Jan Malý
23. března 2021 • 21:50

Součkův rok, kdy ohromil Anglii: Poklona rodině, touha na další mety

Autor: Jan Malý
Vstoupit do diskuse
1
TOP VIDEA
Penalty ve šlágrech? Křapka měl proti Krejčímu namále, Chorý pádu přidal
Kdo je favoritem finále hokejové extraligy a jaké faktory mohou rozhodnout?
VŠECHNA VIDEA ZDE

Král nepadá, naopak zůstává a sílí. Záložník Tomáš Souček z West Hamu se podruhé za sebou pomazlil s trofejí pro Fotbalistu roku, prestižní anketu vyhrál už před rokem. Koruna pro nejlepšího hráče Česka za uplynulý kalendářní rok je pro šestadvacetiletého reprezentanta logickým štemplem na úspěšné angažmá v londýnském klubu. Druhý skončil s velkým odstupem Vladimír Coufal, třetí Vladimír Darida.



Nešlo mu konkurovat. „Moje druhé místo je i taková malá výhra, Tomáše nikdo nemohl porazit. Gratuluju mu. Je to neuvěřitelný člověk a fotbalista,“ glosoval v přenosu ČT obránce Vladimír Coufal triumf klubového i reprezentačního spoluhráče v anketě Fotbalista roku. Záložník Tomáš Souček byl s drtivou převahou podruhé vyhlášen nejlepším tuzemským hráčem za uplynulý rok.

„Celý rok beru hodně pozitivně. Poprvé žiju v zahraničí a na hodně věcí jsem si musel zvykat – jazyk, novou partu, cizí město… Snažil jsem se na všem pracovat a jsem rád, jak celý rok vyšel. Jsem strašně šťastný, jak to po fotbalové stránce vyšlo,“ pravil pokorně Souček.

„Musím poděkovat svým holkám, manželce a dceři. Byly se mnou v Anglii celý rok, bylo to pro ně strašně těžké, protože i ony se vzdaly vidění se s rodinou. Ony mi dávaly komfort, ještě jednou jim strašně děkuju,“ dodal ještě.

V lednu loňského roku se přesunul ze Slavie do West Hamu, ihned si vydobyl místo v základní sestavě. Postupně se s novými spoluhráči sžíval, adaptoval se na nové prostředí a úžasně rostl. Loni na jaře vstřelil za „kladiváře“ tři góly, v probíhající sezoně už devět. Vypracoval se v oporu týmu, který po urputné řeži o záchranu zápolí o evropské poháry.

Anglii ohromil, experti ho chválí, ve West Hamu jsou z něj všichni úplně unešení. Připomeňme si pár obdivných výroků. „Úžasný nákup. Přináší nám spoustu toho, co potřebujeme. Skvěle se s ním pracuje,“ prohlásil nedávno trenér West Hamu David Moyes. „Nemohu ho dát do stejné škatulky jako Stevena Gerrarda, ale hráči, kteří se dostanou do vápna a dávají góly, jsou skvělá věc, a to on je. Svým způsobem je staromódní, ale jeho přístup a odhodlání jsou na špičkové úrovni,“ komentoval Součkův přínos Moyes zase po jiném zápase.

Ve středu zálohy si rozumí s Declanem Ricem, který ho taky hodně uznává. „Musíte ho milovat,“ prohodil jednou jeho parťák. „Dělá vše, co od záložníka chceš. Dva dny po zápase s Manchesterem United v FA Cupu jsme se sešli a zjistili, že v utkání naběhal 17 kilometrů. Všem nám problesklo hlavou: To není normální, Tome,“ vzkázal Rice před měsícem.

Souček zůstává skromný a pracovitý, udivuje kondicí a běžeckými výkony, soupeře drtí ve vzduchu, chlubí se výbornou produktivitou. „Dost hráčů v Premier League je pořád přede mnou. Je pro mě motivace dostat se na jejich úroveň nebo i ještě výš,“ vyznal se rodák z Havlíčkova Brodu, kterého sledují i největší evropské kolosy.

Honí velké mety s West Hamem a také s národním týmem, kde je logicky pilířem. Čeká ho červnové mistrovství Evropy, ve středu proti Estonsku už vstup do kvalifikace o mistrovství světa. „Je to ještě větší lákadlo než EURO. Na ten turnaj bude koukat doslova celý svět. Věřím, že jak jsme prošli kvalifikací mistrovství Evropy, tak to přeneseme i do kvalifikace o svět. Jsem si jistý, že na to máme,“ zadoufal nejlepší český fotbalista.

Češi v evropských ligách: Krmenčík pálil potřetí za PAOK, Vydra asistoval
Video se připravuje ...

Češi v evropských ligách: Schick rozhodl, Souček s Coufalem u výhry nad Leedsem
Video se připravuje ...

Češi v evropských ligách: Barák pokořil Juve, Gebre Selassie nastartoval Brémy
Video se připravuje ...

Vstoupit do diskuse
1

EURO 2024 v Německu

Program EURO 2024 Los EURO 2024 Vstupenky na ME ve fotbale Kvalifikace na EURO 2024

Mistrovství Evropy ve fotbale 2024 se koná od 14. června do 14. července v Německu. Turnaje se zúčastní 24 týmů. Česká fotbalová reprezentace se představí ve skupině F proti Portugalsku, Turecku a vítězi baráže C.

Fotbal dnes * Evropská liga * Slavia - AC Milán v TV * Liverpool - Sparta v TV

33. kolo
Články odjinud


Články odjinud