Tomáš Podvín
29. listopadu 2016 • 04:40

Kadeřábkův kouč je hitem! Ve 29 letech baví tréninky a píše mu Klopp

Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Penalty ve šlágrech? Křapka měl proti Krejčímu namále, Chorý pádu přidal
Kdo je favoritem finále hokejové extraligy a jaké faktory mohou rozhodnout?
VŠECHNA VIDEA ZDE

Ještě mu není ani 30 let a fotbal už několik let nehraje. Přesto je jednou ze senzací německé ligy. Nejmladší trenér v historii bundesligy Julian Nagelsmann totiž v Hoffenheimu ukazuje, že věk není všechno. Tým dokázal v minulé sezoně zachránit a nyní s ním prohání ty nejlepší. Jak se chová kouč, jehož několik svěřenců je starší než on? Má blíž k Mourinhovi, nebo Guardiolovi? A co na něm oceňují hráči?



Nagelsmann přebral Hoffenheim v minulé sezoně, kterou měl ambiciózní celek rozehranou bídně. V tu chvíli totiž ztrácel na záchranu 7 bodů. Nagelsmannovi bylo 28 let. Upřímně, kolik byste si tehdy vsadili na záchranu Hoffenheimu?

Pokud se ale někdo odvážný našel, mohl se na konci sezony radovat. Hoffenheim se pod vedením nejmladšího trenéra, kterého kdy bundesliga viděla, výrazně zlepšil a nakonec se vyhnul dokonce i baráži. A Nagelsmann si získal velký respekt.

„Myslím, že na té záchraně má opravdu velkou zásluhu. Podle mě bychom třeba za Huuba Stevense (předchozí kouč Hoffenheimu) tolik zápasů nevyhráli,“ pochvaloval si po těžké sezoně riskantní tah obránce Pavel Kadeřábek pro deník Sport.

I když, riskantní... Ředitel Hoffenheimu Alexander Rosen nesouhlasí. „Je výjimečný. Možná se to zdálo jako risk, ale ne pro ty, kteří ho osobně znají a pracovali s ním. Je velkou autoritou, skvěle vnímá průběhy zápasů, je puntičkářský a s hráči má úžasný vztah,“ tvrdil o Nagelsmannovi.

Baby Mourinho? Spíš Klopp

Nagelsmann zaujal hlavně u dorostu Hoffenheimu, se kterým vyhrál v sezoně 2013/2014 titul a hned v dalším roce byl opět ve finále. Není divu, že si ho pozval Bayern Mnichov, který tehdy trénoval Pep Guardiola, aby vedl tamní tým do 23 let. Mladý kouč odmítl.

Guardiolu ale Nagelsmann obdivuje. Stejně jako Jürgena Kloppa a Thomase Tuchela, současného trenéra Dortmundu, který dal Nagelsmannovi první šanci. Když mu bylo teprve 20 let a musel ukončit aktivní kariéru kvůli vážnému zranění, Tuchel mu nabídl místo skauta v Augsburgu.

Trenér Hoffenheimu Julian Nagelsmann je nejmladším trenérem v historii bundesligy
Trenér Hoffenheimu Julian Nagelsmann je nejmladším trenérem v historii bundesligy

„Od Tuchela jsem si toho vzal hrozně moc. Stejně jako u Guardioly se mi líbí jeho styl založený na držení míče,“ vyznal se Nagelsmann. „Nejvíce si ale beru od Kloppa. Chci, aby můj tým měl stejně perfektně zvládnutý presink a přechod do útoku,“ dodal.

Mimochodem, od německého kolegy mu pravidelně chodí gratulace. „Když se nám něco podaří, Jürgen mě pochválí. Píšeme si pravidelně,“ prozradil mladý kouč, pro kterého vymyslel bývalý gólman Hoffenhemu Tim Wiese přezdívku „Baby Mourinho“.

To ale není úplně přesné. „Mourinho je skvělý trenér, ale nemáme toho příliš společného. I když má skvělý vztah s hráči, o což se také snažím,“ našel alespoň jednu spojitost Nagelsmann.

Suverénní, ale lidský

Že se mu to daří, potvrzuje Pavel Kadeřábek. „Má víc lidský přístup, je nám hráčům blízko. A taky víc naslouchá. Třeba u nás odboural pobyt na hotelu noc před domácím zápasem. Je to sice maličkost, ale je příjemný, že když hrajete doma, můžete být večer předtím s rodinou a ne někde izolovaný na hotelu,“ tvrdil.

Kdo by si ale myslel, že Nagelsmann nebude mít respekt od starších hráčů, mýlil by se. „Když přišel poprvé do kabiny, byl hodně suverénní. Nechtěl na sobě vůbec dát znát, že je mladý, ale abychom si třeba brzy všimli, že ho můžeme respektovat. Bylo to asi takhle: Já jsem tady nový trenér a teď vás zachráním,“ popsal Kadeřábek.

Samostatnou kategorií pak jsou Nagelsmannovy tréninky. Ostatně, nechme mluvit jejich přímého účastníka Kadeřábka. „Jsou někdy fakt na hlavu. Složité. Snažíme se toho udělat strašně moc a občas s tím mají problém i Němci, aby to všechno pobrali, natož my kluci ze zahraničí. To tam někdy úplně plaveme,“ smál se.

„Třeba nácvik poziční hry. Nebo hra na doteky. V jednom prostoru se hraje na dva, v dalším na tři, v dalším na čtyři, hřiště je takhle různě rozdělené. A to než si člověk v té rychlosti uvědomí, než si to přebere, ještě jeho pokyny z němčiny do češtiny, tak už nemám balon. Ale taky to člověka baví, zasmějeme se u toho, i když se někomu něco nepovede,“ dodal český bek.

Do zahraničí se nehrne

A co bude dál? Kometa Nagelsmann má velké plány. „Chci stabilizovat Hoffenheim a hrát s ním dobrý fotbal,“ řekl. „Jsem ambiciózní, takže bych chtěl hrát o tituly a jednou třeba trénovat německý velkoklub,“ dodal.

Takže přece jen Bayern Mnichov? Nebo Borussia Dortmund, kde by mu půdu přichystal učitel Tuchel? Na to je ještě hodně brzy. Stejně jako na případné angažmá v zahraničí. „Není mým hlavním cílem trénovat v Anglii či Španělsku, ale pokud se někdy naskytne šance a bude to dobré i pro mou rodinu, proč ne,“ tvrdil Nagelsmann.

Pokud se ovšem o někom dá říct, že nemá kam spěchat, je to Nagelsmann. Vždyť v červenci příštího roku oslaví teprve kulatou „třicítku“. V Hoffenheimu doufají, že tou dobou bude tým chystat na další sezonu bundesligy a třeba i evropské poháry...

Vstoupit do diskuse
0

EURO 2024 v Německu

Program EURO 2024 Los EURO 2024 Vstupenky na ME ve fotbale Kvalifikace na EURO 2024

Mistrovství Evropy ve fotbale 2024 se koná od 14. června do 14. července v Německu. Turnaje se zúčastní 24 týmů. Česká fotbalová reprezentace se představí ve skupině F proti Portugalsku, Turecku a vítězi baráže C.

Fotbal dnes * Evropská liga * Slavia - AC Milán v TV * Liverpool - Sparta v TV

29. kolo
Články odjinud


Články odjinud