Richard Šíma
24. března 2016 • 17:20

Táta studoval, aby mu ho nezkazili. Teď se Ostrák upsal v Německu

Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Zimák k play off NHL. Lener i analytik tipují postup Bostonu. V čem se Nečas blíží Pastovi?
Mám rád, když Ostrava žije Baníkem, říká Buchta. Je rychlejší než Tanko?
VŠECHNA VIDEA ZDE

Ještě před rokem drtil učivo základní školy, dnes stojí na prahu mimořádného angažmá. Šestnáctiletý Tomáš Ostrák, talent z Frýdku-Místku, se co nevidět stane hráčem 1. FC Köln. Smlouvu už podepsal, od 1. července se hráčem kolínského klubu stane oficiálně. O své budoucnosti má jasno. Chce se prosadit do bundesligového kádru Kolínských.



Že v Tomáši Ostrákovi vězí cosi mimořádného, věděli ve Frýdku-Místku už od dětských let. Když mu bylo třináct, absolvoval první velkou stáž. V Lipsku. O rok později si jej poprvé vyzkoušel také Köln. Letos frýdecko-místecký záložník, který je členem reprezentace do 16 let, zástupce klubu se slavnou minulostí definitivně přesvědčil. A Němci Ostráka koupili.

Ty námluvy trvaly už nějakou dobu. Ostrák se byl v Kolíně nad Rýnem ukázat, agenti německého klubu jej sledovali v tuzemských dorosteneckých zápasech. Líbil se jim. Ale definitivní rozhodnutí stále nepadlo. Rozhodnout měla další Ostrákova návštěva v Německu. Odcestoval a nastoupil do utkání proti kolínské šestnáctce. Ve výběru cizinců a hráčů, kteří se do týmu 1. FC Köln U16 pro tento duel nevešli.

Jak konfrontace dopadla? „Měl jsem pocit, že technicky ostatní kluky převyšuju. Člověk se musí srovnat s jejich rychlostí,“ vybavil Ostrák s odstupem, jak se v utkání, pro vývoj jeho kariéry klíčovém, cítil. Okoukal se a vzal věci do svých rukou. Jeden gól vstřelil, na další dva přihrál. A pak už kolínští zástupci na nic nečekali. Připravili smlouvu a klučík z FrýdkuMístku ji podepsal.

„Jsem šťastný a vím, že mě čeká ještě hrozně moc práce,“ řekl student prvního ročníku střední průmyslové školy informační technologie. Hráčem 1. FC Köln se oficiálně stane prvního července. „Musím poděkovat spoustě lidí. Trenérům Frýdku-Místku, všem ostatním, kteří se o mě starali. A hlavně tátovi. Bez něj bych to asi nedokázal,“ poukázal Ostrák na svého otce Josefa.

Ostrák senior: Aby mi ho nikdo nezkazil

Ten si vzal podobně jako třeba kdysi otec Petry Kvitové svou ratolest pod individuální trenérský dohled. „Ve chvíli, kdy jsem pochopil, že Tomáš nejen že umí skvěle oběma nohama, ale má taky geniální myšlení a vůli, rozhodl jsem se udělat vše pro to, aby mi ho nikdo nezkazil,“ řekl Ostrák senior, sám bývalý aktivní fotbalista.

„Udělal jsem si kurz, začal jsem jezdit do zahraničí na stáže, sbíral jsem poznatky a pochopil, že náš způsob práce s mládeží je špatný. A že třeba Německo nemůžeme dohnat ani za deset let,“ poznamenal Josef Ostrák, který syna v Německu doprovázel a u podpisu smlouvy byl.

Když měl tehdy třináctiletý Tomáš možnost poprvé se porovnat se svými vrstevníky v Německu, zjistil, že technicky je dostatečně na výši. Ale schází mu rychlost.

TOP 50 talentů: Podívejte se na přehled nejnadějnějších fotbalistů v Česku - čtěte ZDE »

„Okamžitě jsem mu zajistil kondičního trenéra. Učil se běhat, učil se správné pohybové koordinaci. To jsou věci, které se u nás hodně podceňují. Tady je individuální příprava něco úplně neznámého. Ve vyspělém zahraničí je to samozřejmost,“ pravil Ostrák, který si na cestách po zahraničních trenérských stážích všiml ještě jednoho zásadního rozdílu.

„Venku se všechno dělá v rychlosti. Každý cvik,“ řekl Ostrák starší, jenž si prý kvůli tomu, aby mohl synovi poskytnout prostor pro přípravu, pronajímal hřiště v okolí Frýdku-Místku. Vyplatilo se.

Ostrák junior ví, že český fotbal zná mnoho příkladů, kdy mladý talent zamířil do velkého zahraničního klubu, kde se neprosadil a kariéru už nikdy nenastartoval. „Vím, že se to už párkrát stalo. Ale táta mě připravil dobře. Záleží jen na mně, jak to zvládnu v hlavě. Nebojím se toho,“ prohlásil šestnáctiletý talent sebevědomě.

Druholigový Frýdek-Místek se může těšit na zajímavé odstupné. „Jeho výše je interní záležitostí, nemohu být konkrétní,“ pravil Radomír Myška, frýdeckomístecký mládežnický manažer. Pokud se Ostrák v Kolíně prosadí, může se slezský klub těšit na další přísun peněz, který by s přibývajícími lety mohl narůst do řádů několika milionů korun.

Vstoupit do diskuse
0

EURO 2024 v Německu

Program EURO 2024 Los EURO 2024 Vstupenky na ME ve fotbale Kvalifikace na EURO 2024

Mistrovství Evropy ve fotbale 2024 se koná od 14. června do 14. července v Německu. Turnaje se zúčastní 24 týmů. Česká fotbalová reprezentace se představí ve skupině F proti Portugalsku, Turecku a vítězi baráže C.

Fotbal dnes * Evropská liga * Slavia - AC Milán v TV * Liverpool - Sparta v TV

30. kolo
Články odjinud


Články odjinud