21. srpna 2023 • 13:45

Němci chválí Čvančaru: Gladbach má konečně hrot. Příště proti Leverkusenu

Autor: Julius Nosko
Vstoupit do diskuse
2
TOP VIDEA
PRVNÍ DOJEM: Že Třinec nemá nohy? Omyl. Pardubice tíhu neunesly
Speciál o Slovácku. Co kouč a kádr? Svědík do Baníku či Plzně? Posunul se, říká Nguyen
VŠECHNA VIDEA ZDE

Tomáš Čvančara (23) ukázal již v přípravě, že může být elitním střelcem i v Německu. V novém angažmá prožívá urostlý útočník snový úvod. Vstup do bundesligy zvládl na jedničku. „Mönchengladbach má opět opravdového hrotového útočníka,“ píše německý magazín Kicker. Exsparťanský útočník vstřelil v prvním utkání proti Augsburgu (4:4) dvě branky a byl zvolen hráčem zápasu. Navíc v závěru ukázal pevné nervy, když v nastaveném čase proměnil pokutový kop a zajistil týmu plichtu.



Český forvard po debutu v bundeslize ale úplně spokojený nebyl. „Dali jsme čtyři góly, když dáme čtyři góly venku, měli bychom vyhrát." Bývalý sparťanský útočník nejdříve zvýšil na 2:0 zakončením na bližší tyč. Borussia vedla 2:0, následně i 3:1, náskok však udržet nedokázala. Mohlo být ještě hůř... V posledních vteřinách ale  reprezentační útočník proměnil pokutový kop a zajistil Mönchengladbachu bod.

Ačkoliv Čvančara disponuje výbornými fyzickými parametry, rychlostí a mrštností, bojovat s čipernými obranci Augsburgu pro něj nebylo snadné. „Celou dobu jsem se trápil s obranou Augsburgu a bylo nesmírně těžké vyhrávat osobní souboje," vzkázal na vrub defenzivy soupeře.

Přeci jen skok do bundesligy není procházka růžovou zahradou. Čvančara si bude muset na tvrdost soutěže zvykat. Náročnost německé nejvyšší soutěže je oproti FORTUNA:LIZE diametrálně odlišná. „Je to tady mnohem tvrdší, ale tento styl hry mi vyhovuje, nevadí mi jít do soubojů, jsem na to připravený," řekl sebevědomě urostlý útočník, který byl vyhlášen hráčem zápasu.

Co se týče statistik, tak na soupeřovu branku vystřelil celkem pětkrát, což je nejvíce ze všech hráčů v zápase.

Historické okénko: Tomáš Čvančara je teprve druhým hráčem, který při svém debutu v bundeslize za Mönchengladbach dokázal skóroval vícekrát – předtím to dokázal pouze Peter Meyer v roce 1967, kdy vstřelil hattrick proti Schalke.

Lepší vstup do německé nejvyšší soutěže z českých fotbalistů pamatuje pouze Martin Fenin, který v roce 2008 v dresu Frankfurtu sestřelil Herthu Berlín hattrickem.

V sobotu v 18:30 se střetně Čvančarův Gladbach s Leverkusenem, kde působí trio Čechů – Adam Hložek, Patrik Schick a Matěj Kovář. Naváže útočník na senzační výkon z úvodního kola?

Borussia Mönchengladbach Vše o klubu ZDE

Vstoupit do diskuse
2

EURO 2024 v Německu

Program EURO 2024 Los EURO 2024 Vstupenky na ME ve fotbale Kvalifikace na EURO 2024

Mistrovství Evropy ve fotbale 2024 se koná od 14. června do 14. července v Německu. Turnaje se zúčastní 24 týmů. Česká fotbalová reprezentace se představí ve skupině F proti Portugalsku, Turecku a Gruzii.

Fotbal dnes * Evropská liga

31. kolo
Články odjinud


Články odjinud