22. prosince 2011 • 18:14

Nizozemský svaz zrušil kartu brankáři, který zkopal diváka

Autor: ČTK
TOP VIDEA
Zimák k play off NHL. Lener i analytik tipují postup Bostonu. V čem se Nečas blíží Pastovi?
Mám rád, když Ostrava žije Baníkem, říká Buchta. Je rychlejší než Tanko?
VŠECHNA VIDEA ZDE

Nizozemský fotbalový svaz zrušil brankáři Estebanu Alvaradovi z Alkmaaru červenou kartu, kterou dostal za to, že několikrát nakopl fanouška. Kostarický gólman byl podle svazu k útoku vyprovokován chuligánem, jenž vnikl na hřiště během středečního pohárového osmifinále s Ajaxem.



K incidentu došlo ve 36. minutě a zápas se nakonec nedohrál, protože hráči Alkmaaru na protest proti Alvaradovu vyloučení odešli ze hřiště. O osudu utkání, které bylo přerušeno za stavu 1:0 pro domácí Ajax, vedení nizozemského svazu zatím podle agentury AP nerozhodlo.

Svaz se současně postavil za sudího Base Nijhuise, který podle něj Alvarada vyloučil v souladu s pravidly. Brankáře Alkmaaru se zase zastal trenér Ajaxu Frank de Boer. "Možná bych udělal to samé, možná ne. Ale chápu ho," uvedl bývalý nizozemský reprezentant s tím, že Alvarado nemohl vědět, jestli fanoušek u sebe nemá zbraň.

K incidentu se vyjádřil i nizozemský ministr spravedlnosti Ivo Opstelten, který útok fanouška označil za "bestiální" a přidal, že "blbci a blázni na hřiště nepatří". Politik také ocenil rozhodnutí trenéra Alkmaaru Gerta Jana Verbeeka, že poslal hráče do šatny. "Velmi respektuji, jak se zachoval. Okamžitě zakročil, to se mi líbí," prohlásil.

Devatenáctiletý chuligán už byl zadržen policií a obviněn z napadení. Dostal také doživotní zákaz vstupu na zápasy Ajaxu. Podle ředitele amsterodamského klubu Jeroena Slopa neměl mladík na stadionu vůbec být, protože si odpykává roční trest za konflikt s bezpečnostní službou a na tribunu se dostal díky lístku koupeného kamarádem.

Slop také uvedl, že Alkmaar přijal omluvu Ajaxu za selhání bezpečnosti. "Šlo o incident s jedním blbcem na stadionu, kde bylo 40 tisíc lidí. To nejde uhlídat," řekl.

Po předčasně ukončeném utkání došlo před stadionem k potyčkám fanoušků Ajaxu s policií a celkem bylo zatčeno 25 příznivců.

VIDEO: Takhle brankář Alvarada zkopal fanouška

EURO 2024 v Německu

Program EURO 2024 Los EURO 2024 Vstupenky na ME ve fotbale Kvalifikace na EURO 2024

Mistrovství Evropy ve fotbale 2024 se koná od 14. června do 14. července v Německu. Turnaje se zúčastní 24 týmů. Česká fotbalová reprezentace se představí ve skupině F proti Portugalsku, Turecku a vítězi baráže C.

Fotbal dnes * Evropská liga * Slavia - AC Milán v TV * Liverpool - Sparta v TV

Články odjinud


Články odjinud