Jan Vacek
28. října 2021 • 15:05

Šéf Sparty chce podíl ve West Hamu! Investice dvacet miliard, píší v Anglii

Autor: Jan Vacek
Vstoupit do diskuse
20
TOP VIDEA
PRVNÍ DOJEM: Že Třinec nemá nohy? Omyl. Pardubice tíhu neunesly
Speciál o Slovácku. Co kouč a kádr? Svědík do Baníku či Plzně? Posunul se, říká Nguyen
VŠECHNA VIDEA ZDE

Veřejnost si ho spojuje především se Spartou, kterou vlastní od roku 2004. Jeden z nejbohatších Čechů Daniel Křetínský sice podniká i v mnoha dalších oblastech, fotbal je jeho srdeční záležitostí. Dokládá to i čerstvá zpráva z Ostrovů, podle které by Křetínský mohl majetkově vstoupit do West Hamu. Celková investice? Údajně téměř dvacet miliard korun!



Energetika, průmysl. Ale třeba i média či velkoobchod. To jsou hlavní odvětví, do kterých Daniel Křetínský směřuje své podnikatelské aktivity. Na stejné úrovni ovšem stojí i fotbal. Šestačtyřicetiletý dolarový miliardář se v roce 2004 stal majitelem Sparty a vytvořil z ní po ekonomické stránce suverénně nejstabilnější klub v zemi. Vlastní také vydavatelství, které vydává deník Sport či deník Blesk. 

Teď by mohl své sportovní portfolio rozšířit až za hranice České republiky. Podle informací listu The Athletic totiž Křetínský usiluje o koupi menšinového podílu ve slavném West Hamu.

Prvotní investice by měla pojmout menšinový podíl ve výši 27 procent. Výhledově ovšem má být podle informací anglického webu ve hře i majoritní vlastnictví.

Při vlastnění minoritního dílu, o čemž se nyní intenzivně jedná, by nicméně Křetínský neporušoval žádné fotbalové regule. Ty hovoří o tom, že jeden vlastník nemůže mít majoritní podíl ve dvou různých klubech, které hrají soutěže sdružené pod hlavičkou UEFA. Taková situace by nyní nenastala.

Pro současného zaměstnavatele reprezentantů Tomáše Součka, Vladimíra Coufala a Alexe Krále by to nicméně mohlo znamenat pozvolný konec současné „GSB“ éry. Klub je totiž aktuálně v rukou vlastníků Davida Golda, Davida Sullivana a Karren Bradyovou, kteří londýnský celek mají pod opatrovnictvím od roku 2010.

Definitivně změnit by se to mohlo zkraje roku 2023. O West Ham proto už dřív projevila zájem finanční skupina PAI Capital v čele s ázerbájdžánským podnikatelem Nasibem Pirijevem. Nabídku, jejíž výši britská média nespecifikovala, nicméně většinový majitel „Kladivářů“ Sullivan (vlastní 51,1 procenta všech akcií) smetl ze stolu.

Zároveň ale nepopřel, že West Ham je už rok na prodej. Požadovaná cena? 650 milionů liber, tedy v přepočtu astronomických 19,5 miliard korun. Pro srovnání, nedávný odkup Newcastlu přišel zájemce ze Saudské Arábie na polovinu.

Klub z východního Londýna v uplynulých letech prožívá sportovní renesanci, letos se po dlouhé době probojovali do evropských soutěží, konkrétně do Evropské ligy. Dlouhodobě ale patří mezi nejprestižnější fotbalové značky planety.

Renomovaný magazín Forbes zařadil West Ham v letošním roce na 18. příčku v žebříčku nejhodnotnějších klubů světa. Nalepil na něj cedulku ve výši 370 milionů liber (11,3 miliard korun).

Vstoupit do diskuse
20

EURO 2024 v Německu

Program EURO 2024 Los EURO 2024 Vstupenky na ME ve fotbale Kvalifikace na EURO 2024

Mistrovství Evropy ve fotbale 2024 se koná od 14. června do 14. července v Německu. Turnaje se zúčastní 24 týmů. Česká fotbalová reprezentace se představí ve skupině F proti Portugalsku, Turecku a Gruzii.

Fotbal dnes * Evropská liga

35. kolo
Články odjinud


Články odjinud