12. srpna 2020 • 15:16

Nevhodné! Stadion musí změnit název. 300 návrhů, překvapivý favorit

Autor: vmn
Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Zábranský? Zbrojovku řídit nebude, fotbal jde mimo něj, Kometa je srdcovka
Zimák: Vrána přiletěl nečekaně. Proč by MS mělo klapnout?
VŠECHNA VIDEA ZDE

Cádiz se po 15 letech vrací mezi elitu španělského fotbalu. Hrát bude na stejném stadionu v centru přístavního města, stánek pro 20 tisíc lidí ale bude muset mít jiné jméno. Starosta, po kterém byl pojmenován doposud, upadl v současném výkladu historie v nemilost.



Ve Španělsku se desítky let po skončení frankistické diktatury symbolicky vypořádávají s bývalým režimem. Na základě „zákona o historické paměti“ na celém Pyrenejském poloostrově už roky mizí připomínky režimu, ať už jde o sochy, pomníky nebo pojmenování ulic či náměstí.

Teď na změnu doplácí i Ramón de Carranza a Fernández de la Reguera, respektive stadion, který je po bývalém starostovi Cádizu pojmenovaný. Španělský admirál, šlechtic a politik podporoval diktátora během jeho nástupu k moci ještě před druhou světovou válkou. V roce 1955, kdy se stadion stavěl a režim byl nejtužší, jméno Ramón de Carranza rozhodně nevadilo, teď už ano.

Jenže jaké jméno vybrat nyní? Vedení andaluského přístavu dalo prostor svým občanům, kteří mohli nový název vymyslet, a sešlo se přes tři sta návrhů. Nechyběl mezi nimi ani původní název nebo provokativní „Estadio Francisco Franco,“ nicméně radniční komise nyní bude vybírat pět finalistů.

Stadion v Cádizu čeká přejmenování
Stadion v Cádizu čeká přejmenování

A může se klidně stát, že stánek na samém západě Andalusie ponese zcela netradiční jméno „Estadio Michael Robinson“. Bývalý irský reprezentant totiž po konci kariéry (a více než třech stovkách zápasů v Premier League, třeba i za Liverpool nebo Manchester City) zakotvil ve Španělsku. V Cádizu sice nikdy nehrál, ale stal se klubovým prezidentem a místní si ho velmi oblíbili. Až tak, že byl před rokem oficiálně prohlášen za „adoptivního syna Cádizu," což se dá chápat jako udělení čestného občanství. 

Bohužel jím nezůstal moc dlouho. V posledních letech bojoval s rakovinou, které letos v dubnu podlehl. Snad i proto se jeho jméno objevuje mezi favorizovanými návrhy. Další jsou například „La Tacita de Plata“, „Bahía de Cádiz“ podle místního zálivu nebo „Jorge Mágico González“ v připomínce Salvádorce, který tu zářil na přelomu 80. a 90. let.

Ať už se stadion bude jmenovat jakkoli, bude se na něm hrát La Liga. Cádiz se totiž po 15 letech, během kterých nedobrovolně poznal i třetí ligu, vrací mezi elitu.

Vstoupit do diskuse
0

EURO 2024 v Německu

Program EURO 2024 Los EURO 2024 Vstupenky na ME ve fotbale Kvalifikace na EURO 2024

Mistrovství Evropy ve fotbale 2024 se koná od 14. června do 14. července v Německu. Turnaje se zúčastní 24 týmů. Česká fotbalová reprezentace se představí ve skupině F proti Portugalsku, Turecku a Gruzii.

Fotbal dnes * Evropská liga

33. kolo
Články odjinud


Články odjinud