Karel Häring
14. srpna 2010 • 11:50

Začíná nový ročník Premier League. Bude jiný?

Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
PRVNÍ DOJEM: Bestiální Kacetl. Není člověk, ale robot
Penalty ve šlágrech? Křapka měl proti Krejčímu namále, Chorý pádu přidal
VŠECHNA VIDEA ZDE

Může to být výjimečná sezona. Boj o titul ve fotbalové Premier League je otevřený jako už dlouho ne. Jistě, prát se budou Chelsea, Manchester United, Arsenal i Liverpool. Ale vedle nich zaklekly do bloků s mistrovskými ambicemi i Manchester City a Tottenham Hotspur. Promluví vážně do bitvy o anglický trůn, nebo zůstane jen u řečí?



Premier League možná v uplynulé sezoně utrpěla ztrátu na prestiži. Žebříček statistiků IFFHS ji dokonce zařadil až za španělskou La Ligu. Jenže z celosvětového hlediska zůstává jasnou jedničkou nejvyšší soutěž Albionu.

Když Arséne Wenger, trenér Arsenalu, trávil část své dovolené v Jihoafrické republice na mistrovství světa, prý ho až překvapilo, jak populární a sledované jsou anglické kluby po zeměkouli. „Až na šampionátu jsem to zjistil, ale v Anglii si to nikdo neuvědomuje.“



Francouzského experta zasáhlo setkání, ke kterému došlo jednoho rána v johannesburském hotelu, v němž byl ubytován. Přišel za ním muž z Keni a požádal jej o společnou fotografii. Wenger souhlasil a dotyčný se rozpovídal: „Víte, v mé zemi je vše o Manchesteru United a Arsenalu. A když jste s nimi prohráli, můj bratranec po utkání spáchal sebevraždu.“

Wengra to zaskočilo. „Myslel jsem, že si dělal legraci,“ vyprávěl v rozhovoru pro list The Guardian. „Ale dva chlapi, co byli s ním, mi řekli: Ne, to je pravda, byli jsme na pohřbu. Když jedu domů z Islingtonu (londýnská čtvrť, v níž leží stadion Arsenalu – pozn. aut.), nikdy by mě nenapadlo, že si někdo sáhl na život, protože jsme prohráli. Pak se ptáte, do jaké míry jste za to zodpovědný.“

Rooney po vítězství v Lize mistrů chystá další triumf - svatbu!Foto AFP


Tíha zodpovědnosti. To je stav, který zná Wenger velmi dobře. A nejen on, totéž platí pro další trenéry špičkových klubů, které budou bojovat o titul: Carlo Ancelotti (Chelsea), sir Alex Ferguson (Manchester United), Roy Hodgson (Liverpool), Roberto Mancini (Manchester City) a Harry Redknapp (Tottenham Hotspur).

Ano, tahle parta se rozrostla. Z kvarteta je šestice. Měl by to být právě italský stratég na lavičce City, kdo potvrdí proroctví části expertů, že sezona 2010/2011 bude znamenat konec nadvlády „Big Four“, Velké čtyřky, v podobě uplynulé dekády.

Vždyť jen v roce 2003 pronikl na medailové pozice někdo jiný. Tehdy se to povedlo „bronzovým“ Newcastle United. Teď se počítá zejména s útokem Manchesteru City.

Mancini dostal na začátku přestupového okna od arabských majitelů vysněný dárek všech trenérů – účet, u kterého se nestane, že se ráno probudí a na telefon mu přijde zpráva o minusovém zůstatku. Využil toho. V přepočtu za 812 milionů korun přivedl z Barcelony Yayu Tourého (před rokem dali za bratra Kola 406 milionů, takže City přišla tahle famílie na 1,22 miliardy korun). O něco levnější (696 milionů) byl David Silva z Valencie. Bleděmodrý dres budou nosit také obránce Aleksandar Kolarov (Lazio) a Jerome Boateng (Hamburk). Nejnovější z posil, mladý útočník Mario Balotelli, který doteď hájil barvy Interu Milán, pak stál dalších 675 milionů.

Drogba se raduje z jediné branky utkání.Foto ČTK
A tenhle tým bude mít sílu. Redaktoři internetové stránky stanice Sky Sports si pohráli a sestavili dvě jedenáctky City: Given – Richards, K. Touré, Lescott, Kolarov – Silva, De Jong, Y. Touré, Johnson – Tévez, Adebayor.

Ta „rezervní“ vypadá takto: Hart – Zabaleta, Boateng, Kompany, Bridge – Wright-Phillips, Vieira, Barry, Robinho – Bellamy, Santa Cruz. V klidu by odkopala střed tabulky.

Na papíře to nevypadá vůbec špatně. Ale jak budou fungovat na hřišti a v kabině? Jak rychle si noví hráči sednou? „Nemůžeme popřít, že do týmu přivedli kvalitu. Ale bude záležet, kolik času jim vezme, než se sehrají. V minulé sezoně ukázali, že když mají svůj den, jsou schopni porazit kohokoliv. Jenže postrádali vyrovnanost výkonů,“ říká Ryan Giggs, legenda konkurenčního Manchesteru United, který stále považuje za největší hrozbu Chelsea.

„Spíš o tom pochybuju,“ odpověděl slavný kanonýr Gary Lineker na otázku, jestli City získají titul už nyní. „Ale pokud budou pokračovat v podobných investicích, v budoucnu ho vyhrají.“

Pro méně slavný z manchesterských klubů bude v této sezoně základním cílem dobytí území umožňující účast v Lize mistrů. Plus zisk alespoň jedné trofeje. V té poslední z Ligového poháru je vrytý letopočet 1976. Tristní, když od té doby jejich městský rival vyhrál 11x ligu, 8x Anglický pohár, 4x Ligový pohár a 2x Ligu mistrů...

Tévez se opřel do trenéra Manciniho.Foto ČTK


I proto mají fanoušci City jedno přání navíc. Skončit výš než United. „Doufám, že se nám to povede, máme velmi silný tým,“ prohlásil nováček Aleksandar Kolarov.

Druhý vyzyvatel a narušitel starých pořádků je Tottenham Hotspur. S diverzní činností začal už v uplynulém ročníku, kdy skončil na 4. místě. Ze zmíněné šestice klubů je v boji o titul považován za outsidera, ale říkejte to před trenérem Harrym Redknappem. „Můžeme soupeřit o první místo, máme na to kvalitu,“ prohlásil během léta v anglickém tisku. „Někteří lidé si myslí, že naše čtvrtá příčka byl jen jakýsi záblesk. Musíme jim dokázat, že se mýlí!“

Sám ovšem přiznává, že City mají větší šance. „Díky masivním investicím do kádru budou hrát roli v boji o titul. V utrácení peněz budou pokračovat tak dlouho, dokud jej nezískají. Ale my se o to musíme pokusit taky. Minulý rok jsme říkali, že chceme skončit do čtvrtého místa. A povedlo se. Když si nedáte vysoký cíl, nemáte šanci,“ rozpovídal se Redknapp, jenž po svém příchodu na White Hart Lane v průběhu sezony 2008/2009 také utrácel miliony za obměnu kádru.

Tentokrát se mu během léta úspěšný tým téměř nezměnil. Z hostování v Celtiku se vrátil Robbie Keane. Po letech hráčských průvanů nastává období stabilizace. Jestli se vyplatilo, ukáže hned první kolo, sezonu totiž otevírá pikantním duelem s Manchesterem City!

Jestliže jsou Spurs u bookmakerů považováni až za toho šestého vzadu, jedničkou mezi favority zůstává Chelsea před druhými United a třetím City.

Obhájce titulu už podruhé za sebou prožil neabramovičovsky klidné přestupové léto. Kádr opustili Ballack (Leverkusen) Joe Cole (Liverpool) či Belletti (Fluminense), na odchodu je Deco. Na Stamford Bridge přišli ze známějších jmen pouze Benayoun (Liverpool) a Ramirez (Benfica). A „falešnou“ posilou je i Essien, jenž chyběl značnou část minulé sezony.

Pokud se expertům v případě Chelsea, držitele „double“, něco nezdá, je to věkové složení kádru. Poukazují na početnou skupinu třicátníků (mj. Drogba, Lampard, Anelka, Carvalho). Ovšem kouč Carlo Ancelotti, jenž i v AC Milán stavěl úspěch na zkušených borcích, zůstává v klidu. „Po skvělé sezoně je těžké tým změnit. Navíc věřím, že můžeme úspěchy zopakovat se stejnými hráči.“

„Blues“ jsou připraveni postupně dopřávat větší prostor absolventům vlastní akademie. A tak se očekává, že fanoušci uvidí na scéně i největší z talentů Gaëla Kakutu, Jeffreyho Brumu nebo Patricka van Aanholta. „Tato filozofie je správná,“ dodal italský trenér, pod jehož vedením vytvořila Chelsea rekord Premier League v počtu nastřílených branek (103).

Jenže vstup do sezony Lampardovi a spol. nevyšel. Prohráli s Manchesterem United v anglickém Superpoháru 1:3. Gól vítězů dala i jedna ze dvou posil, 22letý Mexičan Javier Hernandez.

Stejně jako Chelsea, i Rudí ďáblové se chovali na přestupové burze spíš jako střední třída. V případě United se to dává do souvislostí s majiteli - rodinou Glazerovou, která klub zadlužila a na nové akvizice nejsou peníze.

Tomáš Rosický slaví gól ArsenaluFoto ČTK/AP
Podle Garyho Linekera, jenž moderuje na stanici BBC pořad Match of the Day, by si přitom kádr zasloužil zahájení generační obměny. „V případě Ria Ferdinanda to vypadá, že se blíží ke konci. Ryan Giggs taky nemůže hrát navěky, totéž platí o Paulu Scholesovi a Garym Nevillovi. Historie ukazuje, že Siru Alexovi netrvaly fáze přestavby kádru dlouho. Jenže kde jsou nyní z hlediska peněz? Na otázku, jestli se zlepší v porovnání s minulým ročníkem, odpovídám: Je to nepravděpodobné.“

Tohle rádi slyší na Emirates Stadium. Arsenal v předstartovních prognózách uplynulých sezon? To byl klub, u kterého se od odchodu Thierryho Henryho (2007) a dalších slavných postav generace „Neporazitelných“ objevovala tato charakteristika: talentovaný tým hrající pohledný fotbal, s nedostatkem zkušeností, úzkým kádrem, slabší defenzivou a slabinou v brance. Nikdo mu nedával šance, přesto téměř vždy manévroval poblíž nejvyšších příček.

Letos se dá vypozorovat změna. „Kanonýři“ totiž nepustili žádnou ze svých opor. V roce 2008 se oslabili odchodem Hleba či Flaminiho, loni zpeněžili Tourého a Adebayora. Nyní se klub, který pečlivě dbá na hospodaření s prostředky, které vydělá, nenechal zlákat ani nabídkou téměř třiceti milionů liber za Ceska Fábregase. Kouč Wenger byl neoblomný. „Lidé si neuvědomují fakt, že Ne jsme si mohli dovolit říct i díky tomu, že jsme ve zdravé finanční situaci,“ vysvětlil.

Do týmu přivedl útočníka Maruaneho Šamacha (Bordeaux) a do obrany Laurenta Koscielnyho (Lorient). Jedním z hlavním soupeřů Arsenalu kromě přímých konkurentů může opět být marodka. Už se z toho pomalu stává záhada, která by si žádala vědeckou studii. Pokud se oporám včetně Robina van Persieho či Tomáše Rosického vyhnou dlouhodobá zranění, nemusel by klub doplatit na jindy užší lavičku.

Do konce přestupového termínu však musí vyřešit pozici gólmana. Generálka s Legií Varšava (6:5) potvrdila, že sázka na dvojici Manuel Almunia-Lukasz Fabianski je hazard. Hodil by se i další schopný stoper. Wenger to ví a ještě shání posily. „Může to být pro Arsenal průlomová sezona,“ napsal ve svém preview list The Guardian za předpokladu, že ještě doplní kádr.

Severolondýnský klub čeká na trofej pět let, a pokud se mu to povede, mohla by to být třpytivá tečka za kariérou francouzského stratéga u Gunners. Běží mu finální rok kontraktu a sám přiznává, že v případě hledání nové výzvy by příští léto bylo jeho poslední šancí. Ovšem nevyloučil ani setrvání navždy.

Na začátku angažmá je naopak Roy Hodgson, jenž převzal povadlý Liverpool. Kam jej dovede? Odhadovat umístění Reds by dělalo problém i účastníkům celonárodního srazu majitelů křišťálových koulí a vykládacích karet.

Steven GerrardFoto Archiv Sport
Dvaašedesátiletý Angličan, který většinu trenérské kariéry strávil mimo Ostrovy, má pověst muže, kterému se daří pozvednout tým, jejž převzal. Ať už to bylo na začátku kariéry ve švédském Halmstadu nebo při jeho poslední štaci ve Fulhamu – průměrný celek přivedl do finále Evropské ligy a klidného středu tabulky.

Na Anfield Road zlákal Joea Colea z Chelsea a hlavně udržel dva drahokamy: Stevena Gerrarda a Fernanda Torrese. Na titul to asi nebude, ale boj o první čtyřku ano.

Premier League podle všeho čeká další dramatická sezona. „Může to být rok, ve kterém čeká na každý tým celá řada nebezpečí. Konkurence se neustále zvyšuje,“ souhlasí sir Alex Ferguson.

Zavedené pořádky se prý změní. Anebo ne?

Vstoupit do diskuse
0

EURO 2024 v Německu

Program EURO 2024 Los EURO 2024 Vstupenky na ME ve fotbale Kvalifikace na EURO 2024

Mistrovství Evropy ve fotbale 2024 se koná od 14. června do 14. července v Německu. Turnaje se zúčastní 24 týmů. Česká fotbalová reprezentace se představí ve skupině F proti Portugalsku, Turecku a vítězi baráže C.

Fotbal dnes * Evropská liga * Slavia - AC Milán v TV * Liverpool - Sparta v TV

33. kolo
Články odjinud


Články odjinud