Pavel Kalouš
25. března 2014 • 17:07

Klein v Kazachstánu splatil dluh, teď si zvyká na údiv z černochů

Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
SESTŘIH: Boston - Toronto 2:3. Pastrňák dal první gól v play off, rozhodl ale Matthews
Zima dohnal(a) Slavii, Trpišovského díl viny. Sparta má víc herní nadstavby
VŠECHNA VIDEA ZDE

Čtyři body z úvodních dvou zápasů a také splacený dluh, který mu připomínal neveselou minulost. Obránce kazašského klubu Kaisar Martin Klein se už zase usmívá. „Všechny záležitosti z minulosti jsem už vyřešil,“ hlásí spokojeně Klein.



Devětadvacetiletému stoperovi, který na podzim hrál za Teplice, se po přestupu do Kazachstánu viditelně ulevilo. „Psalo se o závislosti na hracích automatech, ale to nebyla pravda. Kdysi mi nevyšla jedna investice, a pak se to se mnou táhlo. Teď už jsem to vyřešil,“ říká.

Pomohla mu k tomu i exotická destinace. V kazašské Premier League se totiž platy pohybují kolem 300 tisíc korun měsíčně. „V případě prémií by se to k tomu mohlo blížit, ale základní plat tak vysoký není. Navíc tady nedávno klesl kurz kazašské měny o dvacet procent,“ tvrdí Klein.

Obránce přitom odmítá, že by nečekaným odchodem Teplice podrazil a že by utíkal kvůli penězům. „Dopředu jsem řekl, že bych v zimě rád odešel. Měla to být jen krátkodobá výpomoc. A nakonec jsem tam hrál skoro zadarmo, protože jsem sám musel zaplatit částku za přestup,“ vzpomíná.

Dnes ale nelituje a Kazachstán si překvapivě pochvaluje. „Pomohlo mi v tom Turecko, takže jsem byl na tohle prostředí připravený. Když se na ulici rozhlédnete kolem sebe, není to nic moc, ale když vejdete do restaurace, připadáte si jako v Evropě,“ mávne rukou.

Ve městě Kazylorda na jihu Kazachstánu zatím strávil jen dva týdny, celou přípravu před sezonou totiž klub strávil na soustředění v Turecku. V lize pak Kleina nejvíc překvapily umělé trávníky, na kterých se hraje. „Třeba v Astaně, kde bude hrát i česká reprezentace, už mají trávník nejnovější generace, ale pro mě je to pořád umělá tráva. Fotbal to logicky ovlivňuje,“ přiznává.

Přesto Kaisar i s Kleinem v základní sestavě vstoupil do sezony úspěšně, v prvním utkání vyhrál, o víkendu pak ve druhém kole remizoval. To je pro ligového nováčka úspěch.

„Asi nejvíc mě nakonec překvapil zážitek, když jsem se šel do města projít se svým spoluhráčem z afrického Mali. Černoch za Kaisar nehrál několik let, takže lidé, které jsme potkávali, na se něj dívali doslova s otevřenou pusou. Nevěřil jsem, že je to ještě dnes někde možné,“ diví se Klein.

Smlouvu podepsal v Kazachstánu na jeden rok s opcí, ale pokud by měl zůstat i v příští sezoně, bude Klein potřebovat speciální povolení, protože v létě překročí hranici 30 let.

„Beru to jako velkou zkušenost. Vím, že spousta lidí říká, že jsem mohl dosáhnout víc, ale taky jsem nemusel dokázat ani tohle. A pořád ještě nejsem tak starý, abych se nemohl přesunout do nějaké země, která bude z fotbalového hlediska známější,“ dodává brněnský rodák.

Vstoupit do diskuse
0

EURO 2024 v Německu

Program EURO 2024 Los EURO 2024 Vstupenky na ME ve fotbale Kvalifikace na EURO 2024

Mistrovství Evropy ve fotbale 2024 se koná od 14. června do 14. července v Německu. Turnaje se zúčastní 24 týmů. Česká fotbalová reprezentace se představí ve skupině F proti Portugalsku, Turecku a vítězi baráže C.

Fotbal dnes * Evropská liga * Slavia - AC Milán v TV * Liverpool - Sparta v TV

Články odjinud


Články odjinud