6. srpna 2020 • 18:07

Novák jde do slavného Fenerbahce! Podepsal lukrativní smlouvu

Vstoupit do diskuse
1
TOP VIDEA
Zimák k play off NHL. Lener i analytik tipují postup Bostonu. V čem se Nečas blíží Pastovi?
Mám rád, když Ostrava žije Baníkem, říká Buchta. Je rychlejší než Tanko?
VŠECHNA VIDEA ZDE

Prohodí sice druhý tým turecké Süper Lig za sedmý, ale polepší si. A výrazně – finančně, i co se prestiže angažmá týče. Český reprezentant Filip Novák mění po třech sezonách Trabzonspor za Fenerbahce, kde bude podle informací deníku Sport brát 35 milionů korun čistého ročně. „Když se ozvalo Fenerbahce, samozřejmě jsem si řekl, že je to obrovský klub, vlastně největší v Turecku, a rozhodl jsem se to využít,“ prohlásil třicetiletý levý bek.



Český levý obránce ve žlutomodrých barvách Fenerbahce, to už je taková malá tradice. Na odkaz Michala Kadlece, který hrál za největší turecký klub v letech 2013 – 2016, zkusí navázat Filip Novák, který včera podepsal v největším tureckém klubu tříletou smlouvu.

„Rozhodlo to, že Fenerbahce bylo rychlejší. S Trabzonsporem jsem se na nové smlouvě domlouval skoro rok, ale bohužel jsme se nemohli domluvit. Jakmile přišlo Fenerbahce, splnilo podmínky, které jsme s agentem chtěli, takže jsem se rozhodl pro novou výzvu. Doufám, že bude úspěšná,“ uvedl český reprezentant, který bude v novém působišti podle informací deníku Sport ročně vydělávat 1,3 milionu eur, tedy zhruba 35 milionů korun netto.

Jde o nejlepší důkaz toho, jak dobré jméno si Novák během necelých tří sezon v Tranzonsporu udělal. Do města na pobřeží Černého moře přišel v lednu roku 2018 z dánského Midtjyllandu a velmi rychle se vyprofiloval v klíčovou postavu týmu.

Spolehlivé výkony navíc z pozice levého beka dokázal šperkovat důležitými góly, v minulé sezoně se například trefil v předkole Evropské ligy do sítě Sparty a rozhodl i ligový zápas právě s Fenerbahce. Celkem nastřílel patnáct branek, k tomu přidal dvě asistence, dlouhodobě patřil k nejproduktivnějším zadákům nejvyšší turecké soutěže.

„Osobní statistiky jsou důležité, je hezké dát gól nebo mít asistenci. Ale nejdůležitější je hra týmu a být s ním úspěšný. Říkám vždycky, že bych všechny své góly za tohle vyměnil. Doufám, že na to navážu a bude to stejné jako minulou sezonu,“ řekl k tomu Novák, který své rozhodnutí konzultoval i s Martinem Škrtelem, bývalým hráčem Fenerbahce. A názor slovenské legendy prý hrál v jeho rozhodování velkou roli.

Trabzonspor nakonec skončil na druhém místě a vyhrál Turecký pohár, nicméně Ligu mistrů si v příští sezoně kvůli trestu za porušení pravidel financial fair play nezahraje. Evropské poháry se nicméně nebudou týkat ani Fenerbahce, které obsadilo až sedmou příčku, pro klub krajně nedůstojnou. Žlutomodří chtějí zpět na elitní pozice a Novák je prvním podnětem, který by jim k tomu měl pomoci.

„S vedením klubu jsem se samozřejmě o ambicích na další sezonu bavil, jsou ty nejvyšší, to mě taky přesvědčilo. Chtějí znovu bojovat o titul i evropské poháry, budu se snažit k tomu přispět a doufám, že budeme úspěšní,“ pravil na toto téma.

VIKTOR KOLÁŘ šéf AGENTURY Sport Invest, která hráče zastupuje
 „Filip prožil vynikající sezonu, byl nejlépe střílejícím obráncem celé turecké ligy a obecně se zařadil mezi uznávané osobnosti tamní soutěže. Jeho prioritou bylo setrvání v Turecku a podepsání dlouholetého kontraktu, který by odpovídal Filipovým výkonům v klubu i postavení českého reprezentanta. Fenerbahce jednalo přímočaře a cílilo velmi konkrétně na Filipa, na pozici levého obránce pro ně byl jednoznačnou prioritou. Po krátkodobém útlumu chce slavný klub zaútočit na nejvyšší pozice v lize a znovu se prosadit v evropských pohárech. Filip do Fenerahce přichází jako respektovaný hráč a pevně věřím, že ho v klubu čekají velmi úspěšné sezony.“

Vstoupit do diskuse
1

EURO 2024 v Německu

Program EURO 2024 Los EURO 2024 Vstupenky na ME ve fotbale Kvalifikace na EURO 2024

Mistrovství Evropy ve fotbale 2024 se koná od 14. června do 14. července v Německu. Turnaje se zúčastní 24 týmů. Česká fotbalová reprezentace se představí ve skupině F proti Portugalsku, Turecku a vítězi baráže C.

Fotbal dnes * Evropská liga * Slavia - AC Milán v TV * Liverpool - Sparta v TV

Články odjinud


Články odjinud