15. června 2022 • 17:35

Rok po kolapsu: Eriksenovi slibují za podpis sochu, zájem prý mají i United

Autor: paš
Vstoupit do diskuse
1
TOP VIDEA
Zábranský? Zbrojovku řídit nebude, fotbal jde mimo něj, Kometa je srdcovka
Zimák: Vrána přiletěl nečekaně. Proč by MS mělo klapnout?
VŠECHNA VIDEA ZDE

Podobný příběh by stěží vymyslel i jeho krajan a slovutný pohádkář Hans Christian Andersen. Dánský záložník Christian Eriksen se před rokem ocitl na hraně, jeho profesionální kariéra visela na vlásku. Po kolapsu a boji o život při loňském mistrovství Evropy před domácími fanoušky byla otázka, jestli se vůbec ještě někdy vrátí na fotbalové trávníky. Dokázal to brzy, navíc na špičkové úrovni a v takovém stylu, že po něm nyní pošilhávají velkokluby z Anglie.



Hrůzostrašné záběry po půl roce vystřídala dojemná chvíle. Když kvůli voperovanému kardioverter – defibrilátoru nemohl nastupovat za Inter v Serii A, kývl na "záchrannou" nabídku Brentfordu.

Od anglického celku v žádném případě nešlo o nějakou charitu nebo soucit. Naopak. Eriksen v jeho dresu znovu rozdával přihrávky i radost na hřišti. V jedné z nejlepších lig na světě – Pemier League.

Třicetiletý záložník se okamžitě stal lídrem záložní řady týmu, bleskurychle se přihlásil také o nominaci do dánské reprezentace. Jak jinak, než coby kapitán. V patnácti zápasech za Brentford dal jeden gól, k němu přidal čtyři asistence a nováčka soutěže pak dotáhl na třinácté místo tabulky.

Zcela právem si získal respekt fanoušků i soupeřů.

Jenže pro příznivce „The Bees“ přišlo po konci sezony obrovské zklamání. Eriksen se chce posunout, má vyšší ambice a po nové smlouvě u nich netouží. „Rád bych si znovu zahrál Ligu mistrů,“ prohlásil jasně Dán.

Brentford má pochopitelně o dirigenta hry enormní zájem a trenér mužstva Thomas Frank se stále nevzdává myšlenky, že Eriksen v kádru zůstane. „Pokud s námi podepíše, všichni budou šťastní a fanoušci mu před stadionem postaví sochu,“ lákal svého krajana k novému kontraktu osmačtyřicetiletý kouč.

V tomhle případě ale s Eriksenem zřejmě nehne ani gigantická stavba ve středovém kruhu ve velikosti sochy Svobody. Od 1. července se z něj pravděpodobně stane hráč bez angažmá. „Mám různé nabídky a možnosti, které zvažujeme. Pak se rozhodneme,“ prozradil středopolař, jehož aktuální hodnota podle uznávaného serveru transfermarkt.com se pohybuje kolem 20 milionů eur (asi půl miliardy korun).

A zdá se, že trojnásobný šampion nizozemské ligy má v současné době opravdu z čeho vybírat. Mezi hlavní zájemce o jeho služby se prý řadí Newcastle nebo Tottenham. Ano, v něm už Erisken dřív sehrál významnou roli.

Po přestupu z Ajaxu v srpnu 2013 prožil v londýnském celku dlouhých sedm sezon, patřil k jeho největším hvězdám. Tohle spojení se tak může v létě senzačně obnovit.

Nic jasného ovšem zdaleka není. Na obzoru se totiž objevil další velký hráč. Manchester United, jehož kormidla se nedávno chopil Erik ten Hag. Nizozemský revolucionář začal v kanceláři rychle úřadovat, s velkým důrazem pak řeší složení středu zálohy.

Po odchodu Juana Maty, Nemanja Matiče nebo Paula Pogby bude v příštím ročníku veškerá tvůrčí schopnost ležet na bedrech Portugalce Burna Fernandese. Dalších možností moc neexistuje.

Eriksen se proto může stát pro „Devils“ jednou z variant. Navíc mnohem levnější, než jakou je záložník Barcelony Frenkie de Jong. United se o pětadvacetiletého Nizozemce zajímají, chtějí ho, jenže jednání o jeho příchodu výrazně drhnou. Proto přesun dánské hvězdy na Old Trafford rázem dává smysl, klub už podle zahraničních médií rodákovi z Middelfartu poslal oficiální nabídku.

Přes všechny aktuální přestupové spekulace je jedno jisté. Eriksen v uplynulé sezoně dokázal, že v Premier League i po půlroční pauze a zdravotních problémech má své místo…

Vstoupit do diskuse
1

EURO 2024 v Německu

Program EURO 2024 Los EURO 2024 Vstupenky na ME ve fotbale Kvalifikace na EURO 2024

Mistrovství Evropy ve fotbale 2024 se koná od 14. června do 14. července v Německu. Turnaje se zúčastní 24 týmů. Česká fotbalová reprezentace se představí ve skupině F proti Portugalsku, Turecku a Gruzii.

Fotbal dnes * Evropská liga

35. kolo
Články odjinud


Články odjinud