje Erlinga Haalanda z Borussie Dortmund, případně Josého Maciase z Deportivo Guadalajara a Danila z Ajaxu, momentálně na hostování v Twente.

Z pohledu českého fanouška je zajímavé, jak by redaktoři Tifa řešili pozici osmičky, kterou v City dlouhá léta úspěšně zastával David Silva, „Jeho pasy a držení míče má Housem Aouar,“ říkají na adresu záložníka Lyonu, kolem kterého krouží ovšem řada jiných klubů. V úvahu prý proto připadá i Florian Wirtz z Leverkusenu – a Pavel Bucha z Plzně.

„Bucha je bystrý playmaker, má oko pro chytré přihrávky i přenesení hry. Dobrá low cost varianta,“ zazní v krátkém představení záložníka Viktorie, kterému do vybrané společnosti podle všeho pomohly především zajímavé statistiky.

Plzeňský záložník Pavel Bucha se raduje z branky do sítě Jablonce
Plzeňský záložník Pavel Bucha se raduje z branky do sítě Jablonce

„Bucha je pohledem čísel mimořádný, ve světě datové analytiky a skautingu se o něm dobře ví. Vyniká především v ofenzivních modelech,“ říká Jakub Otava z analytické společnosti 11Hacks. „Je například třetí nejlepší v lize v takzvaných non-shot xG. Tento model hodnotí každé držení míče a pravděpodobnost, že skončí gólem. Pokud hráč úspěšně dokáže posouvat míč do nebezpečných prostor přihrávkou nebo driblinkem, v této metrice vyniká. Že je Bucha v takto mladém věku třetí v lize, je velký úspěch,“ vysvětluje Otava.

Dvaadvacetiletý Bucha má podle serveru transfermarkt.de hodnotu 2,5 milionu eur (cca 70 milionů korun), a v Plzni je uvázán smlouvou do léta 2022.

Manchester City Vše o klubu ZDE

FC Viktoria Plzeň Vše o klubu ZDE

Vstoupit do diskuse
5

EURO 2024 v Německu

Program EURO 2024 Los EURO 2024 Vstupenky na ME ve fotbale Kvalifikace na EURO 2024

Mistrovství Evropy ve fotbale 2024 se koná od 14. června do 14. července v Německu. Turnaje se zúčastní 24 týmů. Česká fotbalová reprezentace se představí ve skupině F proti Portugalsku, Turecku a vítězi baráže C.

Fotbal dnes * Evropská liga * Slavia - AC Milán v TV * Liverpool - Sparta v TV

29. kolo
Články odjinud


Články odjinud