20. ledna 2022 • 11:46

Ronaldo po vystřídání na lavičce zuřil. Nečekám, že mě obejme, řekl trenér

Autor: Vladimír Formánek
Vstoupit do diskuse
1
TOP VIDEA
Speciál o Slovácku. Co kouč a kádr? Svědík do Baníku či Plzně? Posunul se, říká Nguyen
SESTŘIH: NY Islanders - Carolina 2:3. Nečas asistencí přiblížil Hurricanes k postupu
VŠECHNA VIDEA ZDE

Nasázeli tři góly, do tabulky zapsali výhru 3:1 na půdě Brentfordu, ale po zápase se v souvislosti s Manchesterem United mluví zase o něčem jiném. A opět ne v pozitivním smyslu slova. „Rudí Ďáblové“ vedli 2:0 a kouč Ralf Rangnick dvacet minut před koncem stáhl Cristiana Ronalda, což se portugalské hvězdě vůbec nelíbilo. Forvard zuřil a německý kouč mu ještě během utkání vysvětloval, proč střídal.



Ronaldo není zvyklý chodit ze hřiště dřív než po závěrečném hvizdu. Maximálně pár vteřin před koncem v rámci taktického střídání, aby se natáhl čas. Ale jít dolů dvacet minut před koncem? Ne, to se mu opravdu moc často nestává. Rangnick si dovolil něco, na co Portugalec není zvyklý.

Zatímco duel Brentfordu s United pokračoval, kamery se soustředily na Ronalda, jenž soptil na schodku lavičky a zprvu si odmítal obléknout bundu. Místo toho nadával a gestikuloval směrem k německému kouči.

„Ptal se mě, proč jsem střídal jeho,“ přiznal Rangnick, že Ronaldo byl naštvaný. „Vysvětlil jsem mu, že tohle rozhodnutí jsem udělal v taktickém zájmu týmu. Řekl jsem: Rozumím ti, jsi ambiciózní a pokaždé chceš skórovat, ale až za pár let povedeš svůj tým jako trenér a budeš ve stejné situaci, doufám, že uděláš totožné rozhodnutí.“

Němec se poučil z předcházejícího duelu. Na trávníku Aston Villy vedli United rovněž o dva góly. Jenže náskok neudrželi a nakonec brali pouze bod. Rangnick poté přiznal, že zvažoval přechod na systém s pěti obránci, aby zpevnil obrannou hradbu. Neudělal to, střídání si nechal na poslední minuty, čehož následně litoval.

Stejný scénář netoužil znovu připustit. Proto s Brentfordem sáhl ke střídání už dvacet minut před koncem. Masona Greenwooda vyměnil za čerstvého Marcuse Rashforda a Ronalda nahradil stoperem Harrym Maguirem. „Byli jsme v podobné situaci jako ve Villa Parku a nechtěl jsem opakovat identickou chybu. Proto jsme přešli na systém s pěti obránci. Myslím, že šlo o správné rozhodnutí,“ hodnotil Rangnick.

Za pravdu mu dává následující dění. Rashford po šesti minutách na hřišti zužitkoval parádní nahrávku Bruna Fernandese a zvýšil na rozdíl tří branek. United sice v závěru inkasovali, ale o výhru nepřišli. Díky zpevněné obraně Brentford už do většího tlaku nepustili.

S výhrou panuje v táboře Red Devils spokojenost. Teď ještě ukonejšit Ronalda. „Nečekám, že mě obejme. Je to střelec, na hřišti chtěl setrvat a dát gól. Jenže mnohem důležitější bylo zůstat kompaktní, mít dostatek čerstvých hráčů vepředu a silných hlavičkářů vzadu, abychom ubránili standardní situace,“ podotkl německý stratég.

Manchester United dosáhl na stadionu Brentfordu významného milníku. Jako první tým v historii Premier League vyhrál 300. venkovních zápasů. Po prvním poločase to ale na tříbodový zápis nevypadalo.

„Jsme nejmenší klub v Premier League, Manchester United největší,“ pravil po duelu domácí kouč Thomas Frank. „V první pětačtyřicetiminutovce jsme je zničili, k míči si ani nepřičichli. Považuji za zázrak, že neprohrávali aspoň o dva góly. De Gea byl jejich nejlepší hráč o parník.“

Španělský gólman ve službách Red Devils v první půli chytil tři jasné góly, další dva míče směřující za jeho záda zblokovali spoluhráči. United se nedostali k ničemu. „Měli neuvěřitelné štěstí. Ale jak jsme je drtili? To bylo něco neuvěřitelného. Jsem opravdu pyšný na své hráče,“ vysekl poklonu Frank. „Měli jsme vyhrát. Soupeř si zasloužil maximálně remízu,“ dodal.

Jenže se opět ukázala stará fotbalová pravda. Manchester poprvé vystřelil na bránu až v 55. minutě a hned z toho byl gól. Prosadil se devatenáctiletý švédský talent Anthony Elanga. Ze třetího pokusu mezi tři tyče z kopačky Greenwoda bylo dvoubrankové vedení. Tedy prakticky maximální možná efektivita.

United se v tabulce nachází na sedmé příčce a už v sobotu je čeká důležitá bitva s aktuálně čtvrtým West Hamem.

Nejvíce venkovních výher v Premier League:

1. Manchester United – 300
2. Chelsea – 259
3. Arsenal – 246
4. Liverpool – 239
5. Manchester City – 188

Kde nejčastěji United vyhrávají:

Do Villa Parku na stadion Aston Villy jezdí Manchester United s oblibou, v Premier League tu vyhráli už sedmnáct duelůFoto Profimedia.cz

Villa Park - 17 výher
Goodison Park – 17 výher
St James Park – 14 výher
Anfield – 12 výher
White Hart Lane – 12 výher

Nejlepší střelci United venku:

Wayne Rooney nastřílel nejvíc venkovních gólů v historii Manchesteru UnitedFoto profimedia.cz

Wayne Rooney – 62 gólů
Ryan Giggs – 55 gólů
Paul Scholes – 42 gólů
Ruud Van Nistelrooy – 40 gólů
Andy Cole – 39 gólů

Mundial: Pád Manchesteru United. Pomůže konec Woodwarda a jak dostat klub zpět nahoru?
Video se připravuje ...

Vstoupit do diskuse
1

EURO 2024 v Německu

Program EURO 2024 Los EURO 2024 Vstupenky na ME ve fotbale Kvalifikace na EURO 2024

Mistrovství Evropy ve fotbale 2024 se koná od 14. června do 14. července v Německu. Turnaje se zúčastní 24 týmů. Česká fotbalová reprezentace se představí ve skupině F proti Portugalsku, Turecku a Gruzii.

Fotbal dnes * Evropská liga

35. kolo
Články odjinud


Články odjinud