Pavel Hartman
20. dubna 2010 • 04:00

EUROFOTBAL: Derby ve stínu krve a ohně

Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Jarolím: Slavia? Míň arogance, víc kreativity. Drahé posily zatím nejsou znát
Furch po nástupu k Boleslavi: Brno jsem si oblíbil, ale život mění plány
VŠECHNA VIDEA ZDE

V Evropě gradují ligy, ale bitva o scudetto je ve stínu pouliční války. AS Řím podniklo vítězstvím 2:1 v městském derby s Laziem výrazný útok na zisk titulu v italské nejvyšší soutěži, ovšem bouřlivé dění na hřišti přebila krvavá dohra v ulicích.



Řádění fanoušků mohlo dokonce vyvrcholit upálením dvou malých dětí a jejich mámy v autě – posádky, která neměla s fotbalem nic společného.

Jely spokojeně autem. Tuniská žena a její dvě ratolesti ve věku jedenáct a devět let. V tom náhle na jejich kapotu přistála zápalná světlice z běsnícího davu fotbalových chuligánů. Jen duchapřítomnost hasičů jim zachránila život.

Ne, to není výmysl. Je to realita nedělního římského derby Lazio vs. AS! Derby, v němž šlo domácím o pojištění záchrany, hostům o návrat na první místo tabulky a civilistům po něm bohužel o přežití.

Tak silný výbuch emocí a nenávisti vyvolal výsledek 1:2. Jeho následky vzbudily šok v celé Itálii.

„Takové řádění nemá se sportem nic společného,“ uvedl Gianni Alemanno, starosta Říma.

„Ani největší sportovní zklamání nesmí hrozit nebezpečím uhoření rodiny v autě,“ připojil Maurizio Beretta, šéf italské fotbalové ligy, pro Radio Sport. „Musíme izolovat malou skupinku ultras, která vydírá italský fotbal,“ dodal důrazně.

Všichni čekali horký večer. Byla vyhlášena mimořádná bezpečnostní opatření. I začátek zápasu organizátoři v rámci prvence posunuli o dvě hodiny dříve. Násilí si přesto našlo cestu. Na stadion, ale především po utkání do přilehlého okolí.

Výtržnosti při derby AS Řím - Lazio přerostly v krvavou válku Výtržnosti při derby AS Řím - Lazio přerostly v krvavou válkuFoto ČTK/AP

Hole, sekery, světlice, nože. To byla výbava fotbalových neurvalců, s níž po ostře sledovaném utkání vyrazili do ulic. Výsledek? Na popel shořelé auto, spousta zapálených popelnic, ale především deset zraněných, z toho jeden velmi vážně.

„Tři lidi byli pobodáni nožem. Jeden z nich byl s hlubokou ránou do krku hospitalizován v nemocnici,“ upřesnila agentura AP.

„Deset zatčených násilníků,“ doplnila italská média.

Radikální příznivci Lazia a AS, kteří se totálně nesnášejí, způsobily nepokoje už během zápasu. Po jeho skončení po sobě házeli kameny, lahve a zápalné světlice.

„Škoda, že blázni nikdy neskončí,“ glosoval to Massimo Mauro, komentátor listu La Repubblica.

Policie celou událost zatím odmítla komentovat. Stejně se k tomu postavilo ministerstvo vnitra s odkazem na to, že čeká na policejní zprávu. Fotbalová generalita však okamžitě zahájila volání po ještě rezolutnějším boji s chuligány.

„Musíme ultras oddělit od normálních fanoušků a zavést pro ně rychlé a tvrdé tresty,“ nechal se slyšet Beretta.

V Itálii jsou v podobných případech na denním pořádku zákazy výjezdů fanoušků klubů k utkáním venku. Lze očekávat, že i teď přijde tahle sankce na řadu. A možná budou následovat další, v ještě tvrdším balení.

Přitěžující okolností budou jistě zkušenosti z prvního derby této sezony. Tehdy musel rozhodčí přerušit zápas na deset minut kvůli silným detonacím v hledišti.

Před fotbalový tribunál se nejspíš dostanou i někteří hráči. Hned po závěrečném hvizdu se totiž na trávníku mezi oběma celky strhla pořádná mela. Nesportovním gestem ji odpálil kultovní kapitán AS Francesco Totti. Co přesně udělal? Z plochy kynul fanouškům Lazia s palci otočenými k zemi. Působilo to jako červený hadr na býka.

„Totti je velký hráč. Ale ukázal se jako malý sportovec,“ prohlásil Edy Reja, trenér Lazia. Vzápětí pro něj žádal stop na deset zápasů.

„Omlouvám se, jestli jsem někoho urazil,“ reagoval Francesco Totti na svých internetových stránkách. „Ale sarkasmus a oslavy jsou součástí hry,“ podotkl.

Na webu deníku La Repubblica už včera jeho chování hodnotil lid. Buď mohl každý návštěvník serveru „kliknout“ na možnost, že Totti se zachoval špatně a měl by za to pykat, anebo naopak na kolonku: Chybu neudělal, škádlení k derby patří. V podvečer bylo skóre vyrovnané.

Trenér AS Claudio Ranieri však Tottiho, největší osobnost týmu, už „seknul“ přes prsty. O poločase ho totiž stáhnul ze sestavy. Podobně jako druhou oporu De Rossiho. „Opanovaly je emoce z derby, a proto nemohli hrát jako obvykle,“ objasnil Ranieri. „Rozhodl jsem pro dobro týmu,“ přidal.

Chladnou hlavu budou teď Římané potřebovat. Čtyři kola před koncem ligy vedou Serii A o bod před Interem Milán. „Každý zápas nyní pro nás bude derby, proto je potřeba klidná hlava,“ řekl Ranieri.

To platí pro všechny ostatní ligové soutěže v Evropě.

Všechno o finiši TOP5 fotbalových lig čtete v úterní příloze EUROFOTBAL

Vstoupit do diskuse
0

EURO 2024 v Německu

Program EURO 2024 Los EURO 2024 Vstupenky na ME ve fotbale Kvalifikace na EURO 2024

Mistrovství Evropy ve fotbale 2024 se koná od 14. června do 14. července v Německu. Turnaje se zúčastní 24 týmů. Česká fotbalová reprezentace se představí ve skupině F proti Portugalsku, Turecku a Gruzii.

Fotbal dnes * Evropská liga

Články odjinud


Články odjinud