12. února 2012 • 04:59

Ostrý trénink Magatha: Nováčci odpadávali, vydržel jen Jiráček!

Autor: Václav Hanzlík
Vstoupit do diskuse
5
TOP VIDEA
Jarůšek nechtěl hattrick: Stálo by to peníze, smál se. Jágr mu hokejky nevrátil
Vaniak: Staněk se ti dostane do hlavy, Vindahl Čechy nepředčí. Na EURO...
VŠECHNA VIDEA ZDE

VIDEO | Zvládl to! Český záložník Petr Jiráček ukázal, že se ani v bundeslize neztratí. V pátečním duelu s Freiburgem si připsal premiérové trefy v dresu Wolfsburgu, byl nejlepším hráčem na trávníku a svým výkonem se výrazně podílel na výhře 3:2. Chválil jej i náročný kouč Felix Magath!



Dvakrát mu dali obránci soupeře trochu volného místa a dvakrát toho litovali. Levačka Petra Jiráčka mířila v obou případech přesně. Vlasatý záložník se stal hrdinou duelu, ve kterém „vlci“ podle kouče Magatha byli horším týmem a nevyhráli zaslouženě.

Celá Volkswagen Arena je na nohou. „Jiráááááček,“ odpovídají diváci na výzvu hlasatele, který se táže, kdo že to právě vstřelil branku.

Pětadvacetiletý záložník si právě připsal svou premiérovou trefu v bundeslize. V 5. minutě duelu s Freiburgem k němu propadl míč po rohu a levačkou po zemi jej uklidil na vzdálenější tyč. Jenže hosté nadále pořádně kousali.

„Neumím si vysvětlit, že jsme po tak dobrém vstupu do utkání najednou vypadli a vrátili hosty do hry. Vůbec jsme nepůsobili jistě. Všichni chtěli najednou letět dopředu, ale dozadu šli jen krokem,“ láteřil kouč Felix Magath.

VIDEO: Jiráček zažil skvělý večer, trefil se hned dvakrát


Naštěstí si v zimě kromě dalších sedmi posil pořídil z Plzně i Petra Jiráčka. Ten v 61. minutě napřáhl z osmnácti metrů (znovu levačkou), jeho pokus ještě tečoval Diagné a míč zaplul za zkoprnělého gólmana Baumanna.

„Trošku se štěstím,“ glosoval vítěznou trefu Magath. Jinak však Jiráčka chválil. „Dvěma brankami přispěl k naší výhře. Je to hráč, který nám pomůže,“ řekl na jeho adresu.

S ostatními fotbalisty už ale tolik spokojený nebyl. „Nemůžu být ani šťastný, ani pyšný na způsob, jakým jsme dnes zvítězili. Bylo to o štěstí,“ nehledal po duelu výmluvy. „Nechápu, co s mými hráči bylo. Nejhorší výkon, jaký jsme doma předvedli.“

Jiráček bojuje o míčFoto EPA
Německá média měla ale hned jasno, koho označit za hvězdu zápasu. „Tenhle zimní transfer vystřelil Magathovi vítězství,“ napsal například deník Bild.

„Vypadá to, že Jiráček přinesl do hry VfL element, který tady přesně chyběl – nebezpečí ze středu hřiště. V pátek ukázal, že má čuch na góly,“ chválil jej i tamní list Wolfsburger Allgemeine Zeitung.

Explzeňský fotbalista patří od svého příchodu do Wolfsburgu mezi stálice sestavy. V úvodní jedenáctce se objevil ve všech čtyřech jarních duelech. Uprostřed záložní řady si postupně zvyká na nový styl hry a spoluhráče. Jeho výkony však mají vzestupnou tendenci.

V pátečním mrazivém večeru toho z domácího týmu naběhal suverénně nejvíc – 12,2 kilometru. Tuto cifru pokořil jen jediný fotbalista Freiburgu, jenž měl po závěrečném hvizdu na svém kontě o čtyři sta metrů víc.

Vypadá to tedy, že se Petr Jiráček v novém klubu adaptoval a prosazuje se svými typickými přednostmi, tedy fyzickou připraveností a schopností prosadit se v koncovce.

Zřejmě už mu ani příliš nevadí Magathovy tréninkové galeje. Důkaz? Tady je. Během úterního dopoledního tréninku sice byly k dispozici dvě travnaté plochy s vyhřívaným trávníkem, Magath přesto ukázal na zasněžený plac za stadionem.

VIDEO: Magath dával svým svěřencům pořádně do těla.


Asistenti rozestavěli kolem plochy téměř dvou fotbalových hřišť barevné kloboučky, kolem kterých hráči kroužili. Tři čtvrtiny hřiště naplno, zbytek mírnějším výklusem. Takhle to šlo dokola pětačtyřicet minut.

I fanoušci, kteří byli na tréninku, si všimli, že ne všichni hráči jsou na takové dávky a tempo zvyklí. Hlavně nováčci s tím prý měli problémy. Kromě jednoho – Petra Jiráčka! „Neúnavný, pevný a tvrdý,“ komentovali jeho vytrvalost.

Například stoper Felipe Lopes, jenž rovněž přišel v lednu, si musel dokonce jedno kolo „dáchnout“ a až poté se připojil ke své skupince. Mezi nejlepší běžce naopak patřili třeba Schäfer, Träsch, Dejagah, Hasebe a právě Jiráček.

Za tři dny pak předvedl parádní výkon proti Freiburgu. Wolfsburg se tímto vítězstvím zřejmě definitivně zbavil sestupových starostí a naopak je na dostřel pohárové Evropě. Včera si hráči a trenéři udělali čas na fanoušky, když navštívili několik jejich základen v okolí. A podpis Petra Jiráčka je po pátku určitě hodně ceněný. Byl to prostě kauf!

Jiráček v číslech
2 Vstřelené branky

12,2 Tolik kilometrů naběhal, byl nejlepší z domácího týmu

16 Tolik sprintů absolvoval

30,35 km/h Takovou maximální rychlost vyvinul

Jiráček zažil fantastický večer
Jiráček zažil fantastický večer

Vstoupit do diskuse
5

EURO 2024 v Německu

Program EURO 2024 Los EURO 2024 Vstupenky na ME ve fotbale Kvalifikace na EURO 2024

Mistrovství Evropy ve fotbale 2024 se koná od 14. června do 14. července v Německu. Turnaje se zúčastní 24 týmů. Česká fotbalová reprezentace se představí ve skupině F proti Portugalsku, Turecku a vítězi baráže C.

Fotbal dnes * Evropská liga * Slavia - AC Milán v TV * Liverpool - Sparta v TV

30. kolo
Články odjinud


Články odjinud