2. října 2014 • 15:14

Skandál ve Španělsku! Kvůli záchraně vybrali peníze, soupeř koupil auta

Autor: pj
Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Chci koupit Hradec. Dluhy jsou nesmysl, říká Ulich
Vecheta proti Spartě dvakrát na hraně, ČK pro Tanka správně. Liberec měl mít penaltu
VŠECHNA VIDEA ZDE

Španělskou ligou cloumá korupční kauza. Kapitán Atlétika Madrid Gabi se přiznal, že sehrál roli v ovlivňování zápasů. Ještě coby hráč Realu Zaragoza se před třemi lety údajně podílel na uplácení hráčů Levante, díky čemuž se jeho tým po vítězství 2:1 zachránil v nejvyšší soutěži. Gabi shodou okolností vstřelil obě branky a byl vyhlášen nejlepším hráčem zápasu. V té době působil v Zaragoze i český obránce Jiří Jarošík. Korupci se snaží prokázat Úřad státního prokurátora v Madridu



Gabi je jedním z mnoha hráčů, kteří byli dnes pozváni k výpovědím a jsou v souvislosti s ovlivňováním zápasů vyšetřováni. Všichni čelí dlouhodobému zákazu v profesionálním fotbale. Díky přiznání části viny a snahy pomoci vyšetřovatelům objasnit fotbalový skandál, by ale mohl zkušený záložník vyfasovat mírnější trest.

„Jen jsem udělal to, o co mě požádalo vedení klubu,“ obhajuje se Gabi. Z policejního vyšetřování vyplynulo, že Zaragoza vyplatila dvanácti hráčům 85 tisíc eur týden před kontroverzním utkáním. Den před samotným zápasem si měli fotbalisté peníze vybrat z bankovních účtů a předat hráčům Levante. Ti po prohraném duelu utráceli větší finanční obnosy a za hotovost si pořizovali např. terénní auta SUV. Policie má vše zdokumentované.

VIDEO: Sestřih "prodaného" zápasu

Gabi se ovšem brání, že celou částku vrátil tehdejšímu majiteli Zaragozy Agapitu Iglesiasovi a že ji nepoužil k uplácení. Prý ani nevěděl, že byl zápas "koupený". Zdůraznil, že jeho návrat do Atlétika Madrid na konci sezony 2010/11 už byl dlouho dohodnutý, takže neměl osobní zájem zachránit Zaragozu i za cenu podvodu.

Na dotaz, zda Gabimu nepřišel požadavek klubu divný (přijmout peníze a ve stejný den je zase vrátit), odvětil, že žil v domnění, že transakce měly spojitost se špatnou finanční situací klubu.

Podle španělského listu El Mundo má však žalobce dostatek důkazů, že k ovlivnění zápasu skutečně došlo. I to může být důvod, proč je Gabi nyní ochotný spolupracovat. Případ se tak pravděpodobně dostane před soud. Provinilcům by hrozil nepodmíněný trest odnětí svobody, neboť ovlivňování zápasů je ve Španělsku trestným činem.

Levante stále hraje nejvyšší soutěž, Zaragoza sestoupila do druhé ligy v roce 2013. Jméno Jiřího Jarošíka, který odehrál celý zápas, se v souvislosti s touto kauzou ve španělském tisku neobjevuje.

Kapitán Atlétika Madrid Gabi opouští Úřad státního prokurátora, který vyšetřuje korupci ve španělské lize.Foto EPA

Vstoupit do diskuse
0

EURO 2024 v Německu

Program EURO 2024 Los EURO 2024 Vstupenky na ME ve fotbale Kvalifikace na EURO 2024

Mistrovství Evropy ve fotbale 2024 se koná od 14. června do 14. července v Německu. Turnaje se zúčastní 24 týmů. Česká fotbalová reprezentace se představí ve skupině F proti Portugalsku, Turecku a Gruzii.

Fotbal dnes * Evropská liga * Program MS v hokeji

34. kolo
Články odjinud


Články odjinud