5. února 2022 • 18:24

Krutý postup West Hamu, Král jako poražený. Soupeř létal, smekl kapitán

Autor: Daniel Konečný
Vstoupit do diskuse
3
TOP VIDEA
Speciál o Slovácku. Co kouč a kádr? Svědík do Baníku či Plzně? Posunul se, říká Nguyen
SESTŘIH: NY Islanders - Carolina 2:3. Nečas asistencí přiblížil Hurricanes k postupu
VŠECHNA VIDEA ZDE

Kidderminster Harriers. Naprosto neznámý celek z až šesté (!) nejvyšší anglické soutěže byl jen pár sekund od senzačního postupu do 5. kola FA Cupu. Jenže v nastaveném čase srovnal Declan Rice, a v poslední minutě následného prodloužení dokonal obrat West Hamu na 2:1 Jarrod Bowen. „Byli nesmírně blízko největšímu překvapení v historii FA Cupu, takže je to pro ně opravdu kruté. Na hřišti nechali všechno,“ soucítil s amatéry Alan Shearer, nejlepší střelec v historii Premier League. Alex Král se i přes postup může cítit jako poražený.



 Byla to pro něj ideální šance. Po takřka dvou měsících nastoupil v základní sestavě West Hamu. Teprve potřetí během svého hostování. Se svou příležitostí ovšem nenaložil Alex Král vůbec dobře a už o poločase ho vystřídal kapitán Declan Rice.

„V základní jedenáctce jsme dali příležitost hráčům, kteří hráli především v evropských pohárech. Nenapadlo nás tedy, že by v dnešním utkání měli mít nějaký problém,“ nerozuměl slabým výkonům svých svěřenců kouč West Hamu, David Moyes.

Český středopolař se svezl s celkově špatným výkonem „kladivářů“, kteří za první půli ani netrefili branku domácích. Naopak Kidderminster šel v 19. minutě zaslouženě do vedení, když po standardní situaci využil Alex Penny nedorozumění gólmana Alphonse Areoly s Issou Diopem.

„Domácí byli od začátku úžasní. Na West Ham vyrukovali s maximálním odhodláním a nepříjemným presinkem. Rozdíl pěti soutěží nebyl vůbec poznat. Naopak „kladiváři“ odehráli otřesný poločas,“ vystihl prvních pětačtyřicet minut Shearer.

Mundial: Češi jsou výjimeční fyzičkou, data jim otevírají hranice, říká Dobiáš. Co Slavia?
Video se připravuje ...

Kouč David Moyes proto na hřiště vyslal s Ricem i Craiga Dawsona, a když ani to nestačilo, přišli na plac Aaron Cresswell s Tomášem Součkem, jenž se pravidelně vysouval až na hrot útoku.

„Kladiváři“ přesto dlouho bušili do domácí defenzivy bezvýsledně. Andrij Jarmolenko se dokonce odhodlal k zoufalému pokusu nasimulovat penaltu, což mu sudí Jonathan Moss nespolknul.

Fanoušci Kidderminsteru už prozpěvovali oslavné chorály. Historický úspěch byl na dosah.

V tom si vzal v nastaveném čase na půlce míč Rice, vyměnil si ho s Pablem Fornalsem, ve vápně udělal zasekávačku Mattu Prestonovi a vší silou napálil míč pod břevno. 1:1.

Domácí se ani v prodloužení nevzdali a rvali se o pokutové kopy, v nichž už se může stát cokoliv. West Hamu se ovšem opět nastaveném čase, v úplně poslední minutě, povedlo dotlačit míč do sítě.

Sen pěti tisíc domácích fanoušků se rozplynul.

„Všechna čest hráčům Kidderminsteru. Na hřišti přímo létali a upřímně, zasloužili si dnes postoupit. Předvedli opravdu skvělý výkon. My se naopak musíme honem rychle zlepšit,“ vysekl trpaslíkovi z šesté ligy poklonu střelec vyrovnávací branky Rice.

Sám kapitán West Hamu si za svůj výkon vysloužil velkou chválu.

„Potřebovali jsme něco výjimečného a Declan je výjimečný hráč. Bez něj bychom to dnes nezvládli,“ děkoval Riceovi trenér „irons“ David Moyes.

Už v úterý se West Ham doma utká s o záchranu bojujícím Watfordem.

Jarrod Bowen rozhodl o výhře West Hamu
Jarrod Bowen rozhodl o výhře West Hamu

Vstoupit do diskuse
3

EURO 2024 v Německu

Program EURO 2024 Los EURO 2024 Vstupenky na ME ve fotbale Kvalifikace na EURO 2024

Mistrovství Evropy ve fotbale 2024 se koná od 14. června do 14. července v Německu. Turnaje se zúčastní 24 týmů. Česká fotbalová reprezentace se představí ve skupině F proti Portugalsku, Turecku a Gruzii.

Fotbal dnes * Evropská liga

35. kolo
Články odjinud


Články odjinud